Kako bo viden slovenski zeleno-moder dres v Trentu na današnji dirki elite? V uradni napovedi se Slovenija navaja ob boku Italije, Belgije in Francije kot reprezentanca, ki bo držala vajeti dirke. Foto: Organizator/Tornati.cc
Kako bo viden slovenski zeleno-moder dres v Trentu na današnji dirki elite? V uradni napovedi se Slovenija navaja ob boku Italije, Belgije in Francije kot reprezentanca, ki bo držala vajeti dirke. Foto: Organizator/Tornati.cc

150 kolesarjev iz 36 držav s kopico pomembnih kolesarskih imen ob 12.30 začenja šesto evropsko prvenstvo za elito moških. Tadej Pogačar in Matej Mohorič sta kapetana slovenske reprezentance, ki pa namesto z maksimalnimi osmimi kolesarji starta le s petimi, kar bega tudi tekmece.

Sorodna novica Slovenski upi visoki, a kako selektivna bo proga?

Od pričakovanega dežja v 15-dnevni napovedi ni nič, Trento doživlja še čisto pravo poletje (napovedano do 28 stopinj Celzija). Trgatev in zadnji dan šolskih počitnic v Italiji ter zlasti EP v kolesarstvu pomenijo, da je Trentino poln. Nedeljska dirka je pika na i za pokrajino in prireditelje, ki ne skrivajo, da je teren pripravljen po okusu italijanske reprezentance.

Četrti zaporedni naslov Italijanov?

Matteo Trentin, Elia Viviani in Giacomo Nizzolo je trojček zadnjih prvakov, tokrat je prisoten le prvi, a med osmerico Italijanov je vroči favorit Sonny Colbrelli, ob tem azzurrom ne manjka dodatnih hitrih kolesarjev za različne scenarije (Diego Ulissi, Andrea Bagioli, Gianni Moscon).

Na startu sta tudi prva evropska prvaka, Norvežan Alexander Kristoff in Slovak Peter Sagan, ki sta tudi v krogu kandidatov za naslov. Omenjena imena tudi razkrivajo, da se kljub kopici višincev pričakuje sprint razredčene skupine.

Pogovor pred zaključkom

Zaradi izredne forme tujci stavijo na Mateja Mohoriča, zaradi imena in šampionskega statusa pa je pod drobnogledom Tadej Pogačar. V službi kapetanov bo trojica Domen Novak, David Per in Žiga Jerman.

"Zagotovo bova zaščitena kolesarja v naši ekipi. Preostali trije se bodo potrudili, da bova čim bolj spočita. Potem bova midva govorila med sabo. Sva dobra prijatelja, nihče ne bo dirkal s figo v žepu in se bova odločila, kako pristopiti do zadnje pol ure, ure dirkanja," je proces končnega odločanja pojasnil Mohorič.

Izločanje po krogih

Mestni krog po Trentu – 13,2 km z 250 m višinskimi metri ob vzponu na Povo (3,6 km s 4,7 %) – so vsi zelo dobro spoznali in neznank ni. Široka cesta na vzponu, ki se počasi stopnjuje, zares se dvigne po univerzi Mesiano do maksimalnih 9,7 % tik ob koncu. Sledita hiter spust nazaj v mesto in ovinkarjenje po mestnih ulicah, pri čemer konec in začetek kroga popestrijo kocke in zožanje. Že nekajsekundna prednost je dovolj, saj je lovljenje v središču močno oteženo, ob tem pa je treba biti še vajen sprinta na sicer gladkih kockah zgodovinskega trga Duomo.

Po formi in formatu sklepnih osmih krogov, ko se bo šlo na izpadanje, je Mohorič v prednosti pred Pogačarjem, a glavni cilj septembra je le svetovno prvenstvo v Flandriji, zato bo dvakratni prvak Toura skušal izboljšati najboljša dosežka Slovencev na EP-jih elite, ki ju s 5. mestom iz Herninga 2017 in 8. mestom iz Alkmaarja 2019 drži Luka Mezgec.

Zagotovljen beg čez tri resne vzpone

A vse reprezentance nimajo "ta hitrih" in stavijo na prvi gorski del proge, ko se bodo za 73,4 km podali v slikovito dolino Dei Lahgi s tremi resnimi vzponi. Pobeg bi lahko krenil že ob izhodu iz mesta čez predor do Cadineja, za sprinterje bosta nato glavna preizkušnja Vigo Cavedine in zlasti klanec do Candriaija (1040 m; 5,8 km s 7,0 % in maksimumom 9,8 %), kar je polovični vzpon na goro Bondone, ki z zahodne strani kraljuje nad Trentom. Sledi dolg in tehničen spust za kar 848 višinskih metrov (9,5 km z negativnih 7,6 %), nato se začne osem mestnih krogov, kjer se bo postopoma plačeval davek za napore prvega dela.

Belgijci in Francozi načrtujejo selekcijo

Glavna reprezentanca, ki si ne želi sprinta, je Belgija. Remco Evenepoel je njihov adut, za rezervo je veteran Philippe Gilbert. Podobno razmišljata Španija (brata Izagirre, Landa) in Švica (Marc Hirschi, Gino Mäder). Pri Franciji je vroč zmagovalec Plouaya Benoit Cosnefroy, za napad je pripravljen Romain Bardet. Portugalska je v najmočnejši postavi z dvojcem Joao Almeida-Rui Costa, ambiciozni so Avstrijci s Felixom Grossschartnerjem. Potem so tukaj še dokazovanja lačni posamezniki iz manjših ekip od Irca Sama Bennetta do Ukrajinca Marka Paduna.

Motiva in mož ter ekip za dirkanje proti Italiji ne manjka. Hočeš nočeš sta nato na seznamu nezaželenih v zaključku že slovenska kapetana.