Primož Roglič se prvič predstavlja medijem kot kolesar nemške ekipe Bora Hansgrohe, s katero bo skušal osvojiti
Primož Roglič se prvič predstavlja medijem kot kolesar nemške ekipe Bora Hansgrohe, s katero bo skušal osvojiti "češnjo na torti". Foto: MMC RTV SLO

"Popolnoma drugačne barve, novi fantje in stvari okoli mene. Pred menoj so novi izzivi, po toliko letih pri nekdanji Jumbo Vismi je to dobrodošel korak spremembe zame," je zbrane kolesarske medije pozdravil Primož Roglič, novi kapetan ekipe Bora Hansgrohe za dirko vseh dirk.

"Verjamem, da lahko zmagam na Touru. Ne sme nas biti strah končnega razpleta. Narediti moramo vse najboljše. Če naredimo vse, kot moramo, bomo lahko srečni," je samozavesten Roglič, ki pa priznava, da dvakratni zmagovalec rumene majice in zdaj nekdanji ekipni kolega Jonas Vingegaard trenutno nima velikih slabosti na tritedenskih dirkah.

"Dirka po Franciji je zame češnja na torti. Ne more mi odvzeti ostalih zmag, gre samo za dopolnitev vseh uspehov. Piko na i. Ni pa to obsesija," je Slovenec poudaril, kaj bi mu pomenila morebitna zmaga na Dirki po Franciji.

"Iz lastnih izkušenj bom presrečen, če bom lahko začel domače etape v Monaku in Nici," se svojih neprijetnih izkušenj z zadnjih dveh Dirk po Franciji dobro zaveda Roglič, ki zato noče prehitevati stvari.

Močna podporna zasedba

Za Dirko po Franciji je glavni športni direktor Rolf Aldag poudaril, da ima predviden dolg spisek kandidatov, ki bodo pomagali Rogliču v boju za rumeno majico. "Jai Hindley, Aleksandr Vlasov, Matteo Sobrero so predvideni ključni pomočniki. Hkrati ne pomeni, da kolesarji z Dirke po Italiji nato ne bodo kandidirali za nastop na Dirki po Franciji. Ob samem kapetanu (za Dirko po Italiji) Lennyju Kämnu je na ožjem spisku še Daniel Martinez. Potem bomo še dobro razmislili, kdo bo zapolnil mesta pomočnikov za po ravnem in razgibanem terenu. Upoštevati moramo, da je etapa na makadamu. Nico Denz je glavni kandidat," je gradnjo ekip za glavni tritedenski dirki predstavil Aldag, ki je sicer navedel osem imen, ki bi si jih želel videti na cestah Italije in Nemčije.

Športni vodja ekipe je priznal, da se želijo potegovati tudi za zmago na Dirki po Španiji, a je še prezgodaj govoriti o imenih, vendar je hkrati pogledal Rogliča, ki je prikimal kot potrditev, da je vrnitev na Vuelto resna možnost kot cilj za drugi del sezone.

"Cilj je biti fizično pripravljen po najboljših močeh in biti tam najmočnejši. Glavni cilj je Dirka po Franciji, a tudi na dirkah, kot je Po Dofineji, bodo v igri tekmovalni cilji," je Roglič potrdil, da bo tudi na ogrevalnih dirkah tekmoval za zmago in se ne bo zgolj ogreval za julijski vrhunec.

Predvidena ekipa Bore Hansgrohe za Dirko po Franciji 2024

Primož Roglič
Jai Hindley
Aleksandr Vlasov
Lenny Kämna *
Dani Martinez
Matteo Sobrero
Nico Denz
Danny van Poppel

* – Kämna je kapetan ekipe za Dirko po Italiji, na Dirki po Franciji bo nastopil odvisno od stanja po prvem Grand Touru.

Za Tour vse podrejeno Rogliču

"Strategija zgolj enega kapetana," je bil jasen Aldag glede taktike nemške ekipe za Tour 2024. "Če bo Vlasov peti, bi ga lahko uporabili taktično, vsega pa tudi ne moremo razkriti javno," je odvrnil glavni športni direktor in pozneje poudaril: "Samo en cilj, samo en vodja. Brez sprinterja, brez sekundarnih ciljev. Za tem stojimo. Imamo pa motivirane pomočnike."

