Trio najhitrejših Evropejcev na kolesu. 22,4 km so v slabih 25 minutah za minuto in več prehiteli Pogačarja, čemur pa Küng in Evenepoel nista pripisovala velikega pomena. Foto: Organizator/Bettini Photo
Trio najhitrejših Evropejcev na kolesu. 22,4 km so v slabih 25 minutah za minuto in več prehiteli Pogačarja, čemur pa Küng in Evenepoel nista pripisovala velikega pomena. Foto: Organizator/Bettini Photo

Belgijski čudežni kolesarski deček Remco Evenepoel je za minuto prehitel slovenskega aduta na tokratnem EP-ju v cestnem kolesarstvu, ki ga te dni gosti severnoitalijanska pokrajina Trentino.

Remco Evenepoel je po postavi pravi drobižek proti Kuenngu in Ganni, a kljub temu zna nekdanji nogometaš na čistih ravninskih kronometrih razvijati izjemno moč. Za domači SP sicer vlogo prvega favorita pripisuje rojaku Woutu Van Aertu, ki ga ni v Trentinu. Foto: Organizator/Bettini Photo
Remco Evenepoel je po postavi pravi drobižek proti Kuenngu in Ganni, a kljub temu zna nekdanji nogometaš na čistih ravninskih kronometrih razvijati izjemno moč. Za domači SP sicer vlogo prvega favorita pripisuje rojaku Woutu Van Aertu, ki ga ni v Trentinu. Foto: Organizator/Bettini Photo

Dvakratni prvak Toura nima česa obžalovati

A 21-letni Belgijec je v kali zavrnil kakšno hvalisanje: "Tadej gre za dvakratnega zaporednega zmagovalca Dirke po Franciji, tako da nima česa obžalovati. Sam je povedal, da je kar dobro proslavljal, še dodatno olimpijsko medaljo. Ni pametno primerjati mojega in njegovega tokratnega izida. Za njim je najbrž najboljši mesec sezone, če ne kariere."

Leto po poškodbi spet konkurenčen

Obenem je Evenepoel tudi preslišal del vprašanja, kaj pomeni takšen naskok za njegove lastne ambicije in cilje v skupnih seštevkih tritedenskih dirk, kjer se je letos na Giru opekel, potem ko je bila rožnata dirka prva po težki poškodbi zaradi padca na Dirki po Lombardiji sredi lanskega avgusta. Belgijec je poudarjal, kako zadovoljen je z bronasto medaljo, četudi je bil pri 19 letih že evropski prvak v Alkmaarju 2019.

Sorodna novica Küng preprečil slavje Ganne, Pogačarju na koncu vse "padlo dol"

"Bronasta medalja je bila največ, kar sem lahko dosegel. Resnično sem zadovoljen z razpletom, zlasti da se leto dni po tako groznem padcu znova lahko borim z najboljšimi. Dva sta bila boljša, ko pogledaš, kdo sta to v kronometru, se prav nič ne pritožujem," je odgovoril belgijski športni superzvezdnik, ki ga tudi v Trentu spremlja deset in več belgijskih novinarjev, za katere si je še dodatno vzel čas po uradni novinarski konferenci.

Sladoled in nedelja, nato šele o domačem SP-ju

Po postavi je med trojico četrtkovih dobitnikov medalje pred znanstvenim muzejem Muse v Trentu ravno Evenepoel močno izstopal po postavi precej nižji in drobnejši kot kolesarja, ki sta ga prehitela za 7 in 15 sekund.

Küng prihranil dovolj moči za finiš in se veselil zlata

"Krivda mojih staršev. Ni moja krivda, da imam 170 cm in 60 kg," se je pošalil Evenepoel in poiskal v tem tudi dobro plat: "Ker sem manjši, mi tudi ni treba potiskati toliko vatov." O prihajajočem domačem SP-ju v Flandriji kaj prida ne razmišlja. Mladenič je odkrito povedal, kaj ga ta hip najbolj mika: "Smo blizu McDonaldsa, hočem samo tja na sladoled in potem v posteljo ter se pripraviti na nedeljo." Po zgražanju prirediteljev in domačih novinarjev si je Remco hitro premislil in obljubil, da si bo raje privoščil pravi italijanski sladoled, a je bil nato že zaplet glede priporočila.

