13. marca lani se je prvič zgodilo, da sta Roglič in Pogačar slavila na isti dan, prvi je osvojil 7. etapo Pariz–Nice, drugi pa 4. etapo Tireno–Jadran. Letos sta etapo omenjenih dirk dobila na 12. marca, nato pa sta 13. marca oba postala zmagovalca enotedenske etapne dirke svetovne serije. Foto: EPA
13. marca lani se je prvič zgodilo, da sta Roglič in Pogačar slavila na isti dan, prvi je osvojil 7. etapo Pariz–Nice, drugi pa 4. etapo Tireno–Jadran. Letos sta etapo omenjenih dirk dobila na 12. marca, nato pa sta 13. marca oba postala zmagovalca enotedenske etapne dirke svetovne serije. Foto: EPA

Sanjski start kolesarske sezone za slovenska šampiona se nadaljuje: na TTX 581 so zeleno obarvane kar štiri od prvih petih dirk svetovne serije 2022 (spletni koledar elitnih dirk z datumi, nastopi Slovencev in razpleti).

Tadej Pogačar je dobil prav vse tri dirke, na katerih je nastopil. Primož Roglič je osvojil prvo etapno dirko, na katero se je podal. Ali bosta gorenjski volk in zasavski orel tekmecem sploh prepustila kakšno zmago? Zlasti na etapnih je to malo verjetno, kar na svoji koži najbolje občuti najbogatejša kolesarska ekipa Ineos Grenadiers, katero vladavino sta končala Slovenca.

Ali je potrebno novo nepisano pravilo?

Ob Pog&Rog šovu na italijanskih in francoskih cestah minulega tedna se je marsikateri kolesarski navdušenec zavzel za novo nepisano pravilo, da bi morala najboljša kolesarja sveta vedno dirkati na istih etapnih dirkah. A za zdaj velja, da glavna jed letos pride na Tour de France, potem pa se nadejamo še sladice na La Vuelti 22. Obet kar 42 dni etap z obema hkrati v pelotonu, bo resen preizkus že za navijače, kaj šele tekmece.

Pred Tourom skupaj le na dveh spomenikih

Za pokušino se bosta oba slovenska šampiona na isti startni listi pojavila na dveh izmed največjih enodnevnih dirkah pomladi: Milano–Sanremo (19. marca) in Liège–Bastogne–Liège (24. aprila). Prvi spomenik bo tako na sporedu že to soboto, a tam bosta vlogi malce drugačni, različni, kot sta bili njuni zmagi na različnih koncih sredozemske obale.

Roglič: Res se moram zahvaliti Woutu van Aertu za Pariz-Nico

"Vedno mora biti malo drame."

Primož Roglič je na jubilejni 80. izvedbi dirke Pariz–Nica hočeš-nočeš znova poskrbel za dramo zadnjega dne, a na koncu strl urok rumenih majic na francoskih dirkah, vsaj ko se gre za elitno svetovno serijo. Prvi rumeno-francoski račun je poravnan, načrtovana sta še dva: na Kriteriju po Dofineji (5.–12. junij) in Dirki po Franciji (1.–24. julij).

"Vedno mora biti malo drame. Konec dober, vse dobro. Precej lepše in veselo kot lansko leto, tako da zdaj lahko uživamo v tem uspehu," se je s sinčkom Levom v naročju smejalo Primožu po nedeljskem zaključku v Nici. Tokrat je družinsko breme padcev z očetovih ramen prevzel ravno sin, ki je sicer postal nova zvezda slovesnih podelitev.

