Lani je Andy Schleck čestital Albertu Contadorju. Po odločitvi razsodišča v Lozani se lahko zgodi, da bodo Špancu odvzeli lansko zmago na Touru, letošnjo zmago na Giru in tudi morebitno letošnjo zmago na francoskih cestah. Foto: EPA
Lani je Andy Schleck čestital Albertu Contadorju. Po odločitvi razsodišča v Lozani se lahko zgodi, da bodo Špancu odvzeli lansko zmago na Touru, letošnjo zmago na Giru in tudi morebitno letošnjo zmago na francoskih cestah. Foto: EPA
Christian Prudhomme
Direktor Christian Prudhomme se najbolj boji novih dopinških zgodb, ki so v zadnjih 15 letih velikokrat zasenčile športno dogajanje na Touru. Foto: EPA
Cadel Evans
Cadel Evans se je izkazal z zmago na Dirki po Romandiji. Foto: Reuters
Ivan Basso
Ivan Basso je vso sezono načrtoval okoli Toura. Foto: EPA
Levi Leipheimer
Levi Leipheimer je izjemen v vožnji na čas. Prav zadnji dan Dirke po Švici je izničil dve minuti zaostanka proti Damianu Cunegu. Foto: Reuters
Mark Cavendish
Mark Cavendish je lani dobil kar pet šprintov na Touru, skupaj pa ima 15 etapnih zmag. Foto: Reuters
Težki trenutki za Contadorja že pred štartom
Koren bo na Touru v vlogi pomočnika
Bole stavi na kakšno razgibano etapo
Božič: Na Touru se lahko zgodi marsikaj
Brajkovič z visokimi cilji na Tour

Španec bo naskakoval tretjo zaporedno zmago. Če mu uspe priti do skupno četrte zmage, bi bilo to že šesto zaporedno špansko slavje na dirki. Zadnji, ki je Špance premagal, je bil leta 2005 legendarni Lance Armstrong (s sedmimi zmagami rekorder po številu zmag), nato pa sta poleg Contadorja zmagala še Oscar Pereiro (2006) in Carlos Sastre (2008).

"Mentalno sem se odpočil od Gira, kar je zelo pomembno. Telesno pa še ne vem dobro, na kakšni ravni sem. Verjamem, da ne bom imel težav, v prvem tednu gotovo ne bom med najboljšimi, zato pa verjamem, da bom pravi v zadnjem, ko se bo odločalo o zmagovalcu. Zaupam v ekipo, zbrali smo univerzalne tekmovalce, tako da se lahko branimo ali napadamo. Konkurenti so standardni, naše moštvo bo moralo biti močno, da odbije vse napade, ki jih ne bo malo. Jasno je, da je naš cilj zmaga," je optimistično razpoložen 28-letni Contador, ki bo letos prvič na Touru tekmoval v dresu Saxo Banka. Njegov zvesti pomočnik Daniel Navarro mu bo znova stal ob strani. Ko on prevzame narekovanje ritma, se glavnina hitro zmanjša.
Športni direktor ekipe je Bjarne Riis. Danec je pred leti priznal, da si je do zmage na Touru leta 1996 pomagal z nedovoljenimi poživili. Maser ekipe Telekom, za katero je Riis takrat vozil, je dejal, da ni bil prepričan, ali bo sploh preživel, saj je vase vbrizgal nenormalne količine EPA-ja.
Postal je vegetarijanec, s seboj ima svojega kuharja
Z dopinškimi obtožbami, ki jih tudi pred Tourom ni malo, se ne obremenjuje. Verjame, da bo imel tudi po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča (primer je bil že nekajkrat prestavljen) v svoji zbirki tudi lansko zmago. To mu lahko vzamejo, če ugotovijo, da si je lani namerno pomagal z nedovoljenimi poživili, klenbuterol naj bi zaužil s pokvarjenim govejim mesom. "Letos bom bolj previden. Ne samo jaz, ampak vsa ekipa, ki bo imela v Franciji svojega kuharja, tako da ne bomo jedli nikjer drugje. Sem pa tako ali tako postal vegetarijanec, mesa sploh ne jem več," je dejal Contador.

