Nasmejani Primož Roglič se je prvič po potrditvi prestopa vrnil v domovino in spregovoril za slovensko sedmo silo na dan, ko ga čaka predaja botrske vloge na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Nasmejani Primož Roglič se je prvič po potrditvi prestopa vrnil v domovino in spregovoril za slovensko sedmo silo na dan, ko ga čaka predaja botrske vloge na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Sreda v Ljubljani je dan za enega najbolj priljubljenih Slovencev. Primož Roglič se poslavlja od vloge botra pri Fundaciji Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, ki jo vodi Olimpijski komite Slovenije. Pred slovesnim večerom v hotelu Union v središču prestolnice se je kolesarski šampion razgovoril za slovenske medije o dobrodelnosti, delu njegove lastne fundacije in seveda veliko o samem kolesarstvu.

Nepozabni Sveti Višarji in osvojitev Dirke po Italiji, drama Dirke po Španiji in razburljiv zaključek sezone z najbolj odmevnim prestopom zadnjih let. Od večine v ekipi Jumbo Visme se je že poslovil, spoznal se je z novo ekipo, ki si jo želi popeljati do statusa najboljše v karavani. Ob tem je zasavski orel še poudaril, da si je Tadej Pogačar zaslužil slovensko zlato, a bi lahko prijatelj tudi izpustil kakšno skupno dirko v prihodnje.

Česa se je že navzel od nemške ekipe?
Česa se je že navzel od nemške ekipe? "Sami vidite moje brke, ki so v slogu šefa ekipe Ralpha Denka." V smehu se je nato pogladil po svojih brčicah in potrdil, da uživa v svojem "bundesligaškem" videzu. Foto: www.alesfevzer.com

Želje: Švica, TdF, OI in SP

Program dirk bodo z nemško ekipo Boro Hansgrohe uskladili decembra, ko bo tudi določena njegova premiera v novem dresu. Kaj veliko sprememb ni pričakovati, glavni cilj pa je seveda 111. Dirka po Franciji. Pred njo ga mika ogrevanje na Dirki po Švici, kjer sploh še ni nastopil, a bi z zmago na njej spisal kolesarsko zgodovino. Bolj kot branjenje naslova olimpijskega prvaka v vožnji na čas pa si želi poravnave računov s cestno dirko pod petimi krogi.

Spodaj je povzetek celotne Rogličeve novinarske konference za slovenske medije, ki se je odvila v hotelu Unionu pred dobrodelno prireditvijo OKS-ja, ki si jo lahko ogledate v prenosu na TV Slovenija 2 ob 20.00.


Sorodna novica Primož Roglič zbral 200 tisoč evrov za mlade športnike, novi boter Goran Dragić

Kot je zapisano na spletni strani, je fundacija Primoža Rogliča precej mlada ustanova za razvoj kolesarstva in pomoč mladoletnim športnikom. Primož, kaj vam pomeni, da pomagate prej omenjenim na njihovi poti?
Kot ste že sami omenili, se naša fundacija ukvarja s pomočjo mladim športnikom, predvsem v kolesarstvu. Želimo jim dati možnost. Kaj na koncu vsak ostane, ni važno, ampak želimo jih navdušiti za zdrav življenjski slog.

Ob prevzemu vloge botra pri OKS-jevem projektu ste rekli, da boste stopili v velike čevlje, ko vam je Tina Maze predala ambasadarstvo.
Če zdaj razmislim o svojem poklicu, se vse nekako vrednoti z nekimi številkami in vse vrti okrog številk. Tako da bomo tudi kmalu zvečer vsi izvedeli, v kako velike čevlje bo potem stopil moj naslednik.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac se je od srca zahvalil Primožu Rogliču za njegovo delo, opravljeno v zadnjem letu za Fundacijo Mira Cerarja in projekt Botrstvo v športu. Natančne številke in naslednik/naslednica pa bo razkrito ob koncu nocojšnje prireditve. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac se je od srca zahvalil Primožu Rogliču za njegovo delo, opravljeno v zadnjem letu za Fundacijo Mira Cerarja in projekt Botrstvo v športu. Natančne številke in naslednik/naslednica pa bo razkrito ob koncu nocojšnje prireditve. Foto: www.alesfevzer.com

Ko so omenjene številke ... Gremo k enemu izmed vaših projektov. Na današnji dan je objavljen razpis, kjer se vaša fundacija zavzema pomagati mladoletnim kolesarjem, ki živijo v slabših premoženjskih razmerah.
Res je bil danes izdan razpis. Na voljo bo 54 koles, ki se bodo dala na uporabo za eno leto, potem se vrnejo, pregledajo, servisirajo in gredo nazaj v uporabo. Ter 120 čelad v trajno last, tistim, ki že imajo kolesa. Pri tem skrbimo za varnost, ki je zelo pomembna.