Roglič je postal šele šesti kolesar, ki je osvojil obe najpomembnejši spomladanski etapni dirki Pariz–Nica in Tireno–Jadran. Pred njim je to uspelo le peterici Joop Zoetemelk, Tony Rominger, Andreas Klöden, Davide Rebellin in Alberto Contador. Zasavski orel je zdaj zmagal na štirih od sedmih tradicionalno največjih enotedenskih etapnih dirkah (tudi še Po Baskiji in Po Romandiji). Doslej je kot edini pet izmed sedmih dobil Nairo Quintana. Izziv za
Roglič je postal šele šesti kolesar, ki je osvojil obe najpomembnejši spomladanski etapni dirki Pariz–Nica in Tireno–Jadran. Pred njim je to uspelo le peterici Joop Zoetemelk, Tony Rominger, Andreas Klöden, Davide Rebellin in Alberto Contador. Zasavski orel je zdaj zmagal na štirih od sedmih tradicionalno največjih enotedenskih etapnih dirkah (tudi še Po Baskiji in Po Romandiji). Doslej je kot edini pet izmed sedmih dobil Nairo Quintana. Izziv za "Roglo" so tako še zmage Po Kataloniji, Po Švici in Po Dofineji. Foto: EPA

Neizmerno hvaležen Woutu van Aertu

"Nobena stvar, še zlasti v kolesarstvu, ni lahka. Imamo zelo močno ekipo, srečen sem bil, da sem imel Wouta ob sebi, da sva skupaj prišla do cilja. Moram se res zahvaliti Woutu. Pol človek, pol motor. Zelo sem bil srečen, da je bil van Aert na koncu z menoj. Na zadnjem klancu ni bilo velike filozofije, saj se je vedelo, kaj se bo zgodilo. Nama je bilo v interesu ostati in delati skupaj," Roglič priznava, da je siloviti napad prvega izzivalca Simona Yatesa zdržal po zaslugi ekipe in zlasti nesebične pomoči Wouta van Aerta.

Bi zmagal brez WvA ob sebi? "Težko vprašanje. Če, če ... on, vsi ostali v ekipi. Prav vsak, tudi spremljevalno osebje, prav vsak je prispeval delček k skupni zmagi čez celotni teden."

Zato pa so sotekmovalci. Ta dirka je bila glavni Primožev cilj pomladi, za kar se je pripravljal na Tenerifu. Vesel sem, da sem bil delček tega uspeha.

Wout van Aert

V dežju in mrazu preveč oblečen

Kapetan Jumbo Visme je v pogovorih po koncu priznal tudi napako zaradi hladnega in deževnega vremena, s katerim je v preteklosti že imel težave. "Že na začetku sem bil utrujen. Nadel sem čisto preveč oblek in sem skuhal samega sebe. Ko sem se slekel, je bilo bolje, a prepozno." Ob tem je davek pustil tudi napor za sobotni etapni uspeh na prelazu Turini. "Zagotovo se nisem počutil dovolj močnega. Bilo je strmo in nisem imel moči," je bil Rogla odkrit o trenutku, ko je ob Yatesovem pospešku na najstrmejšem kilometru vzpona s povprečjem 13,5 odstotka izgubil stik z napadalcem.

Belgijec, ki na prejšnjih treh razgibanih etapah ni opravljal veliko pomočniškega dela, je prihranil moči za sijajno nedeljsko vožnjo, da je zvlekel ekipnega tovariša na vrh prelaza Èze, nato pa v kronometrskem tandemu nadzoroval pobeglega Britanca, ki mu je v tolažbo ostala etapna zmaga, ne pa tudi skupna.

Rumena in zelena majica. Na dirki proti soncu je Jumbo Vismi uspelo, lahko vajo ponovijo tudi na veliki pentlji? Wout van Aert je po treh dneh hranjenja moči vrhunsko opravil vlogo superpomočnika. Ob tem imajo Nizozemci še drugega kapetana Jonasa Vingegaarda, ki je po zanj obupnem kronometru na koncu vseeno bil drugi na Tireno–Jadran.
Rumena in zelena majica. Na dirki proti soncu je Jumbo Vismi uspelo, lahko vajo ponovijo tudi na veliki pentlji? Wout van Aert je po treh dneh hranjenja moči vrhunsko opravil vlogo superpomočnika. Ob tem imajo Nizozemci še drugega kapetana Jonasa Vingegaarda, ki je po zanj obupnem kronometru na koncu vseeno bil drugi na Tireno–Jadran. "Čebele" so v prvih etapah blestel v vetrovnih razmerah, kjer si je Primož Roglič dejansko pripeljal odločilno prednost. Vsekakor dober obet rumeno-črnih za uvodne etape letošnjega Toura. V okviru priprav nanj pa gre Roglič v četrtek tudi na VN Denaina, ki poteka po granitnih kockah Roubaixa in bodo vključene v 5. etapo Dirke po Franciji 2022. Foto: AP