Organizatorji Toura so si želeli, da bi dirka potekala popolnoma brez dopinških zgodb, a že pred štartom je to glavna tema. "Hoteli smo priti do hitre rešitve v primeru Contador, a, kot kaže, je bila to le želja," je dejal direktor Toura Christian Prudhomme.

Schleck ima dovolj drugih mest
Andy Schleck
ga bo že tretje leto zapored poskušal zriniti s prestola. "Contadorja je težko premagati, a ni nemogoče. Mi v Francijo nismo prišli osvojit drugega mesta, ampak smo prišli zmagat. Lani smo bili blizu, letos bomo storili vse, da nam uspe. Slabša forma na zadnjih dirkah me ne skrbi, saj smo pripravljenost načrtovali za odločilne etape na Touru," je dejal Schleck, ki upa, da ne bo dobil naziva "večno drugi". Lani je Contador napadel Schlecka, ko se mu je snela veriga. Pridobil je 39 sekund, ki so zelo vplivale na nadaljnji potek dirke.

Evans in Basso tiha favorita
Med kandidati za visoka mesta je tudi Cadel Evans, ki je bil drugi v letih 2007 in 2008. Avstralec nima največje pomoči ekipe BMC Racing. Španec Samuel Sanchez je odličen v gorskih etapah, v kronometru pa je preslab za najvišja mesta. Lani ga je slaba vožnja na čas stala mesto na stopničkah v Parizu.

Ivan Basso je že dvakrat dobil Giro (2006 in 2010), leta 2005 pa je bil drugi tudi na Touru. Na kriteriju Dauphine je deloval zelo slabo, letos je vso sezono načrtoval okoli Toura, izpustil je Giro, ki je za Italijane sveta dirka.

Pri RadioShacku štrije kapetani
Nevarni bi lahko bili tudi Belgijec Jurgen Van der Broeck, Nizozemec Robert Gesink, Britanec Bradley Wiggins (zmagovalec dirke Dauphine) in Američan Chris Horner. Med favoriti za visoka mesta se omenja tudi Janija Brajkoviča. Tako kot številni favoriti si je Belokranjec za praktično edini cilj v sezoni izbral Dirko po Franciji in je za njo tudi načrtoval formo. Njegova želja je uvrstitev med najboljših deset, po tihem pa računa celo na peto mesto, kar bi bila najboljša slovenska uvrstitev na Touru. Do zdaj je bil najboljši Tadej Valjavec, ki je leta 2009 zasedel deveto mesto.
Brajkovič bo eden izmed štirih kapetanov ekipe RadioShack. Skupaj z Američanoma Hornerjem in Levijem Leipheimerjem ter Nemcem Andreasom Klödnom bo na začetku imel enega od pomočnikov, v sklepnem delu pa naj bi se ekipa povsem podredila najboljšemu v skupnem seštevku.

Novo točkovanje v boju za zeleno majico
Najboljša etapna uvrstitev Slovencev na Touru je še vedno četrto mesto Andreja Hauptmana. Tudi za izboljšanje njegovega dosežka ima Slovenija svoja kandidata. To sta Borut Božič in Grega Bole, ki bosta priložnost iskala v šprintih.

Šprinterska konkurenca je letos izjemna, obeta se hud boj za zeleno majico po spremenjenih kriterijih. Tradicionalno so bili na vsaki ravninski etapi vmesni šprinti, letos pa bo le še eden. Zmagovalec bo dobil 20 točk in 1.500 evrov nagrade. Točke dobila petnajsterica najboljših. Zmaga v ciljnem šprintu bo vredna 45 točk (v gorskih etapah prvo mesto prinese le 20 točk, v razgibanih etapah pa 30).