Ganna: Drugo mesto ne more biti nezadovoljivo

Življenje šampionov ni preprosto, zlasti na domačem prvenstvu. Vzdih razočaranja navijačev, ko je Kueng prehitel Ganno in ubranil majico evropskega, je bil glasen in vsesplošen. A pred sedmo silo se je moral svetovni prvak Filippo Ganna skorajda zagovarjati, zakaj ni v dveh dneh osvojil še druge zlate medalje ali pa je ravno to bilo krivo "le" za srebro.

Italijani niso skrivali razočaranja, da je bil
Italijani niso skrivali razočaranja, da je bil "Top Ganna" na domačem EP-ju le drugi, saj so traso obeh elitnih dirk prilagodili po okusu njihovih najboljših kolesarjev. A Ganna je poudaril, da je glavni cilj obramba mavrične majice in evropsko prvenstvo je le odlično pripravljalno tekmovanje za Flandrijo. Foto: Organizator/Tornanti.cc

"Prvič sem tekmoval v mešani štafeti, tako da ne vem, koliko je to imelo vpliva na moj posamični kronometer. A če pomisliš, da na etapnih dirkah en dan dirkaš po 6 ur, pa naslednji dan 5 ur, nato pa te čaka vožnja na čas ... Mogoče je lahko res odneslo nekaj sekund, a sam sem zadovoljen z zlato in srebrno medaljo, zato nič ne obžalujem. Drugo mesto ne more biti nezadovoljivo," je 25-letni Italijan zavrnil izgovor, da je ključne vate izgubil ob sredni zlati vožnji v mešani štafeti, ki je nadomestila ekipni kronometer.

Ob prehitevanju Pogačarja je dejal, da je sam samo vozil na polno, zagotovo pa je dobrodošlo v kronometru, da loviš predhodnike, saj ti ponujajo otipljiv cilj in običajno s tem dvigneš ritem ter hitrost. Prvi trije so ravninskih 22,4 km med vinogradi in sadovnjaki reke Adiže opravili s povprečjem na 54 km na uro.

"Vedno me je letos premagal nekdo drug"

S četrto zmago sezone, 21. v karieri, je Stefan Küng obdržal dres evropskega prvaka ‒ bela s tremi modrimi črtami v različnih odtenkih in prepoznavnimi rumenimi zvezdami. Foto: Organizator/Tornanti.cc
S četrto zmago sezone, 21. v karieri, je Stefan Küng obdržal dres evropskega prvaka ‒ bela s tremi modrimi črtami v različnih odtenkih in prepoznavnimi rumenimi zvezdami. Foto: Organizator/Tornanti.cc

Presrečen je bil stari novi celinski prvak Stefan Küng, saj je končno prišel do odmevnejše zmage v letošnji sezoni. "Letos sem bil velikokrat blizu, a vedno me je nekdo premagal. In to vedno nekdo drug. Zato sem res ponosen, da sem ubranil to majico, čeprav jo nameravam čez 10 dni zamenjati za mavrično," je 27-letnik iz Wila izzval tokrat srebnega Ganno. 19. septembra bo v Bruggu podobno ravninski kronometer, a daljši (43,3 km) za naslov svetovnega prvaka.

"Ker sem olimpijsko medaljo v Tokiu zgrešil za tako malo časa, sem vedel, da moram še bolj pritiskati vse do ciljne črte," je Küng potrdil, da ga je gnala grenka izkušnja iz Tokia, ko je olimpijsko odličje v vožnji na čas zgrešil za le 40 stotink, kolikor je zaostal za Avstralcem Rohanom Dennisom.

Küng pojasnil reakcijo ob "porazu" v Lavalu

Prihod Tadeja Pogačarja v cilj kronometra

A tudi Küngu ni ušlo vprašanje, povezano s Pogačarjem, saj je v spominu ostal prizor iz kronometra Dirke po Franciji v 5. etapi, ko ga je po dvournem ždenju na vročem stolu na koncu ugnal zadnji možni nasprotnik ‒ slovenski šampion Toura. Njegova jezna poteza velikega razočaranja, je končno dobila nekaj ozadja.

"Predstavljajte si: kronometer na Touru v Lavalu je bil dolg pol ure. Temu se je namenilo ure in ure treninga, preizkušanja materiala in izboljšava opreme. Nato prideš tja in se izkažeš. Do tistega trenutka je to bil moj najboljši kronometer na takšni razdalji. Sediš na vročem stolu in premaguješ vse, ki jih imaš na seznamu tekmecev, kot so Van Aert, Asgreen, Roglič ... in začneš verjeti, a nato pride Tadej in te premaga za 20 sekund.

