27-letni Stefan Küng, ki je letos dobil že kronometra za državno prvenstvo in na Dirki po Švici, je bil v Dolomitih najhitrejši na 22,4-kilometrski trasi kronometra za medalje evropskega prvenstva. Imel je povprečje skoraj 55 km/h. Foto: EPA
27-letni Stefan Küng, ki je letos dobil že kronometra za državno prvenstvo in na Dirki po Švici, je bil v Dolomitih najhitrejši na 22,4-kilometrski trasi kronometra za medalje evropskega prvenstva. Imel je povprečje skoraj 55 km/h. Foto: EPA

V hudi konkurenci specialistov za vožnjo na čas se dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji vendarle ni mogel vmešati v boj za medaljo. Na vmesnem času (po 11,1 kilometra) je bil deveti, pred ciljem ga je prehitel Filippo Ganna, ki je startal minuto z njim, na koncu pa je bil njegov zaostanek za Küngom na 22,4 kilometra dolgi krožni progi ob reki Adiži minuto in 21 sekund. Najboljša slovenska uvrstitev na dosedanjih EP-jih tako ostaja lansko šesto mesto Jana Tratnika v Plouayu.

Vmesni čas (po 11,1 km):      
  1. F. GANNA     ITA    12:21,81
  2. R. EVENEPOEL BEL       +1,26
  3. S. KÜNG      ŠVI        3,75
  4. S. BISSEGGER ŠVI       12,70
  5. E. AFFINI    ITA       14,32
  6. R. CAVAGNA   FRA       25,20
 ...                             
  9. T. POGAČAR   SLO       33,64

Preveč ravnine za Pogačarja
Proga je bila ravninska, za odmevnejši dosežek bi si seveda Pogačar, zmagovalec 5. etape letošnje Dirke po Franciji, želel kakšen klanec. Vseeno se je dobro ogrel za nedeljsko cestno dirko, na kateri bo eden od favoritov za medaljo. Na EP-jih že ima odličje – bron s cestne vožnje mladincev 2016 v Plumelecu v Franciji.

"Noge še niso bile prave"
"Bil sem kar zagret in motiviran, a noge še niso bile prave. V prvem delu sem se dobro počutil, ko pa se je pokvarila radijska zveza in ko sem videl, da se mi približujeta Ganna in Evenepoel, mi je vse padlo dol. Ni bilo več pravega ritma. Nekaj novega sem se naučil, je bil pa to vseeno zelo hiter kronometer, moja predstava pa kar solidna. Uživam tudi v takšnih dneh, kot je bil danes. V nedeljo bo proga bolj po mojem okusu," je za Val 202 povedal Pogačar.

Manjkala trojica asov iz Jumba Visme
V boju za vrh je največ pokazal Stefan Küng, branilec naslova in četrtouvrščeni na letošnjih olimpijskih igrah (v kronometru). Dobro je razporedil moči in bil najhitrejši v drugem delu. Kronometer se je začel in končal pred znanstvenim muzejem v Trentu (MUSE), pri čemer je kolesarje čakalo nekaj 90-stopinjskih zavojev.
Konkurenca je bila huda, od najboljših evropskih kolesarjev je manjkal le trio iz Jumba Visme: olimpijski prvak Primož Roglič, podprvak Tom Dumoulin in svetovni podprvak Wout van Aert.

Glavni cilj je osvojitev mavrične majice
"Proga je bila res hitra, nekaj je bilo tudi vetra v hrbet. Pomembno je bilo ohraniti nekaj moči za finiš, kjer je bilo precej ovinkov in manjših mostov. Vedel sem, da sem bil na vmesnem času le nekaj sekund za Ganno in Evenepoelom, vedno na koncu še nekaj dodam in tudi danes sem pedale na polno pritiskal do konca," je povedal Küng, ki je poudaril, da je glavni cilj vendarle zlata medalja v tej disciplini na svetovnem prvenstvu. Kronometer bo v Flandriji 19. septembra.


Vrstni red:
izid
1. Stefan KÜNGŠvica24:29
2.Filippo GANNAItalija+0:08
3.Remco EVENEPOELBelgija0:15
4.Stefan BISSEGGERŠvica0:23
5Maximilian WALSCHEIDNemčija0:38
6.Edoardo AFFINIItalija0:39
7.Kasper ASGREENDanska0:52
8.Maciej BODNARPoljska1:04
9.Remi CAVAGNAFrancija1:06
10.Joao ALMEIDAPortugalska1:17
12.Tadej POGAČARSlovenija1:21
Sorodna novica Pogačar se veseli obeh nastopov na EP-ju

Bujakova na 23. mestu, Nik Čemažar 18.
Dopoldne so se za kolajne v kronometru potegovale članice. Zmagala je olimpijska podprvakinja, Švicarka Marien Reusser (27:12,95), članica ekipe Ale BTC Ljubljana. Slovenska prvakinja Eugenia Bujak je bila z zaostankom treh minut in šestih sekund 23. med 33 kolesarkami iz 22 držav. V kategoriji mlajših članov do 23 let je bil Nik Čemažar 18., Anže Skok 40.

Pogačar se na ravninskem kronometru ni znašel, Küng ubranil naslov
Küng prihranil dovolj moči za finiš in se veselil zlata