"Primož prinaša pozitiven pritisk na ekipo, da uspe in zmore zmagovati. Gre za večkratnega zmagovalca Grand Tourov. Dolgoročno gledano prinaša ogromno. Če to pametno izkoristimo in ga ustrezno podpremo, bosta zrasla tudi Jai Hindley in Aleks Vlasov, ki sta toliko mlajša. Zagotovo ne bosta tipična pomočnika," je še pojasnil Aldag glede razdelitve vlog v podporni Rogličevi ekipi.

Uradni Rogličev dirkalni program v sezoni 2024:

Bolj nerad je Rolf Aldag potrdil, da bo Roglič prvič v dresu nove ekipe dirkal na začetku marca, a premierni nastop za Boro Hansgrohe še ni določen. "Res potrjen je le nastop na Touru. Vse je podrejeno Dirki po Franciji, kako bomo to dosegli, kako bomo prišli do tega ..." je še enkrat podčrtal glavni športni direktor nemške ekipe in pojasnil, zakaj poznejši začetek sezone 2024: "Lahko bi osvojil Dirko po Valenciji, mogoče že zdaj januarja kakšno dirko izziva po Majorki, ker gre za tako nadarjenega kolesarja, a glavni in edini cilj je zmaga na Dirki po Franciji."

  • Pariz–Nica ali Od Tirenskega do Jadranskega morja, oboje 3.–10. marca
  • Kriterij po Dofineji, 2.–9. junija
  • 111. DIRKA PO FRANCIJI, 29. junija–21. julija

Popolnoma natančnega načrta še ni, ampak jasno je, da bodo pred Tourom višinske priprave kot vedno in potem preizkus forme na dirki, kot je Po Dofineji.

Roglič o sporedu dirk pred Dirko po Franciji 2024

"Šteje samo, da je Dirka po Franciji julija. Začetek sezone ni tako pomemben, med pripravami bomo videli, kaj nam najbolje ustreza. Iz Primoževe zgodovine vemo, kaj mu ustreza. Veliko časa na višinskih pripravah, kar je slaba novica za družino. Dofineja služi kot tekmovalna primerjava," je Aldag ponovil, da je izhodišče julijska vrhunska forma, iz katere se gradi in postavlja koledar. Pred tekmovalnim krstom tako Rogliča čakajo višinske priprave na ognjeniku Teide na Tenerifu, druge višinske priprave pa bodo izvedli ali v Sierri Nevadi ali v Tignesu, pri čemer je drugi v prednosti zaradi ogleda etap letošnjega Toura.

Medtem ko se večina ekip svetovne serije pozimi v Španiji pripravlja v okolici Alicanteja, je nemška ekipa zavezana Majorki, kjer se na Platja de Palma počuti kot doma. Foto: MMC RTV SLO
Medtem ko se večina ekip svetovne serije pozimi v Španiji pripravlja v okolici Alicanteja, je nemška ekipa zavezana Majorki, kjer se na Platja de Palma počuti kot doma. Foto: MMC RTV SLO

V sredo popoldne je nemška kolesarska ekipa svetovne serije javno predstavila načrte in cilje za sezono 2024, ki se bo z dirkami v Avstraliji začela že čez nekaj dni. Bora Hansgrohe je počakala z razgrnitvijo pričakovanj in glavnih poudarkov na novo koledarsko leto, ker se je novi prvi adut ekipe v novih barvah lahko uradno predstavil šele s 1. januarjem.

Druge zimske priprave na "nemškem otoku"

Nemška ekipa na Majorki opravlja druge skupinske priprave, kjer je zbrana večina kolesarjev. Odsotni so le udeleženci prvih dveh dirk svetovne serije Po Avstraliji (16.–21. januar) in klasiki Cadela Evansa (28. januarja) ter kolesarji izven Evrope, ki so čez praznike doma (Jai Hindley v Avstraliji, Daniel Martinez in Sergio Higuita v Kolumbiji).