Primož Roglič se je od sanjske kolesarske sezone poslovil s 30. stopničkami leta. Foto: YouTube
Primož Roglič se je od sanjske kolesarske sezone poslovil s 30. stopničkami leta. Foto: YouTube
Sorodna novica Roglič in Tratnik še na kronometru narodov

38. izvedba kronometrskega festivala v mestu Les Herbiers na zahodu Francije je potrdila izreden napredek ekipe Jumbo Visma v vožnji na čas. Nizozemski prvak v kronometru Jos van Emden je s kar 46,3 km dolgim ravninskim bojem z uro opravil s časom 55:02 oz. povprečno hitrostjo 50,4 km/h. Drugo mesto je z zaostankom 11 sekund zasedel Italijan Filippo Ganna, sicer bronast na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Za slovo tridesete stopničke

Slovenski šampion Primož Roglič je z zaostankom 19 sekund za van Emdnom osvojil tretje mesto in sezono sklenil s 30. uvrstitvijo na zmagovalni oder. Četrtouvrščenega Danca Rasmusa Quaadeja je zasavski orel prehitel za 22 sekund, njegovega rojaka in trikratnega svetovnega prvaka med mlajšimi člani Mikkela Bjerga pa za 38 sekund.

Neverjetno Rogličevo leto: osvojil je Dirko po Španiji, bil tretji na Dirki po Italiji, osvojil še tri etapne dirke World Toura (Po Emiratih, Od Tirenskega do Jadranskega morja in Po Romandiji), oktobra v Italiji dosegel prvi dve enodnevni zmagi ... Uspehom ni bilo ne konca ne kraja od konca februarja do konca oktobra. Vse skupaj se odraža na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), kjer je Roglič razred zase z ogromnim naskokom pred drugim Julianom Alaphilippom.

Tratnik sezono končal z 8. mestom
Slovenski uspeh na kronometru narodov, s čimer se tradicionalno končuje dirkalna sezona v Evropi, je zaokrožil Jan Tratnik (Bahrain Merida), ki je na osmem mestu za zmagovalcem zaostal 1:28. Na mesto pred njim se je uvrstil Danec Martin Toft Madsen, ki je naskakoval tretjo zaporedno zmago na tej preizkušnji. Zanimivost: med 4. in 7. mestom so se zvrstili kar štirje Danci, vmes je bil še Michael Valgren (+1:18).

Masu kraljevska etapa in verjetno tudi Guanši
V nedeljo je na Kitajskem potekala kraljevska etapa na zadnji preizkušnji elitne svetovne serije. Četrto etapo kolesarske dirke po Guangšiju je dobil Enric Mas (Deceuninck QuickStep), ki je na ciljnem vzponu strl odpor vseh tekmecev za skupno zmago, zadnjega se je dobrih sto metrov pred koncem otresel Kolumbijca Daniela Felipeja Martineza (EF1), ki je zaostal za vsega sekundo, tretji je bil Italijan Diego Rosa (Ineos).

Nadarjeni 24-letni Bask je prvo zmago sezone dosegel prav ob koncu leta, in to na zadnji dirki v dresu belgijskega moštva. Z novim letom se Mas seli v domovino v Pamplono, kjer bo postal prvi adut Movistarja za skupno uvrstitev na tritedenskih dirkah.

Enak vrstni red kot v etapi je zdaj tudi v skupnem seštevku 38. preizkušnje svetovne serije. Skupno ima Mas pet sekund prednosti pred Martinezom in 14 sekund pred Roso. Edini slovenski kolesar na dirki Simon Špilak (Katjuša) je bil v 4. etapi 72., skupno je na 85. mestu z zaostankom 10:50. 33-letni Prekmurec sicer na jugu Kitajske vozi zadnjo profesionalno dirko kariere, saj je napovedal tekmovalno slovo.

Mollema po Lombardiji osvojil še japonski pokal

V Aziji je v nedeljo potekala še ena pomembnejša kolesarska dirka – Pokal Japonske, ki sodi v ekstra kategorijo (HC), ki je tik pod svetovno serijo. Zmago na prestižnem spomeniku Po Lombardiji je nadgradil Nizozemec Bauke Mollema, ki je v zaključku ukanil Kanadčana Michaela Woodsa, s katerim sta se predtem otresla vseh tekmecev. Od štirih Slovencev je do cilja prišel kot 32. Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic), medtem ko je njegov moštveni tovariš Rok Korošec odstopil kot tudi Domen Novak in Luka Pibernik (oba Bahrain Merida).