Drugo etapo Dirke po Poljski je dobil Mads Pedersen, ki se je lani v Harrogatu veselil naslova svetovnega prvaka, na novo zmago pa je moral čakati 10 mesecev. Foto: Reuters
Drugo etapo Dirke po Poljski je dobil Mads Pedersen, ki se je lani v Harrogatu veselil naslova svetovnega prvaka, na novo zmago pa je moral čakati 10 mesecev. Foto: Reuters

Pedersen (Trek-Segafrego), lani svetovni prvak na cestni dirki, je tako prvič zmagal v mavrični majici. V ciljnem šprintu je ugnal favoriziranega Nemca Pascala Ackermanna, tretji pa je bil Italijan Davide Ballerini. Luka Mezgec je ciljno črto prečkal enajsti.

V prvi polovici etape je kolesarje čakal vzpon na Sveto Ano (391 m) z dobrimi 200 metri višinske razlike, v drugi polovici pa je bila trasa precej ravninska, tako da je pričakovano odločal šprint glavnine.

Z desetimi bonusnimi sekundami je Pedersen oblekel tudi majico vodilnega. Dirka se bo končala v nedeljo, z nje pa so izključili Nizozemca Dylana Groenewegna, ki je v uvodni etapi z nepravilnim manevrom zaprl prostor in rojaka Fabia Jakobsena stisnil ob ograjo. Ta je po grozljivem padcu še vedno v kritičnem stanju.

Trasa tretje etape (od Wadowic do Bielsko-Biale) bo nekoliko zahtevnejša, tako da je pričakovati spremembe na vrhu skupne razvrstitve.

Opole - Zabrze, 151,5 km:       
 1. M. PEDERSEN    DAN   3:26:02
 2. P. ACKERMANN   NEM     vsi
 3. D. BALLERINI   ITA       
 4. R. BARBIER    FRA       
 5. A. DAINESE    ITA     isti
 6. A. TORRES     ŠPA       
...                  
11. L. MEZGEC     SLO     čas
                   
Skupni vrstni red po 2. etapi:    
 1. M. PEDERSEN    DAN   7:57:24
 2. P. ACKERMANN   NEM    +0:04
 3. K. MALECKI    POL     0:04
 4. L. MEZGEC     SLO     0:06
 5. D. BALLERINI   ITA     0:06
 6. J. PHILIPSEN   BEL     0:10

Vlasov prvi na velikanu Provanse
Rus Aleksander Vlasov (Astana) je zmagovalec enodnevne dirke Mont Ventoux Dénivelé Challenge. To je njegova druga zmaga sezone. Na vrhu Mt. Ventouxa, velikana Provanse, je imel Vlasov, leta 2018 zmagovalec "Baby Gira", 18 sekund prednosti pred Avstralcem Richiejem Portom (Trek-Segafredo). Fabio Aru (+1:38) je bil peti, Nairo Quintana (+1:57) osmi.

"Zelo sem vesel, da sem zmagal na tej sloviti gori. Zadovoljen sem tako s svojo predstavo kot z delom ekipe. Odlično sem se počutil in poskusil napadati. Zdaj odhajam v Italijo na nekatere klasike," je povedal Vlasov, ki letos ne bo nastopil na Touru, ampak na Giru.

Michelton-Scott najboljši v prvem dejanju Dirke po Češki
Z 18 km dolgim ekipnim kronometrom se je v Uničovu začela Dirka po Češki. Pričakovano je zmagala avstralska ekipa Mitchelton-Scott, ki tudi brani lansko skupno zmago Daryla Impeya. Majico vodilnega je oblekel Luke Durbridge. Ekipa Bahrain McLarna, v kateri so na Češkem od Slovencev Grega Bole, Jan Tratnik, Luka Pibernik in Domen Novak, je z zaostankom 34 sekund zasedla sedmo mesto. Adria Mobil je bila z zaostankom minute in 38 sekund 18 med 21 ekipami.