Presegel tretje mesto Simona Špilaka

Primož Roglič je postal prvi Slovenec, ki je osvojil najpomembnejšo etapno dirko pomladi. V preteklosti je na dirki proti soncu od Slovencev prvi zablestel Tadej Valjavec, ki je bil četrti leta 2007. Uvrstitev je leta 2012 ponovil Simon Špilak, ki je bil nato leta 2015 prvi Slovenec na odru za skupno tretje mesto. Skrivnostni Prekmurec se je kar štirikrat zapored uvrstil med najboljših deset. Med Top 10 je leta 2010 prišel kot sedmi tudi Jani Brajkovič.

Uspešna rumeno-zelena generalka za poletje

Ekipa Jumbo Visma je v praksi preizkusila pristop k osvojitvi rumene in zelene majice, kar je želja za poletni Tour de France. Wout van Aert je uspel, hkrati pa je bil kot superpomočnik na ključni dan kos vsem najboljšim hribolazcem. Vlogi se bosta hitro obrnili že za soboto na omenjenem uvodnem spomeniku.

A najprej soočenje s Pogačarjem na Poggiu

"Za Wouta bom na Milano–Sanremo opravljal delo pomočnika. Dobro bomo morali biti postavljeni ob vznožju Poggia. Ali pa mogoče že za na Cipresso ... Tadej Pogačar bo na startu, pri tem fantu pa nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je Roglič v Nici spomnil na rojaka, ki je v Italiji v prahu in mrazu razkazoval svojo premoč.

Tadej Pogačar je ubranil lansko zmago na dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja, s čimer je sledil zgledu Francesca Moserja, Tonyja Romingerja in Vincenza Nibalija. Kot prvi Slovenec je Tireno–Jadran leta 2019 osvojil Primož Roglič, ki je takrat za pičlo sekundo ugnal Adama Yatesa. Predtem je bila najboljša slovenska uvrstitev 5. mesto Janija Brajkoviča iz 2007. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar je ubranil lansko zmago na dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja, s čimer je sledil zgledu Francesca Moserja, Tonyja Romingerja in Vincenza Nibalija. Kot prvi Slovenec je Tireno–Jadran leta 2019 osvojil Primož Roglič, ki je takrat za pičlo sekundo ugnal Adama Yatesa. Predtem je bila najboljša slovenska uvrstitev 5. mesto Janija Brajkoviča iz 2007. Foto: RCS Sport

Brez dvoma, kdo je najmočnejši na T–A

Vladar toskanskega makadama in kralj dveh morij se je na Apeninskem polotoku poigraval s tekmeci. Po epskem 50-km samostojnem napadu na Strade Bianche je odpeljal vrhunski ravninski kronometer, sprintal na letečih ciljih, pretegoval noge in vznemirjal tekmece ter napadal etapne zmage. Vrhunec je bil nov napad od daleč – tokrat 16 km do cilja na goro Carpegno, katere zavite ceste so bile obdane še s snegom.

