Jan Polanc je bil na lanski Dirki po Sloveniji v kronometru najboljši slovenski kolesar. V četrtek bi bil vesel, če bi po slabih devetih kilometrih za favoriti zaostal manj kot 20 sekund. Foto: Aleš Fevžer
Jan Polanc je bil na lanski Dirki po Sloveniji v kronometru najboljši slovenski kolesar. V četrtek bi bil vesel, če bi po slabih devetih kilometrih za favoriti zaostal manj kot 20 sekund. Foto: Aleš Fevžer
Enrico Battaglin
14. etapo letošnje Dirke po Italiji je dobil Enrico Battaglin (dirkal bo tudi na slovenskem krogu), za vodilno trojico (na fotografiji zamegljen v ozadju) pa je v cilj prišel Jan Polanc. Foto: EPA
Ulissi kapetan Lampreja na Dirki po Sloveniji
Jan Polanc po Sloveniji meri visoko

V četrtek se bo s kronometrom v Ljubljani začela 21. kolesarska dirka po Sloveniji. Najmočnejšo ekipo ima Lampre. V njej sta Američan Chris Horner, zmagovalec lanske Dirke po Španiji, in Italijan Diego Ulissi, ki je že dobil Dirko po Sloveniji. Vseeno utegne biti 22-letni Jan Polanc (lani drugi na dirki) kapetan Lampreja. Motiva mu vsekakor ne manjka, čeprav trasa ni povsem po njegovem okusu. Želel bi si, da bi bil odločilni vzpon na Tri kralje (sobotna etapa) hujši.


Kako ste pripravljeni na Dirko po Sloveniji?
Mislim, da kar v redu.

Je bila Dirka po Italiji najboljša priprava, ali pa ste še utrujeni?
Bil sem prost dva tedna, kar je dovolj. Če bi bila Dirka po Sloveniji teden dni prej, bi se še poznala utrujenost. Potrebuješ kakšna dva tedna, da prideš k sebi, potem pa je spet odvisno, kako si v glavi pripravljen. Meni je lažje najti motivacijo, saj gre za domačo dirko, za tujca je pa težje.

Kakšen je bil danes vaš zadnji trening pred začetkom dirke?
Na Gorenjskem sem treniral, dve uri vožnje za avtomobilom. Za hitrost.

Lani ste rekli, da bi radi še popravili svojo vožnjo na čas. Vam je uspelo?
Težko rečem, saj letos praktično nisem mogel trenirati, ker nisem imel kolesa za kronometer. Ekipa je imela kolesa pozimi že pripravljena, vendar so jih ukradli in sem ga dobil šele zdaj, po Giru. To ni najbolje, saj na kolesu za kronometer delajo druge mišice kot na klasičnem in je dobrodošlo, da dobiš pravi občutek.

Zadnji kronometer na dirkah ste vozili na Dirki po Italiji, ampak tam ste najbrž varčevali z energijo, medtem ko bo četrtkov kronometer v Ljubljani povsem drugačen. S kakšnim zaostankom za favoriti bi bili še zadovoljni?
Največ do 20 sekund. To je tisti limit, ko bi rekel, da je še v redu. Če bi bil zaostanek večji, ne bi bil zadovoljen.

Kako bi ocenili traso?
V redu se mi zdi, trasa mi je všeč. Ni preveč tehnična, razen zadnji del, ko prideš na Kongresni trg. Pomembno vlogo bi lahko odigralo vreme. Napovedane so plohe. To bi lahko odločalo, če bo kdo res na progi v dežju. Drugače je ovinkov malo, razen v zadnjem delu so.

Odločilna bo sobotna etapa z vzponom na Tri kralje. O tem ni dvoma, kajne?
Vsekakor. Morda zadnji klanec ni najtežji, je pa že prej cel dan gor-dol. Ni ravnine.

Kaj menite o težavnosti klanca na Tri kralje?
Bolj so mi všeč klanci v Alpah, ampak vseeno - ni tako lahek vzpon, kot sem najprej mislil. Na začetku sta dva strma dela. Proti koncu se cesta poravna, zato bo treba že v prvem delu postaviti hud tempo, da se razredči skupina.

Taktika torej pravi, da boste tam napadli in poskušali obrniti dirko sebi v prid?
Bomo videli. Morda se bomo pa odločili, da že prej narekujemo oster tempo.

Lampre prihaja na dirko z močno ekipo. V njej sta tudi Diego Ulissi in Christoph Horner. Kdo bo kapetan?
Uradno se še nismo menili, sem pa eden izmed kandidatov. Danes se dobimo in se bomo odločili tudi o tem. Ekipa je vsekakor dobra. Če ne bom najboljši, bom pač pomagal. Ulissi ali Horner, kdo prihaja na Dirko po Sloveniji bolj motiviran? Verjetno Ulissi. Tu je že zmagal in spet računa na dober rezultat, čeprav je res, da se bolj pripravlja na državno prvenstvo, ki bo naslednji teden. Bom videl, kako razmišlja, ko se dobimo. Horner bo preizkusil, v kakšni formi je. Če bo dovolj dober, gre na Tour de France.

Kaj pa preostali favoriti? Kdo ima možnosti za skupno zmago?
Pogledal sem štartno listo in pridejo res dobri kolesarji. Od slovenskih ekip bo Radislav Rogina branil lansko zmago, Jure Golčer zna biti dober, Kristjan Koren bo tudi poskušal dirkati na generalno razvrstitev ... Od tujcev so nevarni Franco Pellizotti, Matteo Rabottini, Tiago Machado.

Nastopil bo tudi Enrico Battaglin, ki je dobil 14. etapo Dirke po Italiji. Ta bo v lepem spominu ostala tudi vam, saj ste osvojili četrto mesto. Bi danes v tistem sklepnem delu etape, ko ste bili v igri za zmago, naredili kaj drugače?
Verjetno bi, ampak - vedel sem, da je zasledovalna skupina blizu, in če bi taktiziral, bi nas lahko ujela. Vseeno sem za svojo prvo tritedensko dirko zadovoljen z razpletom, to četrto mesto pa je samo potrditev, da sem na pravi poti.

Ulissi kapetan Lampreja na Dirki po Sloveniji
Jan Polanc po Sloveniji meri visoko