Pogačar je večkrat priznal, kako poseben je trenutek, ko kolesar sam pride v cilj. Tako so se letos končali prav vsi letošnji spomeniki. Foto: AP
Pogačar je večkrat priznal, kako poseben je trenutek, ko kolesar sam pride v cilj. Tako so se letos končali prav vsi letošnji spomeniki. Foto: AP

Tadej Pogačar se je v soboto spet vpisal v kolesarsko zgodovino, saj je po Alfredu Bindi (1925−1927) in Faustu Coppiju (1946−1949) postal šele tretji kolesar s trojčkom zaporednih zmag na Lombardiji. Kako redki so tovrstni hat-tricki pove že podatek, da je šele deveti, ki mu je to uspelo na enem od spomenikov, o čemer smo podrobno pisali na našem statističnem portalu Športni SOS.

Sorodna novica "Hat-trick" Pogačarja na spomeniku po Lombardiji, Roglič tretji

Ponosen na svoj dosežek
"Od treh zmag je bila to moja najtežja, priti v cilj sam je vedno nekaj posebnega in izjemno čustvenega. Tretja zmaga je res nekaj neverjetnega, Lombardija so sanje za vsakega kolesarja, to je zadnja res pomembna dirka v sezoni, zadnji spomenik. Res sem ponosen, da mi je to uspelo tretjič zapored," je pripovedoval Pogačar, ki je ob tem še poudaril, da mu je to uspelo v prvih treh nastopih.

Največ osvojenih spomenikov med aktivnimi kolesarji

5: Tadej Pogačar
4: Mathieu van der Poel
2: Remco Evenepoel
2: Jakob Fuglsang
2: John Degenkolb
2: Alexander Kristoff

Strava marsikaj napovedala
Večina strokovnjakov je odločilni napad pričakovala na zadnjem klancu na Passo di Ganda (9,3 km; povprečni naklon 7,1 odstotka), vrh katerega je bil od cilja oddaljen dobrih 31 kilometrov. Pogačar je v pripravah na dirko na Stravi postavil rekordni čas, tudi tokrat je napadel, a se tekmecev ni mogel znebiti, najbolj vztrajen je bil Aleksander Vlasov. "Res je bil v odlični formi, zaslužil si je uvrstitev na zmagovalni oder," je Rusa pohvalil Pogačar.

Sorodna novica Pogačar po novi zmagi: "Neverjetno, kaj delamo Slovenci v svetovni seriji"

Ni nameraval pobegniti na spustu
Najboljši kolesar lestvice UCI je leta 2021 na isti trasi pri istem spustu izgubil vso prednost, takrat ga je ujel Fausto Masnada. To je bil eden najslabših spustov v karieri Gorenjskega volka, razlog za hiter spust ni bil maščevanje za predlansko dirko: "Ne, želel sem le, da se skupina še malo razredči, nisem želel iti sam, mislil sem, da bo šel zraven vsaj še Vlasov, a zgodilo se je, kar se je." V prvih metrih je najprej nekaj metrov zaostal Primož Roglič, naredila se je luknja in od tistega trenutka naprej je šel Pogačar na polno.

Za zmago potreboval tudi nekaj sreče
Dobrih 10 kilometrov pred ciljem se je ustrašil za zmago, saj so ga začeli motiti krči. "Z udarci sem hotel pregnati to nadlogo iz nog," se je pošalil. Za nekaj trenutkov je manj intenzivneje poganjal in moči so se povrnile. "Za zmago potrebuješ vse: dobre noge, formo, glavo in tudi nekaj sreče," je ob tem priznal. "V dneh pred dirko sem bil vedno bolj prepričan, da mi lahko uspe. Res je bil poseben občutek, da sem se nato sam bližal cilju in mi je uspelo zmagati," je še dodal.