Kot da bi letel, a je Pogi letel še hitreje

Küng je razkril, da mu je rojakinja Marlene Reusser v sredo napovedala dvojno švicarsko zmago na kronometrih za EP, kar sta nato tudi uresničila. Foto: Organizator/Bettini Photo
Küng je razkril, da mu je rojakinja Marlene Reusser v sredo napovedala dvojno švicarsko zmago na kronometrih za EP, kar sta nato tudi uresničila. Foto: Organizator/Bettini Photo

"Več kot razočaranje. Prava frustracija, saj se nisi mogel še bolj izkazati, a vseeno si premagan. Res sem bil v toku, kot da bi letel, a nekdo je letel še hitreje. Vsi si želijo zmagati na etapi Toura, sam sem že bil pred leti drugi v Düsseldorfu. Osebno sicer Pogačarja nisem imel na vrhu seznama glavnih tekmecev," se je podrobno razgovoril Švicar ob spominu na prvi kronometer Toura pred dvema mesecema.

Pogačar v prednosti na kronometrih Grannd Tourov

"Vemo sicer, da lahko odlično pelje kronometer, zlasti na Grand Touru, kjer ima Pogačar prednost. Kakovost njegovega okrevanja je osupljiva. Če si kolesar za skupno razvrstitev, si deležen vse razpoložljive zaščite in pomoči, ki jo potrebuješ," je Küng poudaril, da se ne morejo primerjati vožnje na čas na prvenstvih s kronometri na etapnih dirkah, zlasti na tritedenskih dirkah, na katere se kandidati za skupne razvrstitve pripravljajo vse od predstavitve tras, podobno kot se specialisti pripravljajo na svetovno prvenstvo ali olimpijske igre.

Pogačar: Spet sem se naučil nekaj novega

Zadržan štart, pokvarjen radio
Na trasi je Tadej Pogačar hitro zašel v težave. Že s štartne rampe se je pognal za drobec sekund kasneje, manj odločno, nato se mu je pokvarila radijska zveza, zaradi česar se je hitro znašel v neprijetnem položaju. "Crknila je radijska zveza, videl sem tudi, da se mi Ganna in Evenepoel približujeta zelo hitro, in mi je vse skupaj malce padlo dol. Ko se to zgodi in se želiš pobrati, ni več pravega ritma. Mislim, da sem se spet naučil nekaj novega. Vseeno je bil kronometer zelo hiter. Solidno sem se odrezal, ne najslabše," je po kronometru za EP dejal Pogačar.

"Na kronometru je fino, ko te kdo spodbuja, da ti kdo pravi, kje je kdo, kje se moraš voziti v ovinkih, kje pritiskati. Ko enkrat nimaš več postaje, to pri meni postane kot trening. Takrat pa vedno trpim na kolesu za kronometer. V tistem prvem delu sem bil še vzhičen in res mi je bilo v užitek voziti, potem pa preklopiš, kot na treningu, nihče te več ne žene. Ampak tako je, ni panike," je o spodletelem kronometru še dejal Pogačar.

Sedmi kronometer sezone, prvič zunaj deseterice
Kronometer v Trentu je bila sedma vožnja na čas sezone, 12. mesto pa najslabši izid. Na začetku je bil četrti na Dirki po Emiratih in Od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je obakrat slavil tudi skupno. Po Baskiji je bil peti, na DP-ju v Kopru tretji, prvi kronometer Toura je zmagal, na zadnjem - že kot novi stari prvak - pa je bil osmi.

Bolje, če so tudi kakšni klančki
Kolesar s Klanca pri Komendi sicer obožuje vožnjo na čas, a ravninski kronometri ostajajo težava. "Včasih sem mislil, da so mi ravni kronometri zelo všeč, ampak očitno mi niso najbolj po godu. Fizika dela svoje, je bolje če so malo klančki. V nedeljo mi bo trasa malo bolj pisana na kožo, ampak še vedno se zna zgoditi, da bodo hitrejši kolesarji pretrpeli do konca. Zelo zanimiva dirka bo," je še optimistično pred nedeljo pristavil Pogačar: "Upam, da se bo izšlo že v nedeljo."