Za Rogličem je sanjska sezona, ki jo je končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Kolesar iz Strahovelj pri Kisovcu je med drugim zmagal na Dirki po Španiji in bil tretji na Dirki po Italiji. Leto 2019 je sklenil s skupno 13 poklicnimi zmagami.

Primož Roglič je kolesar leta postal četrtič zapored. Prvo mesto si deli s Tadejem Valjavcem in Janezom Brajkovičem. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič je kolesar leta postal četrtič zapored. Prvo mesto si deli s Tadejem Valjavcem in Janezom Brajkovičem. Foto: www.alesfevzer.com

Zasavec je imel pred slovesnim dogodkom na Ljubljanskem gradu še novinarsko konferenco, na kateri je strnil vtise po pravkar končani sezoni in se ozrl proti novi. Nazadnje je konec oktobra dirkal na Japonskem, kamor je šel predvsem, da si je ogledal olimpijsko progo v Tokiu.

Na OI bosta večja težava visoki temperatura in vlaga kot pa težka proga

Roglič je na novinarski konferenci v Ljubljani podoživel vrhunsko leto 2019 in se ozrl proti 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Roglič je na novinarski konferenci v Ljubljani podoživel vrhunsko leto 2019 in se ozrl proti 2020. Foto: www.alesfevzer.com

"Želel sem občutiti, kaj pomeni potovanje na Japonsko za moje telo. Se mi zdi, da je bila pozitivna izkušnja, tudi z vidika občinstva. Super občutki so bili prisotni, vesel sem, da sem opravil to pot. Terensko gledano je olimpijska proga težka, a se mi zdi, da bosta večja težava visoka temperatura, bilo naj bi okrog 37 stopinj Celzija, in okoli 90-odstotna vlaga. To bo povsem drugače, kot je bilo zdaj, 15 stopinj Celzija in brez vlage," je dejal Roglič o japonski izkušnji.

Rumena majica ali zlata olimpijska medalja? Obe bi vzel. Sladke skrbi so to.

30-letni Kisovčan še nima sestavljenega programa za naslednje leto. Tega bo skupaj s šefi pri Jumbo Vismi sestavil na prvem trening kampu pred novo sezono, ki bo med 11. in 20. decembrom v Gironi blizu Barcelone. Roglič ne skriva, da bo skušal na obeh vrhuncih sezone, to je na Dirki po Franciji in na olimpijskih igrah v Tokiu, napasti najvišja mesta? "Tour se konča šest dni pred cestno dirko v Tokiu (19. in 25. julij, op. a.). Res bo naporno, a če ti uspe zmagati Tour, ti ni težko iti še v Tokio in dirkati olimpijsko dirko. Vsekakor so to sladke skrbi. Če bi se moral odločiti, je bolje zmagati Tour, a jaz bi vzel tako rumeno majico kot tudi zlato olimpijsko medaljo," je povedal Roglič.

Roglič četrtič najboljši slovenski kolesar

Največji dogodek rojstvo sina Leva
Roglič je poudaril, da je bilo kljub vsem športnim uspehom zanj največji dogodek leta 2019 rojstvo sina Leva. "Zdaj po koncu sezone je bilo tudi nekaj časa, da smo kot družina vsi skupaj preživeli drug ob drugem," je sklenil Roglič.

Najboljša kolesarka Tanja Žakelj
V ženski konkurenci je nagrado za najboljšo kolesarko leta prejela gorska kolesarka Tanja Žakelj. Žakljeva je prepričala z dvema osmima mestoma, enim na svetovnem pokalu v Val di Soleju, drugim pa na svetovnem prvenstvu v Kanadi, ko si je zagotovila mesto za olimpijske igre v Tokiu 2020. Žakljeva je s sedmo nagrado kolesarka leta za eno prehitela Pintaričevo. Od leta 2002, odkar KZS podeljuje nagrado kolesarka leta, so vselej zmagale gorske kolesarke.

V ženski konkurenci je kolesarka leta sedmič postala Tanja Žakelj. Foto: www.alesfevzer.com
V ženski konkurenci je kolesarka leta sedmič postala Tanja Žakelj. Foto: www.alesfevzer.com

Priznanja Pogačarju, Polancu, Špilaku in Golčerju
KZS je za priznanji za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu imenovala Tadeja Pogačarja in Jana Polanca. Simon Špilak in Jure Golčer sta dobila priznanji za uspešno kariero. Špilak je tekmovalno pot sklenil letos, Golčer konec sezone 2018. Pogačar in Špilak se današnjega Večera zvezd nista udeležila zaradi drugih obveznosti. Najboljša cestna ekipa pri moških je postala Adria Mobil, pri ženskah BTC City Ljubljana.