Kristijan Koren si je v nedeljo na državnem prvenstvu v Solkanu privozil bronasto medaljo v kronometru. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Kristijan Koren si je v nedeljo na državnem prvenstvu v Solkanu privozil bronasto medaljo v kronometru. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Kristijan Koren, Robert Vrečer in Vincenzo Nibali
Pred dvema tednoma je na prologu Dirke po Sloveniji v Ljubljani zasedel drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ivan Basso
Ivan Basso je lani Tour končal na 32. mestu, letos ima na dirki, kjer je bil leta 2005 drugi, veliko višje načrte. Foto: EPA
Koren bo na Touru v vlogi pomočnika

24-letnemu kolesarju iz Budanj pri Vipavi, ki od lani dirka za italijansko ekipo Liquigas, bodo v moštvu "plinarjev" družbo delali še štrije Italijani (Daniel Oss, Alessandro Vanotti, Paolo Longo Borghini, Fabio Sabatini) in trije Poljaki (Sylwester Szmyd, Maciej Bodnar, Maciej Paterski). Koren je krstni nastop na Touru prestal lani, ko je zasedel končno 94. mesto. Nase je opozoril s pobegom v kraljevski 17. etapi s ciljem na Tourmaletu.

V zadnjih tednih je odlično nastopil na Dirki po Sloveniji, dobro formo pa je potrdil konec tedna na državnem prvenstvu. V cestni vožnji je "vlekel" glavnino v uspešnem lovu za ubežniki, v kronometru pa je zasedel tretje mesto za Janijem Brajkovičem in Robertom Vrečerjem.
Z njim smo se pogovarjali takoj po koncu nedeljske preizkušnje v Solkanu. Za začetek je pokomentiral dosežek na DP-ju: "Zadovoljen sem, saj sem popravil lanski čas in sem v izvrstni formi. Glava je bila že na Dirki po Sloveniji podrejena Touru, kjer si želimo izvleči maksimum."

Pri Liquigasu, katerega član ste, se bo na Dirki po Franciji vse vrtelo okoli Ivana Bassa. S kakšnimi načrti se odpravljate v Francijo?
Basso mi je že lani na Touru rekel: "Glej, prihodnje leto štartamo na zmago." Na začetku letošnje sezone je sestavil ekipo šestih kolesarjev in bil sem eden od njih. Vse skupaj je zame velik izziv, saj sem že lani na nekaj dirkah vozil zraven njega, kar mu je veliko pomenilo. Pripravljen je v redu, kar smo videli na zadnjih skupinskih treningih za ekipni kronometer. Mislim, da ga bomo v Pariz pripeljali res visoko.

S čim bi bili zadovoljni?
Zadovoljni bomo s stopničkami. Basso se bo udaril s Contadorjem in to bo velik izziv. Če je bil lani sposoben zmagati na Giru, mislim, da je tudi zdaj sposoben priti blizu prvega mesta. Favoriti so še Evans, Schleck ... Za sam vrh se bo borilo pet kolesarjev. Bomo videli, potrebno bo tudi nekaj sreče. Že drugi dan je na sporedu ekipni kronometer, ki bo pomenil veliko in določil, s kakšnimi zaostanki bodo glavni favoriti krenili v dirko.

Lahko Contador kot prvi ponovi dosežek Marca Pantanija in dobi obe največji dirki v enem letu?
Sam je povedal, da je to težko doseči. A glede na to, kar je pokazal na Giru, mislim, da lahko slavi tudi na Touru.

Kakšni so vaši osebni cilji? Lani ste bili zelo aktivni v enem od pobegov ...
Basso je lani zadnji teden zbolel in sem dobil proste roke. Bomo videli, kako bo letos, ampak mislim, da bo vse podrejeno njemu. Če bo kakšna priložnost, pa jo bom seveda izkoristil.

Bo zaradi lanskih izkušenj letos kaj lažje?
Ja, izkušnje imam. Tudi v klubu so videli, da sem sposoben tri tedne konstantno kolesariti. Bili so tudi dnevi krize, ki pa sem jih premagal in bil naslednji dan čisto v redu. V vročini je telo zelo občutljivo. Že če zaužiješ preveč mrzlo pijačo, imaš dva dni težave z želodcem. Treba je res paziti na vsako malenkost.

S formo verjetno morate biti zadovoljni. Na Dirki po Sloveniji ste prikazali nekaj odličnih predstav.
Že med pripravami na Etni se je forma stopnjevala. Na dirki Dauphine mi je Basso dejal, naj tam vozim bolj umirjeno in stopnjujem formo ter v Sloveniji vozim na vso moč. Govoril sem tudi s športnim direktorjem in izkazalo se je, da je bila to res prava kombinacija.

Kaj pričakujete od Janija Brajkoviča, ki letos meri zelo visoko?
Z Janijem sva letos kar veliko dirkala skupaj in se pogovarjala. RadioShack ima izvrstno ekipo, mislim, da zna letos presenetiti tudi Jani.

Profile etap najbrž že dobro poznate. Kako bi opisali Tour?
Prvih šest dni bo nekaj normalnega, potem se začnejo klanci. Tudi Basso je rekel, da bo čakal na zadnji teden v Alpah, ki bo zelo težek. Prvi teden bo trošil le toliko moči, kolikor bo nujno potrebno. V zadnjem tednu se bo vse obrnilo. Imamo še dva kolesarja, ki mu bosta pomagala na vzponih, Szmyda in Paterskega. Mislim, da sem sam takoj za njimi. Točne vloge bodo sicer dorečene v petek zvečer, ko bomo imeli sestanek. Mislim, da gremo dobro pripravljeni na Tour. Vzponov si v nasprotju s tremi kolegi nisem ogledal. Na L'Alp d'Huezu sem vozil že lani. Meni niti ni tako pomembno, da natančno poznam klance, saj nisem kandidat za visoko uvrstitev v skupnem seštevku.

Kaj si želite doseči na kronometru predzadnji dan dirke v Grenoblu?
Kronometer je enak, kot smo ga vozili na Dauphineju. Odpeljal sem ga v redu (19. mesto, op. a.). Zdaj bomo imeli že veliko kilometrov v nogah in bo težko. Prav zanima me, kakšne čase bomo dosegali v primerjavi s tistimi na dirki Dauphine. Dva kronometra sem letos odpeljal res maksimalno. Lani so v ekipi malo varčevali z mano na kronometrih, letos pa sem pokazal, da sem res pravi kronometrist. Nadaljevati moram še bolje.

Koren bo na Touru v vlogi pomočnika