Groenewegen je prvi šprinterski adut Jumba Visme, ki pa se je medtem popolnoma posvetil enodnevnim klasikam in uspehom na etapnih dirkah, saj ima v Rogliču in van Aertu prvega in tretjega kolesarja sveta. Groenewegen sicer ima veljavno pogodbo do leta 2023. Foto: Twitter Jumbo Visma
Groenewegen je prvi šprinterski adut Jumba Visme, ki pa se je medtem popolnoma posvetil enodnevnim klasikam in uspehom na etapnih dirkah, saj ima v Rogliču in van Aertu prvega in tretjega kolesarja sveta. Groenewegen sicer ima veljavno pogodbo do leta 2023. Foto: Twitter Jumbo Visma

28-letnik iz Amsterdama je imel z Jumbom Vismo veljavno pogodbo vse do izteka sezone 2023. A ob razvoju in uspehu ekipe, kjer Primož Roglič in Wout van Aert nizata zmage ter sta glavna aduta za nove podvige na največjih dirkah, zmanjkuje prostora za čistega sprinterja, kot je Groenewegen.

Nizozemca je za nameček še ustavila kazen, ker je zakrivil grozljiv padec Fabia Jakobsena na Dirki po Poljski avgusta 2020. Ker gredo Nizozemci z Rogličem in Jonasom Vingegaardom tudi prihodnje poletje po rumeno majico Dirke po Franciji, sočasno pa van Aert napoveduje tudi boj za zeleno majico, je postalo jasno, da med osmerico udeležencev najpomembnejše kolesarske dirke na svetu ne bo Groenewegna.

Želi sprintati na Touru, kjer že ima štiri zmage

"Dylanova želja, da tekmuje na največjih dirkah je razumljiva. Vedno smo bili v odličnih odnosih, zaradi česar smo se odločili, da sodelujemo in mu omogočimo prestop," je vrhovni vodja Jumba Visme Richard Plugge pojasnil odločitev o nepričakovanem prestopu.

Groenewegen je zadnjih šest sezon vozil za Jumbo Vismo in med letoma 2017 in 2019 dobil štiri etape na Tour de Franceu. Skupno ima sicer Amsterdamčan v karieri kar 56 zmag, od preostalih so najprestižnejši trije etapni uspehi na dirki Pariz–Nica.

Drži, ob sebi bi si želel vrhunskega šprinterja. V leadoutu sem namreč med pet na svetu, v šprintu pa nisem. Ne vem, zakaj ne bi delal leadoute, če vem, da sem v tej prvini vrhunski.

Luka Mezgec v intervjuju za MMC avgusta 2020

Delavec Mezgec dobil vrhunskega sprinterja

Po novem bo Groenewegen vozil za avstralsko ekipo svetovne serije, ki se bo v sezoni imenovala BikeExchange Jayco. Za Avstralci je njihovo najslabše leto med kolesarsko smetano, presenetljivo je brez zmage ostal povratnik Michael Matthews, sprinter za bolj razgibane zaključke. Zdaj bo ekipa Gerryja Ryana imela močnega čistega sprinterja, za katerega bo kot zaključni leadout delal Luka Mezgec.

"Jumbo Visma je mogoče najboljša ekipa na svetu. Odhajam iz čisto športne perspektive. Mogoče bom pogrešal Nizozemce in nizozemsko miselnost okoli sebe, a to je bila predobra priložnost, da bi jo izpustil. Vesel sem, da smo se hitro dogovorili, kar smo storili v prijateljskih tonih," je novico o hitrem prestopu, ko se kolesarji začenjajo pripravljati na novo sezono, pokomentiral Groenewegen.