Najboljša sezona do zdaj
To je bila zanj res posebna sezona, v kateri je zbral kar 17 zmag, kar je njegov novi rekord, nanizal je številne nove zmage, na razplet pa je vplival padec v Liegu, kjer si je poškodoval zapestje, kar je vplivalo na njegove priprave na Tour, kjer je nato osvojil drugo mesto. "To je bila čudna sezona zaradi zloma zapestja, vseeno pa mislim, da je bila to moja najboljša sezona. Zmaga ne pomeni maščevanja, predvsem mi predstavlja olajšanje," je ocenil. Zdaj ga čaka zasluženi počitek: "Sezono sem končal na vrhuncu, kar pomeni, da se zdaj lahko sprostim in uživam v dopustu. Poskusil bom kaj novega in se čez zimo dobro pripraviti na naslednjo sezono. Srečen sem." Že več kot dve leti je na vrhu lestvice UCI in tako bo ostalo vsaj še nekaj mesecev.

Roglič v cilju zelo nasmejan
Lombardija pa je bila v znamenju še enega Slovenca, Primoža Rogliča, ki je dirko končal na tretjem mestu. Večtedenska saga o njegovi prihodnosti se je končala v petek, ko je bila razkrita javna skrivnost, da bo kariero nadaljeval v ekipi Bore. Videti je bilo, da je tudi psihično zelo dobre volje, saj je bil v cilju nasmejan.

Roglič je petič vozil na Lombardiji in se tretjič uvrstil v prvo deseterico. Foto: AP
Roglič je petič vozil na Lombardiji in se tretjič uvrstil v prvo deseterico. Foto: AP

Rekordna sezona po številu zmag
"Zadovoljen sem, tretje mesto mi pomeni toliko kot zmaga. Danes preprosto nisem imel pravih nog. Z zaključkom sem zadovoljen, bolečine je konec," je povedal pomenljivo. Za Jumbo Vismo je zbral kar 74 zmag (največ v zgodovini te ekipe!), osvojil štiri grand toure in olimpijsko zlato. Poleg tega je samo letos zbral kar 15 zmag (osebni rekord), dobil pa je vse etapne dirke, na katerih je lahko dirkal na zmago (saj se še spomnimo Vuelte).

Tretje mesto je bilo limit
Tokrat ni imel najboljših nog, zato je preveč moči porabil na Gandi: "Seveda bi v trenutkih napadov lahko reagiral drugače, morda bi bilo že v nedeljo vse bolje, a dirka je bila danes in danes pač res nisem imel najboljših nog. Vse sem pustil na cesti, večkrat so me pustili zadaj, a sem se vselej vrnil. Res sem se boril, da sem prišel vselej nazaj. Tretje mesto je bil danes res moj limit, ničesar ne obžalujem."

Evenepoel ima s to dirko veliko neporavnanih računov, tu je leta 2020 padel in se huje poškodoval. Foto: AP
Evenepoel ima s to dirko veliko neporavnanih računov, tu je leta 2020 padel in se huje poškodoval. Foto: AP

Evenepoel: Vrnil se bom in zmagal
Redko se zgodi, da na isti dirki hkrati tekmujeta oba Slovenca in še Remco Evenepoel. To je bila šele šesta taka dirka, ki pa jo je zaznamoval padec Belgijca na začetku dirke. "Škoda za to, kar se je zgodilo, moje noge so bile res dobre, res sem se počutil dobro, ampak padec je veliko odločil. Koleno, zadnjica in hrbet so me boleli, imel sem odprto rano, na koncu dirke se je vse to poznalo, a moram biti zadovoljen, v prihodnosti se bom vrnil sem in zmagal," je bil odločen Evenepoel.

Ostaja v Soudalu
Dvakratni svetovni prvak je tudi potrdil, da bo v prihodnji sezoni ostal v ekipi Soudala, vzrok pa je bila nezdružitev z Jumbo. "Ekipa bo ostala skupaj, zato ostajam tudi sam. V zadnjih dneh je bilo nekaj res težkih trenutkov, a naslednjo sezono ostajamo skupaj. Spet bom skušal dirkati čim bolje, nimam razloga za nezadovoljstvo v tej ekipi. Tu bom skušal doseči največ, kar bo mogoče," je razložil Evenepoel in dodal, da ga naslednji teden čaka še tekmovanje kronometer narodov, potem "pa sem si zaslužil počitek. Na visoki ravni tekmujem že celotno sezono, čas je za dopust."