25-letni Fernando Gaviria je bil bil pozitiven na novi koronavirus kmalu po koncu nastopanja na dirki po Združenih arabskih emiratih, ki so jo predčasno končali. Namesto sedmih etap so kolesarji na dirki svetovne serije odpeljali le pet etap, ravno zadnjo, v četrtek 27. februarja, je dobil Tadej Pogačar.

Primer, ki je ustavil Dirko po Emiratih
Prav ekipi UAE Emirates so takrat zaznali dva suma na okužbo, šlo naj bi za dva italijanska člana osebja. Sam Gaviria je po prekinitvi dirke v karanteni več kot šest ur imel visoko vročino. Kolumbijski sprinter drugih znakov bolezni ni kazal, se pa ni počutil dobro, zato je moral preventivno v bolnišnico v Abu Dabiju. Ekipa UAE Emirates se je odločila za samoosamitev, v kateri je 14 dni nato preživel tudi prvi zvezdnik ekipe Pogačar.

Uradno ne ekipa ne država, ki je hkrati njihov pokrovitelj, niso potrdili, da je okužba izvira iz njihovega moštva, a je nato sam kolumbijski sprinter na Instagramu potrdil govorice in priznal, da je zbolel.

Težava, kako se vrniti domov v Kolumbijo
"Zadnji opravljeni test je bil negativen in zdravniki so me zato odpustili iz bolnišnice,"
je na Instagramu zapisal Gaviria, ki v bolnišnici kljub okužbi ni imel resnejših zdravstvenih težav.

Kolumbijski izvrstni sprinter pravi, da si zdaj želi čim prej domov k družini, kar pa ne bo najlažje, saj je Kolumbija, ki ima 500 okuženih z novim virusom, umrlo pa je najmanj šest ljudi, do 13. aprila zaprla svoje meje in ukinila letalski promet.

Ko se je končala za zdaj zadnja elitna kolesarska dirka Pariz–Nica, sta se morala zvezdnik Nairo Quintana in vzhajajoča zvezda Sergio Higuita takoj po prihodu v Kolumbijo napotiti v karanteno za 14 dni.

Vse odpovedano in zamrznjeno do konca maja
Kolesarska sezona je do preklica prekinjena, uradno so odpovedane oz. prestavljene vse dirke svetovne serije do Kriterija Dauphine, ki se bi morala začeti 31. maja. Mednarodna kolesarska zveza je zato tudi zamrznila UCI-lestvico, na vrhu katere ostaja Primož Roglič. V Franciji vlada tuhta, da bi ob morebitni ustavitvi pandemije vseeno lahko izvedli Dirko po Franciji za zaprtimi vrati.