Mohorič in Pogačar sta prva slovenska aduta na nedeljski tekmi. Foto: AP
Mohorič in Pogačar sta prva slovenska aduta na nedeljski tekmi. Foto: AP

Oba bosta tekmovala tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu, v nedeljo naj bi bil glavni adut Tadej Pogačar, čez dva tedna pa naj bi bila slika obrnjena in naj bi se delalo za Mateja Mohoriča.

Sorodna novica Evenepoel: "Ni pametno primerjati mojega in Pogačarjevega izida"

Proga mu bo bolj pisana na kožo kot na kronometru
Pogačar je edini, ki se je že preizkusil na prvenstvu, saj je vozil kronometer, ki pa je bil preveč raven, da bi mu omogočal vrhunski izid. "Predstava ni bila najslabša, gremo pozitivno naprej. V nedeljo bo proga bolj hribovita, kar je zagotovo bolj pisano na mojo kožo. Zna pa se zgoditi, da bodo hitrejši sprinterji pretrpeli do konca, vseeno bo zanimiva dirka," je stanje povzel Pogačar.

Največ pričakuje v Lombardiji
Zmagovalec zadnjih dveh Tourov še ni na ravni forme s prve polovice sezone: "Poletni premor je bilo dolg, dirke so me malo izčrpale. Hitro sem začel treninge, tam sem se počutil v redu, manjka pa tekem. Zdaj pridobivam tekmovalni pulz, upam, da se bo vse sestavilo že v nedeljo." Pogačar sicer ne skriva, da formo šele stopnjuje, zato mu evropsko prvenstvo ne predstavlja glavnega cilja tega dela sezone: "To bodo italijanske klasike z zaključkom v Lombardiji. Videli bomo, ali bo forma prišla do takrat, sicer pa se ne bom sekiral, sezona je bila več kot odlična. Uživam in se učim česa novega. Vesel sem, da lahko nastopam za reprezentanco in dam vse od sebe."

Profil proge (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: La Flamme Rouge
Profil proge (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: La Flamme Rouge

Kako selektivna bo proga?
Dirka ne bo pretirano dolga (179 km), kolesarji bodo morali premagati približno 3700 metrov nadmorske višine. Že Pogačar je malce dvomil o zahtevnosti vzponov, kar morda daje slutiti, da bi se v najboljši skupini, ki se bo borila za medalje, lahko znašlo preveč sprinterjev.

Zaupanje med Matejem in Tadejem
Dobro razpoložen je tudi Mohorič, ki poudarja dober odnos z najboljšim kolesarjem na svetu: "S Tadejem imava zaupanje drug v drugega, bomo videli, kako se bo dirka razpletala. Na treningu smo si pogledali zaključni krog, klanec ni videti preveč zahteven, cesta je široka, težko se bo znebiti hitrejših kolesarjev, a to moramo poskusiti, sicer bomo težko premagali sprinterje. Potrudili se bomo, potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo."

Sorodna novica Küng preprečil slavje Ganne, Pogačarju na koncu vse "padlo dol"

Krožne dirke mu ustrezajo
Mohorič je na svetovnih prvenstvih v mlajših kategorijah osvojil dve zlati medalji, tak tip dirk mu ustreza: "Uspešen sem na mestnih dirkah, ki potekajo v krogih, tak tip trase mi ustreza. Dobro se počutim na takih dirkah, dobro se znajdem v skupini. Če je krog zahteven, se znam dobro skriti, tam, kjer je najmanj 'elastike', da se ognemo vsem pastem."

Srčni in motivirani
Slovenija ima za cestno dirko pravico nastopa z osmimi, a je prijavila le peterico. "To je druga tema. Težko se primerjamo z največjimi nacijami, res imamo tri kolesarje med najboljših deset, a med prvimi 100 jih nimamo 18 kot največje nacije na svetu. Vsi smo srčni in motivirani, če bomo držali skupaj, bomo dosegli dober rezultat," je še dodal Mohorič.

Sorodna novica Roglič in Pogačar v družbi nepremagljivih

Razlika med 5 in 8
Slovenijo bo zastopal tudi Domen Novak, ki je razmišljal o isti temi: "Malenkost bo težava, je velika razlika med 5 in 8, Tadej in Matej sta zelo dobro pripravljena, če bomo mi dobro opravili svoje delo, se bosta lahko borila za največja mesta." David Per dodaja: "Vesel sem povabila, takšne priložnosti se ne sme zamuditi, potrudil se bom po svojih najboljših močeh." Žiga Jerman pa se je spomnil dobrega prijatelja Pogačarja: "Sploh prvič, odkar je zapustil ljubljansko ekipo, bova skupaj dirkala med člani. Vesel sem, da sem del take ekipe."