Primož Roglič je v Bologni prišel že do 34. zmage kariere, 12. v sezoni 2019, sicer prve letos zunaj najvišjega nivoja World Toura. A zato je bila na štartu v Emiliji prava zvezdniška zasedba, med katero je Zasavec prišel do sploh prve zmage na enodnevnih dirkah! Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Primož Roglič je v Bologni prišel že do 34. zmage kariere, 12. v sezoni 2019, sicer prve letos zunaj najvišjega nivoja World Toura. A zato je bila na štartu v Emiliji prava zvezdniška zasedba, med katero je Zasavec prišel do sploh prve zmage na enodnevnih dirkah! Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Nisem se zares počutil najbolje, a sem se za ekipo boril do konca. Lepo je bilo spet zmagati tu.

Primož Roglič po prvi zmagi na enodnevnih dirkah

"Težko je kaj narediti, če si sam, toda fantje iz ekipe so bili danes izjemni. V bistvu se nisem počutil prav dobro, toda boril sem se do konca zanje in lepo je, da mi je uspelo zmagati," je v cilju pri samostanu San Luca nad Bologno povedal Primož Roglič, ki je slavil svojo sploh prvo zmago na enodnevnih klasikah. Nov mejnik za najboljšega slovenskega kolesarja, ki serijsko niza zmage na etapnih dirkah, vrhunec je doživel sredi septembra, ko je osvojil Dirko po Španiji. Zdaj je najboljši kolesar leta prišel še do zmage na enodnevni dirki, pogled pa je usmerjen proti naslednji soboti in legendarnemu spomeniku Il Lombardii.

Ekipa Jumbo Visma je ves dan nadzirala potek 102. enodnevne dirke v italijanski pokrajini Emilija, kjer je kot običajno na koncu odločal zaključni krog med Bologno in samostanom San Luco, ki so ga na prvi dan letošnje Dirke po Italiji dodobra spoznali tudi ljubitelji tritedenskih dirk. Če je bil pred 5 meseci Roglič razred zase na kratkem kronometru, je bil zdaj najbolj prebrisan in najmočnejši na najstrmejšem delu vzpona v izredno močni zasedbi.

Sorodna novica Roglič s šampionsko predstavo oblekel rožnato majico
Roglič slavil na klasični dirki v Bologni

Na štartu vsi zmagovalci Grand Tourov
Po 200 km so bili v zadnjem krogu od petih in pred ciljnim vzponom do San Luce ob Rogliču tako zmagovalec Dirke po Franciji Egan Bernal, zmagovalec Dirke po Italiji Richard Carapaza, zdaj že nekdanji svetovni prvak Alejandro Valverde, tudi italijanski matador Vincenzo Nibali, Danec Jakob Fuglsang ...

A ko je Roglič napadel 2 km pred ciljem, mu v senci akvadukta ni zmogel slediti nihče, niti dvojec iz ekipe EF1 Michael Woods - Sergio Higuita. Z odprtim dresom in visoko dvignjenimi rokami je Roglič prvi prečkal ciljno črto, za njim pa omenjena Avstralec in Kolumbijec iz ameriške ekipe. Praznih rok je ostala druga ekipa iz ZDA Trek Segafredo, ki je vseskozi napadala in imela dva močna aduta Giorgia Cicconija in Gianluco Brambillo. Na dirki je od Slovencev nastopil še Jan Polanc (UAE Emirates), ki pa ni prišel do cilja. S časom 5:39 je Roglič tudi postavil rekord vzpona na San Luca, pri čemer je bil hitrejši kot na majskem kronometru.

Naslednjo soboto ‒ Lombardija
Zmaga Rogliča ob izjemnem delu nizozemske ekipe je odlična napoved za zadnji, peti, kolesarski spomenik sezone ‒ naslednjo soboto je na sporedu Il Lombardia, kjer ima 29-letni Zasavec še nekaj neporavnanih računov. Lani se mu je napad izjalovil in je popustil ob koncu ter končal na 17. mestu, na skoraj identični trasi pa je letos na Giru doživel razvpito (ne)menjavo kolesa in poznejši padec, po katerem ni bil več konkurenčen za skupno zmago.

Zacementiran na vrhu UCI-lestvice
Pred sobotno klasiko odpadlega listja se bo v Italiji zvrstila še kopica enodnevnih dirk z močno zasedbo, Roglič bo dirkal še na torkovi 99. Tre Valli Varesine, po zmagi nad Bologno pa je samo še utrdil vodstvo na UCI-jevi lestvici, s čimer se mu nasmiha, da bo sezono 2019 končal kot najboljši kolesar na svetu. Sočasno je Rogla prinesel tudi dragocene UCI-točke v boju za petega kolesarja na olimpijskih igrah, kjer Slovenijo ogrožata Španija in Nemčija, upoštevajo pa se samo še točke do konca oktobra.


102. DIRKA PO EMILIJI

Bologna - San Luca (M), 207,4 km:

 1. P. ROGLIČ          SLO    5:08:08
 2. M. WOOODS          KAN      +0:15
 3. S. HIGUITA         KOL   isti čas
 4. B. MOLLEMA         NIZ       0:17
 5. A. VALVERDE        ŠPA   isti čas
 6. D. ULISSI          ITA       0:21
 7. P. LATOUR          FRA       0:24
 8. J. FUGLSANG        DAN   isti čas
 9. E. BERNAL          KOL       0:28
10. G. BRAMBILLA       ITA       0:31
Adam Yates je favorit dirke po Hrvaški. Foto: EPA
Adam Yates je favorit dirke po Hrvaški. Foto: EPA

Britanec Adam Yates je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Hrvaški. Najboljši Slovenec je bil Domen Novak, bil je peti. Yates je prevzel skupno vodstvo, slovenski državni prvak pa se je povzpel na 5. mesto.

Član ekipe Mitchellton-Scott je na 138 kilometrov dolgi preizkušnji med Rabcem in Platakom za deset sekund ugnal Italijana Davideja Villello in Španca Victorja de la Parteja. Najboljši Slovenec je bil Domen Novak (Bahrain Merida) na petem mestu, zaostal je 11 sekund.

Povratnik na ceste Janez Brajkovič je bil s 24. mestom (+4:49) drugi najboljši Slovenec na kraljevski etapi hrvaške etapne dirke. Član Adrie Mobila je pomagal kapetanu Hrvatu Radoslavu Rogini.

Yates je z zmago na kraljevski etapi potrdil vlogo favorita dirke in prevzel majico skupno vodilnega. Britanec ima v skupni razvrstitvi 15 sekund prednosti pred Villello, slovenski državni prvak Novak je peti z 41 sekundami zaostanka. Tudi v skupni razvrstitvi je drugi najboljši Slovenec Brajkovič na 25. mestu z zaostankom 14:08.

Nedeljska, zadnja etapa bo dolga 154 km, začela se bo v Sveti Nedelji, končala pa v Zagrebu.