Cavendish ima že neverejetnih 15 etapnih zmag
Glavni favorit v šprintih bo vsekakor Mark Cavendish, zelo nevaren je tudi veteran Alessandro Petacchi, ki je lani osvojil zeleno majico. "Moj načrt je, da zmagam na čim več etapah, na vmesnih šprintih pa ne smem izgubljati točk v primerjavi z neposrednimi konkurenti. V zadnjih dveh letih sem naredil preveč napak, nisem bil dovolj konstanten, v nekaj etapah sem zaostal in si hitro nabral zaostanek. Vse šprinte smo podrobno pregledali, ničesar nismo prepuščali naključjem. Ekipa je taktično odlično pripravljena," je odločen 26-letni Britanec. Cavendish je dobil že 15 etap na Touru, z Belgijcem Freddyjem Maertensom velja za najboljšega šprinterja na francoskih cestah. Od leta 1980 sta le Bernanrd Hinault (28) in Armstrong (22) osvojila več etap od njega.

Prva pirenejska etapa na francoski praznik
Prvi teden velja za šprinterski festival (po prvi etapi ga bo prekinil moštveni kronometer), s prvimi zahtevnejšimi vzponi se bo karavana kolesarjev srečala šele v osmi etapi. Zares se bo začelo v 12. etapi, ko kolesarje čakata Tourmalet (2.115 m) in cilj v Luz Ardidenu (1,715 m). Etapa bo na sporedu 14. julija, ko je tudi francoski državni praznik, zato pričakujejo izjemno množico na cestah. Tridnevni pekel v Pirenejih končuje etapa s ciljem na Plateau de Beille (1.780 m).

Na koncu še L'Alpe d'Huez
Odločilen bo zadnji teden, ko so na sporedu Alpe. Letos mineva 100 let, odkar je Tour prvič zavil v Alpe. V 18. etapi so na sporedu trije prelazi čez 2.000 metrov. Cilj je na Galibierju (2.645 m), klanec se vleče kar 22,8 km. Naslednji dan je cilj na legendarnem L'Alpe d'Huezu. Na 21 ovinkih do vrha so se spisale številne napozabne kolesarske zgodbe. Predzadnji dan bo za številne hribolazce mučen kronometer v Grenoblu (42,5 km). Skupno bodo kolesarji prevozili 3.430 kilometrov.
Televizija Slovenija bo prenašala 16 etap. Prenos prve etape se začne v soboto ob 16.00. Od drugega konca tedna naprej bodo vse etape do konca v prenosu na drugem programu.

Spored etap:   
 2. 7.: Passage du Gois-Mont des       
        Alouettes                   191 km
 3. 7.: Les Essarts, mošt. kronometer  
                                     23
 4. 7.: Olonne sur Mer-Redon        198
 5. 7.: Lorient-Mur de Bretagne     172
 6. 7.: Carhaix-Cap Frehel          164
                                       
 7. 7.: Dinan-Lisieux               226
 8. 7.: Le Mans-Chateauroux         218
 9. 7.: Aigurande-Super Besse Sancy 189
10. 7.: Issoire-Saint Flour         208
11. 7.: Prost dan                      
12. 7.: Aurillac-Carmaux            158
13. 7.: Blaye les Mines-Lavaur      167
14. 7.: Cugnaux-Luz Ardiden         211
15. 7.: Pau-Lourdes                 152
16. 7.: St Gaudens - Plateau de Beille
                                    168
17. 7.: Limoux-Montpellier          192
18. 7.: Prost dan                     
19. 7.: St Paul Trois Chateaux-Gap  162
20. 7.: Gap-Pinerolo                179
21. 7.: Pinerolo-Col du Galibier    200
22. 7.: Modane Valfréjus-L'Alpe d'Huez
                                    109
23. 7.: Grenoble, kronometer       42,5
24. 7.: Creteil-Paris                95
Težki trenutki za Contadorja že pred štartom
Koren bo na Touru v vlogi pomočnika
Bole stavi na kakšno razgibano etapo
Božič: Na Touru se lahko zgodi marsikaj
Brajkovič z visokimi cilji na Tour