V novi sezoni je
V novi sezoni je "Tamau Pogi" nabral že sedem zmag, smo pa šele sredi marca. Med preteklimi zmagovalci Dirke po Franciji je bil nazadnje uspešnejši le eden in edini Eddy Merckx, ki je leta 1971 po koncu Pariz-Nice bil že pri devetih zmagah. Foto: RCS Sport

"Na zadnji klanec sem poskusil z napadom, ker nisem imel več sotekmovalcev, ker so vsi že predtem delali zame. Res jim hvala za ta teden, ker delati 200 kilometrov na vetru ni lahko. Zato sem vesel, da sem lahko vzel tudi to etapno zmago," je tudi Pogačar izpostavil ekipo, le da je pri UAE Emirates res vse podrejeno slovenskemu kapetanu. Recept je zdaj znan in preizkušen: navitje tempa, v odločilen klanec ritem še dvigne kolesar tipa Rafal Majka ali pa tokrat Marc Soler in nato gre Tamau Pogi v napad.

Mraz (in dež) velika Pogačarjeva prednost

Če Rogliču mogoče dež in hlad ne odgovarjata najbolje, pa je že dolgo znano, da Pogačar v takšnih razmerah ustvarja največjo razliko do ostalih. Tako je bilo na La Vuelti 19 v predzadnji etapi ali pa v 8. etapi lanskega Toura, ko je tako rekoč odločil dirko v svoj prid.

"V tistem mrazu je bilo brutalno. Tudi v dneh predtem ni manjkalo težkih vzponov. Nista mi všeč ne mraz ne vročina. Idealno bi bilo nenehnih 25 stopinj Celzija. Mojega telesa mraz res ne prizadene tako kot mogoče druge. Noge so v mrazu vedno v redu, veliko boljše kot v vročini. Tako pač je," je Pogačar odkrito dejal, da ni prevelik navdušenec nižjih temperatur, a hkrati drži, da lahko v takšnih dnevih odloča etapne dirke v svoj prid.

Pogačar po novi zmagi: Zdaj sem sproščen za nove dirke

Bogata zbirka napadov od daleč

"Način dirkanja se spreminja. Vedno več je dirk s tovrstnimi napadi daleč pred ciljem. To je novo kolesarjenje," Pogačar pojasnjuje svoje uspešne daljinske napade, katerih se je zdaj nabralo že cela kopica. Na Pena Negri 39 km do cilja v Gredosu. Prek Peyresoourda 13 km pred koncem 8. etape Toura 2020. Na Svečino in mimo Celjske gore 22 km pred ciljem na celjskem gradu. Na prelaz Romme 32 km pred ciljem 8. etape Toura 2021. 50 km solo vožnje do Siene in zdaj 16 km juriša v mrazu do vasice Carpegna.

Novi Eddy Mercky je Tadej Pogačar in ne Remco Evenepoel.

Patrick Lefevere, šef ekipe QuickStep Alpha Vinyl, katere član je Evenepoel.

"Vsak kolesar je svoj posebnež"

Kanibal. Pravi naslednji Eddy Merckx. Trenutno nepremagljivi prvi kolesar sveta. Tako na etapnih dirkah kot na največjih enodnevnih, kar se pozna tudi na UCI-lestvici, kjer bo z dobrim sobotnim nastopom ogrozil tudi rekordni izplen točk Petra Sagana iz 2017. "Jaz sem jaz. Kanibal ali ne. Sam grem svojo pot naprej. Vsak kolesar je svoj posebnež," odgovarja mladenič, da je predvsem Tadej Pogačar.

"Res sem vesel, da smo tako začeli sezono: z UAE Tour, Strade Bianche in zdaj Tirreno-Adriatico. Ne bi moglo biti lepše. Zdaj sem zares sproščen za naslednje dirke," so Pogačarjeve besede, ki v skrbi spravljajo tekmece. Že tako je mirnost ob najbolj stresnih trenutkih dirk veliki adut 23-letnega Slovenca, ki pa bo zdaj še bolj neobremenjen, kot je bil doslej in se bo lahko še bolj zabaval na kolesu.

