Enrico Battaglin je ekipi Cardiani prinesel drugo zaporedno etapno zmago (v petek je bil najboljši Marco Canola). Za vodilno trojico (na fotografiji zamegljen v ozadju) je v cilj prišel Jan Polanc. Foto: EPA
Enrico Battaglin je ekipi Cardiani prinesel drugo zaporedno etapno zmago (v petek je bil najboljši Marco Canola). Za vodilno trojico (na fotografiji zamegljen v ozadju) je v cilj prišel Jan Polanc. Foto: EPA
Rigoberto Uran
Rigoberto Uran je obdržal rožnato majico, toda etapa je pokazala, da je na klancih zelo ranljiv. Foto: EPA
Tokrat na Giru zablestel Polanc

pi Dirke po Italiji je zablestel Jan Polanc, ki je bil na zadnjem vzponu v igri za etapno zmago, na koncu pa je izgubil stik z najboljšo trojico in končal na 4. mestu.

164 kilometrov dolgo etapo (Aglie-Oropa) je dobil Italijan Enrico Battaglin, kar je njegova druga etapna zmaga na Giru. Kazalo je, da je že omagal, toda vrnil se je in v šprintu premagal rojaka Daria Catalda. Tretji je bil Kolumbijec Jarlinson Pantano, ki je zaostal za sedem sekund.

Polanc dokazal nadarjenost
Polanc, od lani član ekipe Lampre (prej je bil pri Radenski), je imel 17 sekund zaostanka. Kilometer pred ciljem je bil še v ospredju, potem ko je dolgo narekoval ritem, nato pa mu je zmanjkalo moči. Četrto mesto je njegov največji dosežek na največjih etapnih dirkah do zdaj.

Nihče ga ni želel menjati
"Mislim, da sem svoje danes naredil. Moja naloga je bila, da pokrijem morebiten pobeg, in bil sem zraven. Kasneje smo z ubežno skupino narekovali oster tempo, zadaj se lov ni začel in naša prednost je bila že zelo velika. Imel sem tudi veliko moči v zadnjem delu, kjer sem začel z rezervo, stopnjeval tempo in prišel vse do vodilnih. Spredaj smo bili trije, a žal me ni želel zamenjati nihče, sam sem moral narekovati ritem in prav ta moč mi je na zadnjih 500 metrih manjkala v boju za še boljšo uvrstitev," je povedal Polanc.

Kjer se "prepirajo" trije, četrti dobiček ima
Na vprašanje, ali bi še enkrat ubral enako taktiko in na zadnjem vzponu kar dva kilometra narekoval ritem, je Polanc odvrnil, da to nikakor ni bila napaka. "Sotekmovalca me enostavno nista želela zamenjati. Lahko bi popustil, a vedel sem, da je zadaj skupina z zelo močnimi kolesarji in da tega ne smem. Na koncu smo izgubili vsi trije. V boj za zmago se je vključil Battaglin, če pa bi sodelovali, bi se za zmago lahko udarili med sabo. Tudi onadva sta v cilju potegnila kratko."

Evans pridobil pet sekund
Favoriti so za zmagovalcem zaostali dobre tri minute. Rožnato majico je zadržal Rigoberto Uran, vendar se je pokazalo, da je precej ranljiv, tako da ga na naslednjih gorskih etapah čaka še veliko garanja. Cadel Evans je zaostanek za 37 sekund zmanjšal na 32 sekund. Domenico Pozzovivo je napadel štiri kilometre pred ciljem, sledil je lahko le Nairo Quintana. Pozzovivo je v primerjavi z Uranom na koncu pridobil pol minute.

Vabljeni k branju: Intervju z Janom Polancem po lanski Dirki po Sloveniji

Spomin na Pantanija
Etapa je imela štiri vzpone. Najzahtevnejši je bil tisti na Bielmonte z več kot tisoč metri višinske razlike. Vrh vzpona je bil 42 km pred ciljem. Sledil je spust in 12 km klanca do cilja na Oropi, kjer je leta 1999 zgodovino pisal Marco Pantani. Na vzponu 22-letni Polanc sprva izgubil stik z vodilno skupino in raje nadaljeval v svojem ritmu, nato pa najboljše presenetljivo spet ujel.

Dirka po Italiji, 14. etapa

Aglie-Oropa, 164 km:                  
  1. E. BATTAGLIN      ITA     4:34:41
  2. D. CATALDO        ITA    isti čas
  3. J. PANTANO GOMEZ  KOL       +0:07
  4. J. POLANC         SLO        0:17
  5. N. ROCHE          IRS        0:22
  6. A. TIMMER         NIZ        0:26
  7. E. SELLA          ITA        0:28
  8. M. CATTANEO       ITA        0:33
  9. T. WELLWNS        BEL        0:39
 10. I. SANTAROMITA    ITA        0:54
...                                   
148. B. BOŽIČ          SLO       28:05
149. L. MEZGEC         SLO    isti čas
                                      

Skupni vrstni red

Po 14. etapi:                         
  1. R. URAN           KOL    57:52:51
  2. C. EVANS          AVS       +0:32
  3. R. MAJKA          POL        1:35
  4. D. POZZOVIVO      ITA        2:11
  5. W. KELDERMAN      NIZ        2:33
  6. N. QUINTANA       KOL        3:04
  7. F. ARU            ITA        3:16
  8. W. POELS          NIZ        4:01
  9. P. ROLLAND        FRA        5:07
 10. R. KIŠERLOVSKI    HRV        5:13
...                                   
 31. J. POLANC         SLO       29:47
134. B. BOŽIČ          SLO     2:04:57
157. L. MEZGEC         SLO     2:25:04
                                      
Tokrat na Giru zablestel Polanc