Julian Alaphilippe je bil v zaključku etape izjemno močan. Foto: AP
Julian Alaphilippe je bil v zaključku etape izjemno močan. Foto: AP

Na 79. dirki Pariz–Nica je Primož Roglič, ki je v sredo v velikem slogu dobil četrto etapo, zdržal skupno vodstvo, ki zdaj znaša 31 sekund, potem ko je Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe) pridobil štiri bonifikacijske sekunde. Nemec in nosilec rumene majice sta v cilj prišla z istim časom, pet sekund za zmagovalcem, na 40. in 43. mestu.

Za etapno zmago so obračunali šprinterji. Najhitrejši je bil Irec Sam Bennett (Deceuninck Quick-Step), Francoz Nacer Bouhanni (Arkea Samsic) je osvojil drugo mesto, Nemec Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) pa je bil tretji. "Fantje so bili danes neverjetni. Trpel sem zadnjih nekaj kilometrov. Ne vem, kaj je, ampak ne dovolijo mi, da bi bil tukaj del našega 'vlaka', kar je bilo frustrirajoče, zdi se, da želijo samo ovirati naš sprint, namesto da bi se osredotočili na svojo dirko. Ne oziramo se na nikogar drugega, zato ne vem, zakaj se tako navezujejo na nas. Mogoče so moji moštveni kolegi enostavno premočni," je bil zadovoljen Bennett.

Profil pete etape dirke Pariz - Nica. Foto: Organizator
Profil pete etape dirke Pariz - Nica. Foto: Organizator

Na 203 kilometre dolgi ravninski etapi od Vienna do Bollena je imel Roglič težave. Približno 35 km pred ciljem sta se na tleh znašla z moštvenim kolegom pri Jumbu Vismi Tonyjem Martinom. Slovenski as se je nemudoma pobral in skočil na kolo, Nemec, štirikratni svetovni prvak v vožnji na čas, pa ni mogel nadaljevati, obsedel je ob cesti in končal dirko. "Z mano je na srečo vse v redu, žal pa smo ostali brez Tonyja. Vozil je pred mano in mislim, da je zadel ob plastiko, ki ločuje cesto. Ničesar nisem mogel storiti. Upam, da je z njim vse v redu in da bo kmalu nazaj. Sicer pa gremo naprej. Lepo je znova dirkati in veselim se bojev v naslednjih treh dneh. Z ekipo bomo dali vse od sebe za čim boljši rezultat," je dejal Roglič.

Medtem so organizatorji sporočili, da se dirka ne bo končala v Nici, kot je to tradicionalno. Razlog je povečanje okužb z novim koronavirusom, zaradi katerih so mestne oblasti za konec tedna spet sprejele odlok o lokalni prepovedi druženja in zadrževanja množic. "Potekajo sestanki med organizatorjem in službami oblasti. Potek dirke bomo glede na ukrepe prilagodili. Vsekakor lahko zadnji dve etapi potekata zunaj zaprtega območja in za zaprtimi vrati," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Alaphilippe zmagal, Van Aert zadržal vodstvo

Jumbo Visma nosi majico vodilnega tudi na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. S tretjim mestom na drugi etapi je skupno vodstvo zadržal Belgijec Wout Van Aert. Med etapo je napadel tudi Egan Bernal (Ineos Grenadiers), sicer pa se je 30 km pred ciljem izoblikovala četverica ubežnikov, ki si je hitro priborila 20 sekund prednosti. Spredaj so bili Simon Yates (BikeExchange), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) in Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep).

Profil druge etape dirke Tirreno–Adriatico. Foto: Organizator
Profil druge etape dirke Tirreno–Adriatico. Foto: Organizator

Ko se je začel ciljni vzpon, so imeli še vedno enako prednost, dobra dva kilometra pred ciljem pa se je ta razpolovila. Kmalu zatem je popustil Yates, nato pa je pospešil Almeida. Ko je ostal še kilometer, se je Portugalec otresel preostalih dveh, toda v ozadju se je bližala glavnina. Najprej je napadel Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), nato pa se je izstrelil Alaphilippe, ki je bil najmočnejši.

"Osredotočen sem bil na svoj položaj. Za nas je bila to popolna situacija, saj smo imeli na čelu Joaa Alemido, ki je sledil napadu v zadnjih kilometrih. S pomočjo Kasperja Asgreena in Zdenka Štybarja sem ohranjal svoj položaj v ospredju. Vedeli smo, da gre Joao na vso moč, zato sem bil osredotočen na to, kaj se dogaja za mano. Vsi smo vozili na limitu, in ko sem videl Jaoa, sem močno pospešil. Zelo sem vesel te zmage. Ni lahko zmagovati, ko nosiš mavrično majico, zato je občutek poseben. Ekipa je verjela vame in naredili smo res dobro delo," je bil zadovoljen svetovni prvak.

Tik pred ciljem je prehitel še moštvenega kolega Almeido, mimo katerega se je odpeljalo še pet kolesarjev, tudi Mathieu Van Der Poel (Alpecin Fenix), Van Aert in Pogačar (UAE Emirates), ki se je izkazal s četrtim mestom. Lanski zmagovalec Dirke po Franciji je skupno napredoval na deveto mesto. Znova mu je bil v veliko pomoč Jan Polanc, ki je zasedel 53. mesto. Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 94., Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 129.

Roglič ostaja v rumeni majici, Pogačar skupno deveti

79. PARIZ-NICA            
                                      
5. etapa, Vienne-Bollene, 203 km:               
  1. S. BENNETT       IRS      5:16:01
  2. N. BOUHANNI      FRA         isti
  3. P. ACKERMANN     NEM             
  4. P. BAUHAUS       NEM             
  5. G. NIZZOLO       ITA          čas
 ...                                  
 40. M. SCHACHMANN    NEM        +0:05
 43. P. ROGLIČ        SLO     isti čas
                                      
Skupni vrstni red (5/8):              
  1. P. ROGLIČ        SLO     18:42:46
  2. M. SCHACHMANN    NEM        +0:31
  3. B. McNULTY       ZDA         0:37
  4. I. IZAGUIRRE     ŠPA         0:40
  5. A. VLASOV        RUS         0:41
  6. M. JORGENSON     ZDA         0:56

OD TIRENSKEGA DO JADRANSKEGA MORJA   

2. etapa, Camaiore-Chiusdino, 202 km:  
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA      5:01:32 
  2. M. VAN DER POEL  NIZ         isti 
  3. W. VAN AERT      BEL              
  4. T. POGAČAR       SLO              
  5. A. ARANBURU      ŠPA          čas 
 53. J. POLANC        SLO         0:40 
 94. L. MEZGEC        SLO         9:08 
129. J. TRATNIK       SLO        15:01 

Skupni vrstni red (2/7):               
  1. W. VAN AERT      BEL      8:37:35 
  2. J. ALAPHILIPPE   FRA        +0:04 
  3. M. VAN DER POEL  NIZ         0:08 
  4. P. SIVAKOV       RUS         0:11 
  5. M. LANDA         ŠPA         0:13 
  9. T. POGAČAR       SLO         0:14 
 51. J. POLANC        SLO         0:54 
 69. L. MEZGEC        SLO         9:22 
147. J. TRATNIK       SLO        15:15