Kaj vam pomeni, ko pridete do otroka, ko vidite, kako srečen je, ko prejme neko darilo, recimo čelado?
Vsi smo bili enkrat otroci in ravno to, dati možnost, da skozi igro, skozi šport, otroci odkrijejo nekaj novega, to je tisto, kar želimo doseči. Imeti to čast, da lahko take stvari počnemo, mi je res v izjemno veselje.

Primož, vaš projekt “Kolesa za otroke” se je šele začel, medtem ko ima “Zlati krog s Primožem Rogličem” v okolici Maribora že daljšo brado. Kljub dežju ste vztrajali, saj pravijo, da ni slabega vremena, samo slaba oprema. Verjamem, da vas ni zeblo.
Mogoče se ne bi mogel ravno strinjati s tem, saj nas je kar zeblo. Toda grela nas je energija množice, ki se je zbrala kljub nizkim temperaturam in dežju. Skupaj smo ustvarili nekaj več nasmehov na obrazih najmlajših.

Šport lahko veliko da. Včasih je težko začeti, a ko enkrat začneš, te nič ne more ustaviti. Naša fundacija želi dati možnost otrokom, da se ukvarjajo s športom in vodijo zdrav življenjski slog. Želimo jim pokazati, da je vse možno, če se za to res zelo hudičevo dobro potrudijo in vztrajajo.

Primož Roglič in vodilo njegove fundacije

Kako doživljate takšne dogodke, ko se vsi želijo z vami slikati, fotografirati, se pogovarjati? Je to poseben občutek?
Ko si kot otrok začneš ukvarjati z neko stvarjo, želiš biti pri tem najbolj uspešen. A ko ti enkrat uspe, se zaveš, kaj vse to prinese s seboj. S svoje strani lahko rečem, da se vedno počutim počaščenega, da lahko delam te stvari, in mi je res v veselje.

Kakšne vse projekte morda še načrtujete za vašo fundacijo? Kaj še vse pripravljate, o čem razmišljate?
Želimo se povezati z vsemi klubi, ki imajo najmlajše člane, in jim priskočiti na pomoč. Organizirali smo tudi dirko za najmlajše v Mariboru, ki je bil ogromen izziv. Počasi, korak za korakom, napredujemo.

Pred enim letom ob prevzemu botrstva ste prišli z opornico po operaciji leta. Od takrat se je zgodilo marsikaj?
Preteklo leto je bilo polno dogodivščin. Od operacije rame do uspešnih dirk. Ko enkrat začneš zmagovati, te nič ne more ustaviti. Zmage so se res kar vrstile, od Katalonije do Italije. Kot tekmovalec je moja odgovornost, da dam vse od sebe. Kljub vsemu sem bil zadovoljen s tretjim mestom na Vuelti, kar je še vedno izreden izid, in s tem, kar smo dosegli letos s celotno ekipo.

Slovenski navijači so bili navdušeni, ko ste na koncu sezone tekmovali skupaj s Tadejem Pogačarjem. Kako ste doživeli te dirke?

Tadej je super fant in prijatelj. Na dirkah ... tudi če ga kdaj ne bi bilo (smeh). Poskrbi, da se tudi ostali predstavimo v najboljši možni luči.

Da se navežemo na konec sezone. Kakšno je bilo sploh slovo od dosedanje ekipe in sokolesarjev?
Še poteka slovo, vse do decembra, saj sem še član njihove ekipe. Z večino smo se že poslovili, a poslavljanje še traja. Skupaj smo v teh letih ustvarili veliko lepih trenutkov, ki si jih bomo zapomnili za vedno. Toda včasih je treba obrniti list in začeti nekaj novega. Zdaj tako oni kot sam štartamo v neko novo stvar.

Ste že opazili kakšne začetne spremembe v novi ekipi? Kaj je drugače, bolje?
Res sem že opazil nekaj sprememb. Vsi so zelo motivirani za delo in pripravljeni vložiti vse, da bi dosegli rezultate. Zdaj pa bomo videli, kje stojimo, ko se bodo začele prve dirke. Šel sem iz najboljše ekipe, nisem prišel v boljšo, ampak se mi zdi, da je to nek poseben izziv. Mogoče spet narediti najboljšo ekipo čez nekaj časa.

