Najprej Dirka po Franciji 2024, nato pa Dirka po Švici 2025? Sanjski scenarij za Rogliča in njegovo novo ekipo. Foto: www.alesfevzer.com
Najprej Dirka po Franciji 2024, nato pa Dirka po Švici 2025? Sanjski scenarij za Rogliča in njegovo novo ekipo. Foto: www.alesfevzer.com

Glavni cilj je osvojitev Toura, zaradi česar je Primož Roglič tudi zamenjal ekipo in se poslovil od Jumba Visme ter okrepil Boro Hansgrohe. Že vse leto 2023 pa zasavski orel omenja še en karierni izziv – dirkanje in morebitno zmago Po Švici. S tem bi namreč Roglič spisal kolesarsko zgodovino, saj še prav nihče ni osvojil vseh sedmih najpomembnejših in najbolj tradicionalnih enotedenskih dirk v koledarju.

Slovenski šampion je v karieri osvojil šest od omenjenih prestižnih etapnih dirk:

  • Po Baskiji 2018 in 2021;
  • Od Tirenskega do Jadranskega morja v letih 2019 in 2023;
  • Dirko po Romandiji 2018 in 2019:
  • Pariz–Nica 2022;
  • Po Dofineji 2022;
  • Po Kataloniji 2023.
Sorodna novica "V kolesarstvu je veliko dirk, tako da izzivov ne zmanjka. Zagotovo Tour, še Švica ..."

Ali bi z osvajanjem Švice ogrozil naskok na Dirko po Italiji?

Za julijsko Dirko po Franciji obstajata ustaljena pot in priprava na eni izmed dveh junijskih enotedenskih dirk: ali Po Dofineji ali Po Švici. Na tej Roglič sploh še ni dirkal v karieri, a si tega želi in priložnosti za vstop v zgodovino njegovega športa. A očitno bo moral Rogla še počakati eno leto z osvajanjem Švice.

"Želi si zmagati na prav vsaki dirki. Ima odprte račune z dirkami, ki jih še ni osvojil. Izrecno je omenil Dirko po Švici," je v podkastu The Cycling Podcast o Rogličevi jasno izraženi želji dejal glavni športni direktor Rolf Aldag."Ali je to leto, ko želimo zmagati Po Švici? Samo kaj je naš pravi cilj: ali je to res Švica in s tem mogoče ogrozimo julij in Dirko po Franciji? Ali je to Švica, ki si jo zagotovo sposoben osvojiti kot zmagovalec Toura? Zakaj ne bi šel kot prvak Toura na Dirko po Švici?"

Močno ga mika tudi SP

55-letni nekdanji nemški kolesar je znova podčrtal prvi in glavni Rogličev cilj v novi ekipi – 111. Dirka po Franciji. V pogovoru z novinarjem Danielom Friebejem je Aldag razpredal, da kakšnih velikih sprememb v pripravi in koledarju ne načrtujejo, pri čemer je program odvisen od Rogličevega trenerja Marca Lambertsa, ki je sledil svojemu varovancu iz nizozemske k nemški ekipi.

Uradno predstavitev ekipe bo kuhinjsko-kopalniška izvedba imela sicer 10. januarja, prav tako na Majorki, kjer zdaj potekajo dvotedenske uvodne zimske priprave na sezono 2024.

Ob koncu je Aldag vseeno izdal drug Rogličev cilj sezone: "Bodo nekateri novi izzivi. Res ga mika svetovno prvenstvo. A Dirka po Franciji so njegove in naše sanje." Spodbudna novica za slovenske navijače, da je SP postal skupni izziv za najboljše slovenske kolesarje, ki se zavedajo, da imajo s Tadejem Pogačarjem, Rogličem in Matejem Mohoričem v prihodnjih štirih letih (Zürich 2024, Kigali 2025, Montreal 2026 in Savojske Alpe 2027) izjemno priložnost, da osvojijo še eno zadnjih manjkajočih kolesarskih lovorik – mavrično majico.