Primož Roglič je takole prečkal ciljno črto 4. etape letošnje Dirke Pariz–Nica. Foto: ASO/Fabien Boukla
Primož Roglič je takole prečkal ciljno črto 4. etape letošnje Dirke Pariz–Nica. Foto: ASO/Fabien Boukla
Chalon-Sur-Saone-Chiroubles, 188 km: 
 1. P. ROGLIČ    SLO   4:49:36
 2. M. SCHACHMANN  NEM    +0:12
 3. G. MARTIN    FRA     vsi
 4. T. BENOOT    BEL       
 5. A. VLASOV    RUS     isti
 6. L. HAMILTON   AVS     čas
                   
Skupni vrstni red (4/8):       
 1. P. ROGLIČ    SLO   13:26:40
 2. M. SCHACHMANN  NEM    +0:35
 3. B. McNULTY    ZDA     0:37
 4. A. VLASOV    RUS     0:41
 5. I. IZAGUIRRE   ŠPA     0:43
 6. M. JORGENSON   ZDA     0:58
Današnja etapa je bila precej razgibana. Foto: Organizator
Današnja etapa je bila precej razgibana. Foto: Organizator

Kisovčan je napadel pred vrhom vzpona na Durbize (543 m), kjer si je prigaral še tri bonifikacijske sekunde. Svojo prednost je v zaključku ciljnega vzpona prve kategorije (Chiroubles) le še povečeval, na koncu je ciljno črto prečkal z 12 sekundami naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Maximilianom Schachmannom.

Etapa se je začela v kraju Chalon-sur-Saone, končala pa slabih 188 kilometrov dlje v Chiroublesu. Karavana je premagala kar šest vzponov druge kategorije, ki so bili le ogrevanje za ciljni vzpon na Chiroubles (702 mnv).

Bil je težek dan, kar mi pravzaprav ustreza. Vesel sem, da sem imel močne noge in da mi je uspelo zmagati.

Primož Roglič

Tam se je Roglič na čelo kolone izstrelil kot raketa in v vodilnem položaju ostal do cilja. Zdaj ima 31-letni šampion na vrhu skupnega seštevka 35 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Schachmannom, lanskim zmagovalcem preizkušnje od Pariza do Nice. Slabe tri kilometre pred ciljem si je z napadom prigaral tri bonifikacijske sekunde, še dodatnih deset jih je dobil z etapno zmago.

"Vesel sem tega rezultata. Že včeraj sem si dokazal, da dobro delam. Zelo sem vesel, da je naša ekipa danes dosegla dve zmagi (uvodno etapo Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja je dobil moštveni kolega Wout van Aert, op. a.)," je takoj po etapni zmagi povedal Roglič in dodal: "Bil je težek dan, kar mi pravzaprav ustreza. Vesel sem, da sem imel močne noge in da mi je uspelo zmagati."

V četrtek je na sporedu 5. etapa od Vienna do Bolleneja. Gre za 200 km dolgo ravninsko etapo, tako da (pretiranih) sprememb na vrhu skupnega seštevka ne gre pričakovati.

Roglič z enim napadom strl vse tekmece in oblekel rumeno majico

Tirreno–Adriatico: Van Aert slavil v Camaioreju

Sijajen dan za ekipo Jumbo Visma je dopolnil Wout van Aert, ki je dobil ciljni šprint glavnine na uvodni etapi letošnje izvedbe Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Foto: EPA
Sijajen dan za ekipo Jumbo Visma je dopolnil Wout van Aert, ki je dobil ciljni šprint glavnine na uvodni etapi letošnje izvedbe Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Foto: EPA
1. etapa, Lido di Camaiore, 156 km:  
 1. W. VAN AERT   BEL   3:36:17
 2. C. EWAN     AVS     vsi
 3. F. GAVIRIA    KOL       
 4. A. VENDRAME   ITA       
 5. L. MEZGEC    SLO     isti
 6. T. MERLIER    BEL       
... 
 29. T. POGAČAR    SLO       
 87. J. TRATNIK    SLO     čas
                   
Skupni vrstni red (1/7):       
 1. W. VAN AERT   BEL   3:36:17
 2. C. EWAN     AVS    +0:04
 3. F. GAVIRIA    KOL     0:06
 4. S. VELASCO    ITA     0:07
 5. M. BAIS     ITA     0:08
 6. A. VENDRAME   ITA     0:10
 7. L. MEZGEC    SLO     vsi
...
 31. T. POGAČAR    SLO     isti
 88. J. TRATNIK    SLO     čas
                   

V sredo se je začela tudi Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja. Uvodno etapo v Camaioreju, dolgo 156 km, je dobil Rogličev moštveni kolega Wout van Aert, ki je v ciljnem šprintu prvi napadel, nato pa za seboj uspel zadržati Avstralca Caleba Ewana (Lotto Soudal) in Kolumbijca Fernanda Gavirio (UAE Team Emirates). Luka Mezgec (Team BikeExchange) je zasedel odlično 5. mesto, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil 29., Jan Tratnik pa 87. Vsi so ciljno črto prečkali v času zmagovalca.

"Ciljna ravnina je bila zelo dolga, zato je bil pravi trenutek napada še toliko pomembnejši. Razvil sem veliko hitrost, ko sem zagledal znak, ki je oznanil 200 m do cilja, sem vedel, da ne smem preveč čakati. Začel sem šprint. Veliko hitrost mi je uspelo zadržati vse do konca, zelo sem vesel," je po etapni zmagi dejal van Aert.