V enem izmed nedavnih pogovorov ste dejali, da imate še nekaj specifičnih ciljev, za katere bi naredili vse. Vemo, da je Dirka po Franciji zagotovo eden izmed njih. Kateri so še drugi cilji, ki bi jih želeli uresničiti?
V kolesarstvu je veliko dirk, zato je izzivov ogromno. Med Grand Touru je to zagotovo Dirka po Franciji. Potem Švica, kjer sploh še nisem nastopal in bi bilo lepo, če bi jo lahko dodal. Ob tem so tudi ostale stvari, kot je svetovno prvenstvo. Ampak ni preprosto, da lahko delaš samo kljukice.

Veste, kdaj bi vas lahko prvič videli v novem dresu?
Načrtovanje za celotno sezono poteka do konca decembra. Načeloma ne bi spreminjal stvari in bi sledil tistemu kar sem delal v zadnjih letih. Glede dirk bomo še malo počakali, da določimo z ekipo, kje bomo začeli.

Roglič prepričan, da je bila sprememba ekipe ob pravem času

Kot športnik otrok se ne spomnim točno, kaj je takrat odločalo, da je kdo prenehal s športom. Zdaj pa je moja skrb pomagati. Ali to pomeni en evro ali tisoč evrov. Želja je, da se pomaga tako ali z delom.

Roglič o pomoči mladim športnikom

Testirali ste tudi novo opremo. Ste bili zadovoljni z njo ali mislite, da vas čaka še nekaj dela?
Dejansko se vračam, kjer sem začel. Na Specialized z Adrio 2013. Da, že sem testiral novo opremo. Ko si sam in preizkušaš opremo, se ti morda zdi, da si kar dober. Ko pa pridejo še vsi ostali okrog, hitro ugotoviš, kaj je dobro, kaj ni dobro in kje so potrebne izboljšave.

Kako razmišljate o olimpijskih igrah v Parizu: ali je prioriteta branjenje zlate medalje v kronometru?
Bomo še videli. Sem kar zadovoljen z eno zlato kolajno iz kronometra. Bolj si želim popravni izpit na cestni dirki.

Zlato kolo, kot najprestižnejša posamična nagrada v kolesarstvu, je šlo vašemu sedanjemu kolegu Jonasu Vingegaardu. Bi tudi vi glasovali zanj?
Ne, samo to Zlato kolo je, če gremo v podrobnosti, kako se glasuje in izhaja iz Francije. To je njihova stvar. Mi imamo svoje zlato kolo, ki ga je prejel Tadej, in to zasluženo. Kako bi sam glasoval, pa nimam pojma, sploh ker nisem v tej vlogi, da bi lahko glasoval.

V ponedeljek je Roglič soj žarometov prepustil Pogačarju in Mohoriču ter ostalim iz sveta kolesarstva, saj je dobro vedel, kako medijsko delovna bo sreda. Foto: www.alesfevzer.com
V ponedeljek je Roglič soj žarometov prepustil Pogačarju in Mohoriču ter ostalim iz sveta kolesarstva, saj je dobro vedel, kako medijsko delovna bo sreda. Foto: www.alesfevzer.com

Kakšna beseda o trasi Toura 2024? Ste že kaj preučili, si pogledali?
Nisem še v bistvu prav podrobno študiral same trase. Seveda vem, da se začne vse v Italiji. Tudi dobro poznam sam zaključek okrog Monaka in Nice. A je še veliko časa, da se vse to preuči.

Da se vrnemo k dobrodelni noti srednega večera. Pomoč mladim športnikom. Ste sami kdaj doživeli podobno stisko ali ste opazili, da je moral nekdo s športom prenehati zaradi slabšega finančnega stanja?

V bistvu sem tudi sam v tistem času prodal svoj motor, da sem si kupil prvo kolo. Vedno so nekakšna sredstva oziroma stvari, ki odločajo. Ampak mi želimo samo pomagati, da mogoče nekomu malo olajšamo vso stvar pri tem odločanju.

Roglič lahko uradno obleče dres Bore Hansgrohe šele 1. januarja. Že predtem bo 34-letni Zasavec z nemško ekipo v decembru na Majorki opravil prve skupne zimske priprave na novo sezono. Dirkalno naj bi leto 2024 odprl v začetku marca na etapni dirki Pariz–Nica ali Tirreno–Adriatico, ki bosta drugo leto potekala vzporedno od 3. do 10. marca. Foto: Pixabay/MMC RTV SLO
Roglič lahko uradno obleče dres Bore Hansgrohe šele 1. januarja. Že predtem bo 34-letni Zasavec z nemško ekipo v decembru na Majorki opravil prve skupne zimske priprave na novo sezono. Dirkalno naj bi leto 2024 odprl v začetku marca na etapni dirki Pariz–Nica ali Tirreno–Adriatico, ki bosta drugo leto potekala vzporedno od 3. do 10. marca. Foto: Pixabay/MMC RTV SLO