Ekipa UAE Emirates deluje popolnoma uigrano in podrejena potrebam ter idejam Tadeja Pogačarja, sočasno pa veliko zmagujejo tudi na drugih dirkah. Ambicija je jasna - postati najboljša kolesarska ekipa. Trenutno so pri 18 zmagah sezone, drugi QuickStep jih ima 12. Foto: RCS Sport
Ekipa UAE Emirates deluje popolnoma uigrano in podrejena potrebam ter idejam Tadeja Pogačarja, sočasno pa veliko zmagujejo tudi na drugih dirkah. Ambicija je jasna - postati najboljša kolesarska ekipa. Trenutno so pri 18 zmagah sezone, drugi QuickStep jih ima 12. Foto: RCS Sport

Hauptman: Prišli bodo trenutki, ko se ne bo zmagovalo

Ob nizanju letošnjih zmag je bilo težko spregledati, kako zaključuje dobro delo celotne zasedbe emiratov. "V zadnjih treh letih se ekipa nadgrajuje. Vsako leto izboljšujemo stvari in odpravljamo napake. Superekipa," je prepričan Pogačar, da ima najboljšo možno podporo.

Iz prvega spremljevalnega vozila ga je vseskozi nadziral in spodbujal Andrej Hauptman: "Vedeli smo, da je Tadej prvi favorit in bodo vsi dirkali proti njemu ter samo prežali na našo napako. Med celotnim tednom smo opravili vse, kot je treba, Pogačar pa kot običajno ni naredil nobene napake. Ekipa raste, vsako leto gremo stopničko višje. Na zunaj je videti lahko, a je daleč od tega.

Športni direktor UAE Emirates sicer pravi: "Tadej bi zmagal, četudi bi kdo drug sedel v avtu." Sočasno se Hauptman zaveda, da zmage niso samoumevne in da gre za enkratno obdobje uspešnosti. "Slejkoprej bodo prišli trenutki, ko se ne bo zmagovalo. Trenutno nam gre vse kot po maslu in načrtih, zmage se vrstijo, a se zavedamo, da ne bo vedno tako."

Vladarja etapnih dirk: Roglič je zdaj pri 15 skupnih zmagah, Pogačar pa pri 10. Do tako pričakovane Dirke po Franciji se bo Roglič aprila podal v Baskijo, kjer brani lansko skupno zmago, in nato junija na Dofinejo. Medtem ko bo Pogačar junija branil naslov na domači Dirki po Sloveniji. Foto: EPA
Vladarja etapnih dirk: Roglič je zdaj pri 15 skupnih zmagah, Pogačar pa pri 10. Do tako pričakovane Dirke po Franciji se bo Roglič aprila podal v Baskijo, kjer brani lansko skupno zmago, in nato junija na Dofinejo. Medtem ko bo Pogačar junija branil naslov na domači Dirki po Sloveniji. Foto: EPA

Pogi tretji največji favorit za Sanremo

Predstave na Apeninskem polotoku postavljajo Tadeja Pogačarja v vlogo favorita tudi na spomladanski klasiki v soboto. V preseku kvot na stavnicah je tako že tretji izraziti favorit, tik za Woutom van Aertom in Calebom Ewanom.

"Enodnevne dirke so poglavje zase. Na etapnih dirkah lahko narediš manjšo napako ali pa en dan nisi ravno najmočnejši, na klasikah pa je precej drugače. Težko je napovedovati, ne nazadnje so tu specialisti za enodnevne dirke in je krog potencialnih zmagovalcev veliko širši. A sta tako Tadej kot tudi Primož že dokazala, da lahko zmagujeta tudi na največjih enodnevnih dirkah," se je še nedavni selektor Slovenije spomnil velikih zmag na klasikah v režiji najboljših dveh kolesarjev Slovenije.

Sam Tadej Pogačar je samo z nasmeškom na ustih pospremil vprašanja ali bo tudi tretjo zaporedno soboto v Italiji slavil in nato podal kolesarski pregovor o prvem spomeniku: "Milano–Sanremo je dirka, ki jo je najtežje zmagati, četudi jo je najlažje dokončati. Bomo videli, imamo močno ekipo, pripravljeni smo, gremo dirkat to soboto."

Pogačar letos še neporažen, z Rogličem se bosta pomerila že v soboto