Kako so sprinterji prehiteli Tratnika v boju za medaljo?

Vedno hvaležni in vsestranski ter v zadnjem letu tudi vse bolj priznani pomočnik Jan Tratnik se je v zadnjem kilometru znašel v življenjski priložnosti za odličje na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu.

Ko je ujel, prehitel in se oddaljil od prve zasledovalne skupine, je že videl ciljno črto, kjer se mu je nasmihala srebrna medalja, a kaj ko je v zadnjih 50 metrih sicer 266,9 km dolge cestne dirke mimo prihrumela kopica sprinterjev in namesto medalje je osvojil 12. mesto.

Tratnik: Sam sem se že videl s srebrno medaljo

Tolikokrat blizu velikemu uspehu ...

"Po pravici povedano, niti nisem vedel, da je za menoj že glavnina, ampak, da je pred menoj samo ta zasledovalna skupinica. Sam se že malo verjel, da bom drugi, a kar naenkrat pa so prišprintali in ... Dirka je bila za 40, 50 metrov predolga," je za RTV Slovenija v cilju pripovedoval vidno potrti Jan Tratnik, ki je odkrito dodal: "Moram reči, da sem zdaj kar zelo razočaran. Tolikokrat sem bil že blizu velikemu uspehu, danes spet malo prekratek."

32-letnik iz Idrije je po petih zaporednih odstopih prvič končal cestno dirko na SP-ju, posledično je 12. mesto njegov najboljši izid v karieri. In vendar je bil po takšnem razpletu, ko je presenetil ubežne kolesarje pred sabo in bil manj kot 50 m oddaljen od srebrnega odličja ostal grenak priokus. Tako blizu ... še bližje kot etapnemu uspehu na kraljevski etapi Dirke po Italiji na razvpitem Zoncolanu.

Razburljiv zaključek dirke za SP ni osrečil Slovencev
Sorodna novica Evenepoel osvojil še mavrično majico, Tratniku za medaljo zmanjkalo 40 metrov

Videl, da je Evenepoel premočan, da bi mu sledil

Med dirko se je Tratnik okoli 75 km pred ciljem znašel v večji ubežni skupini s poznejšim zmagovalcem in nato po občutku dirkal za kar najboljšo uvrstitev, ki bi kaj lahko bila druga medalja za Slovenijo s cestnih dirk svetovnih prvenstev.

"Takoj v ubežni skupini sem videl, da je Evenepoel premočan, zato se nisem osredotočil nanj, ker bi sam zašel v težave, če bi ga lovil. Imel je 'brzino' več. Ubral sem svoj ritem in videl tiste pred sabo. Verjel sem, da jih lahko ujamem. Še posebej ker sem vedel, da se bodo v zaključku pogledovali med sabo. Potem pa me je malce presenetila glavnina in žal se ni izšlo," je svoje dirkanje v begu in samem zaključku še obrazložil najboljši Slovenec dneva.

Pogačar razočaran, ker ni sprintal bolje

Še bolj je bil v pogovoru z Davidom Črmeljem razočaran eden glavnih favoritov dneva Tadej Pogačar, ki je bil del razredčene glavnine, ki je v zadnjih metrih pridrvela in ujela Tratnika.

"Nismo vedeli, za katero mesto se borimo. Mislil sem, da mogoče dirkamo za 'top 10'. Poskušali smo ujeti tisto skupino z Woutom Van Aertom, a nihče ni vedel, da smo se znašli v boju za kolajne. Nismo niti vedeli, kje je Jan Tratnik, kar naenkrat pa smo ga videli 100 m pred ciljem v zelenem dresu. Na koncu smo ostali praznih rok," je za RTV Slovenija po dirki dejal Pogačar.

Z razpletom je bil razočaran, saj je čutil, da bi se lahko boril za kaj več. Med dirko je bilo videti, da nima pravih nog, a se s tem ni strinjal.

"Forma je kar v redu, rezultat pa ni bil takšen, po kakršnega smo prišli. Za zaključek sezone so noge kar v redu," je pristavil. "Seveda smo razočarani, Jan prav tako, ker je bil tako blizu. Sam pa sem razočaran, ker nisem bil zraven in bi lahko bil. Razočaran sem tudi, ker na koncu nisem sprintal nekoliko bolje za medalje."

Pogačar: Izid ni takšen, po katerega smo prišli

Kaos brez radijskih zvez na trasi brez pregleda

Zahtevno je bilo predvsem pridobivanje podatkov, kot je še za RTV Slovenija poudaril dvakratni zmagovalec Toura v letih 2020 in 2021. "Čudna dirka. Moral bi biti zraven v skupini, v kateri je Jan. Rekel sem si, da imamo v ospredju Tratnika, kar je v redu. Bilo je v redu, a če bi bil sam zraven, bi bilo lažje dirkati. Vendar tako je, tudi brez radijskih postaj je težje. Sploh na takšni trasi. Nič se ne vidi, nič se ne ve. Skratka, zelo kaotična dirka," je še zaključil kolesar s Klanca pri Komendi, ki je na četrtem nastopu na cestni dirki SP-je prišel do druge najboljše uvrstitve. Ob debiju v Yorkshiru na SP-ju 2019 je bil 18.

Tadej Pogačar obžaluje zapravljeno priložnost. Do konca sezone ga čakajo še jesenske klasike v Italiji, katerih vrhunec je spomenik Lombardija, kjer bo 8. oktobra branil lanskoletno zmago. Foto: AP
Tadej Pogačar obžaluje zapravljeno priložnost. Do konca sezone ga čakajo še jesenske klasike v Italiji, katerih vrhunec je spomenik Lombardija, kjer bo 8. oktobra branil lanskoletno zmago. Foto: AP

Van Aert in Laporte tudi nista vedela, da je v igri srebro

Kaos zadnjih dveh krogov, zlasti pa zadnjih kilometrov, je ob dirkanju brez radijskih zvez zmedel tudi preostale reprezentance. Tudi drugi veliki favorit dneva Wout van Aert ni točno vedel, da se na koncu bori. "Očitno sem ciljno črto prečkal kot četrti, a ne bi mogel povedati, ali sem sprintal za deseto, petnajsto ali drugo mesto," je bil odkrit Belgijec, ki se je v cilju nato na široko veselil zmage svojega rojaka in domnevnega tekmeca.

Enake izjave so podali tudi podjetni Francozi. Selektor Thomas Voeckler je mislil, da so že vse zapravili in bodo domov mogoče odnesli uvrstitev med deset, na koncu pa je Christophe Laporte osvojil srebrno odličje, pri čemer tudi Francoz ni točno vedel, če res sprinta za odličja. "Nisem vedel, koliko jih je že prečkalo ciljno črto, tako da sem moral biti zadržan," je kolesar Jumbo Visme priznal, da namenoma ni slavil zmage v sprintu glavnine, ker bi lahko bilo tudi le četrto mesto.

Evenepoel ob boku Binde, Meckxa in Hinaulta

Mavričasto majico svetovnega prvaka bo v prihodnje nosil Belgijec Remco Evenepoel. 22-letnik je po Alfredu Bindi (1927), Eddyju Merckxu (1971, 1974) in Bernardu Hinaultu (1980) postal eden od zgolj štirih kolesarjev, ki so v eni sezoni dobili enega od spomenikov (Liege-Bastogne-Liege), tritedensko pentljo (dirka po Španiji) ter postal svetovni prvak. Srebro je pripadlo Francozu Christophu Laportu, bron pa na veselje domačih privržencev kolesarstva Michaelu Matthewsu.

Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: cestna dirka (M), posnetek iz Wollongonga skupaj z analizo v studiu