Pogačar v sredo ni smel nastopiti. Foto: EPA
Pogačar v sredo ni smel nastopiti. Foto: EPA

LBL sodi med tiste klasike, ki so dovolj razgibane in ponujajo veliko vzponov, da se z zmago lahko resno spogledujejo tudi tisti, ki blestijo na etapnih dirkah, kar je navsezadnje oktobra dokazal Primož Roglič, ki je na ciljni črti švignil mimo Juliana Alaphilippa, ki je že slavil zmago. Blizu uspeha je bil tudi tretji Tadej Pogačar, slovenski uspeh pa je s četrtim mestom dopolnil Matej Mohorič.

Trasa letošnje dirke LBL. Foto: ASO
Trasa letošnje dirke LBL. Foto: ASO

Dolžina dobrih 259 km
Letošnja trasa je dolga dobrih 259 kilometrov, na trasi je razmetanih 11 kategoriziranih klancev, ki sicer niso ekstremno dolgi in strmi, a jih je več kot dovolj, da bodo delali selekcijo in omogočali ubežne skupine, med katerimi so lahko ob koncu tudi največji favoriti.

Prvi favorit Pogačar
Po mnenju stavnic je prvi Pogačar (kvote okoli 5), ki v sredo zaradi lažnega testa (tako kot celotni UAE Emirates) ni smel nastopiti na Valonski puščici. Tokrat so bili vsi testi negativni in bo zagotovo lahko nastopil na zadnjem spomladanskem spomeniku. Ekipa je bila razočarana, a je takoj začela trenirati in se pripravljati prav za LBL. Pogačar je bil lani v zelo dobrem izhodišču za zmago, a pri ključnem pospeševanju ga je zavrlo spreminjanje smeri Alaphilippa. Zmagovalec Toura je bil zaradi poteze svetovnega prvaka vidno frustriran in je odločen, da tokrat izkoristi svojo priložnost.

Sorodna novica Pogačarjev trener: Že maja je bil v formi za Tour

San Millan: Lahko vključi turbopogon
Zadnje leto ves čas pišemo o njegovi izjemni moči regeneracije, ker je njegov trener Inigo San Millan razložil v pogovoru za Val 202: "Videl sem že vrhunske kolesarje, vendar na ravni Tadeja Pogačarja še nikogar. Njegove sposobnosti regeneracije so zunaj vsega doslej videnega. Uporabljamo najnovejše metode preučevanja njegovega metabolizma, tako rekoč na celični ravni preučujemo, kako deluje njegovo telo, in povem vam lahko, da pri enaki količini moči, ki jo proizvede na dirkah, v primerjavi z drugimi kolesarji proizvede precej manj mlečne kisline in jo hitro odstrani iz organizma. Poleg tega med dirko neverjetno učinkovito pretvori zaužite maščobe v zaloge energije. Poenostavljeno povedano ima pred zadnjim klancem na dirki v sebi dovolj goriva, da lahko vključi turbopogon."

Sorodna novica Roglič zaostal le za Alaphilippom: Poskusil sem, a danes je bil boljši

Odlična forma Rogliča
Le malenkost višjo kvoto ima Roglič (približno 5,5), ki je v odlični formi, kar je na Valonski puščici potrdil z drugim mestom. Na ciljnem vzponu na Mur de Huy je pravi čas pospešil in naredil odločilno selekcijo. A ko se je cesta že zravnala, je z večjo hitrostjo mimo švignil Alaphilippe. Roglič je tekmecu športno čestital in poln motivacije odšel proti sploh zadnji dirki pred Dirko po Franciji. Njegova odločitev podrobne spremljevalce dogajanja malce preseneča, a ni dvoma, da je formo tempiral z željo po rumeni majici v Parizu. Na odmor pa bo brez dvoma želel oditi z zmago.

Alaphilippe lovi redek dvojček
Takoj za njima je Alaphilippe (kvota okoli 6), ki je po malce slabšem začetku sezone z zmago na Valonski puščici znova zasijal. Francoz v nedeljo namerava postati šele osmi kolesar, ki bi v istem letu dobil tako Valonsko puščico kot LBL.

KolesarDvojna zmaga v letih
Ferdi Kubler1951, 1952
Stan Ockers1955
Eddy Merckx1972
Moreno Argentin1991
Davide Rebellin2004
Alejandro Valverde2006, 2015, 2017
Philippe Gilbert2011
Sorodna novica Stara dama kolesarstva in legenda zasneženega Jazbeca

Apetite imajo tudi drugi
Kdo lahko še preseneti? Odpisati nikakor ne gre Alejandra Valverdeja, ki je bil v sredo tretji. V dobri formi je Thomas Pidcock, ki je prejšnjo nedeljo na Amstlu namučil Wouta Van Aerta, a Britanec zaradi posledic padca na Valonski puščici ne bo nastopil. V drugi vrsti tako velja omeniti Michaela Woodsa, Maxa Schachmanna, Richarda Carapaza, Jakoba Fuglsanga ... Morda pa preseneti Matej Mohorič?

Dogajanje bomo spremljali v aplikaciji MMCživo
Dirka se bo začela v nedeljo ob 10.15, končala pa naj bi se približno ob 16.50. Tako kot Valonsko puščico bomo tudi LBL spremljali v posebni aplikaciji MMCživo. Že zdaj vabljeni k spremljanju.