Tako rekoč vse je že v karieri dosegel Tadej Pogačar, danes tudi medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva, medaljo, ki se je zlatemu rodu slovenskega kolesarstva vztrajno izmikala. Foto: Reuters
Tako rekoč vse je že v karieri dosegel Tadej Pogačar, danes tudi medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva, medaljo, ki se je zlatemu rodu slovenskega kolesarstva vztrajno izmikala. Foto: Reuters

28-letni van der Poel je prvi Nizozemec po letu 1985, ki je oblekel prestižno mavrično majico. Vsekakor so mu na zahtevni dirki z nešteto kratkimi, a strmimi klanci v krogih v Glasgowu še kako prav prišle izkušnje iz ciklokrosa, kjer je bil letos prav tako svetovni prvak. Odločilen napad mu je uspel v predzadnjem krogu, 22 km pred ciljem, kljub padcu pa je prednost povečeval in v zadnjem krogu ni bilo več dvomov, da mu ne bi uspelo. Srebrne medalje se je veselil Belgijec Wout van Aert, v boju za tretje mesto pa je Pogačar za dolžino kolesa ugnal Madsa Pedersena in si, podobno kot predlani v Tokiu na olimpijski dirki, mojstrsko priboril bronasto medaljo. "Opazil sem, da je tudi Pedersen popolnoma izmučen. To je bil sprint živih mrtvecev, premagal sem enega najboljših sprinterjev na svetu! Res sem vesel za bron," je povedal Pogi (odmevi po dirki tukaj).

Razplet cestne dirke SP-ja v kolesarstvu in bronasti sprint Pogačarja
Van der Poelu na letošnji Dirki po Franciji ni uspelo slaviti etapne zmage, a vse se je povrnilo danes, ko je oblekel mavrično majico, Nizozemska pa je s tem dobila osmega svetovnega prvaka na cestnih dirkah članov. Foto: Reuters
Van der Poelu na letošnji Dirki po Franciji ni uspelo slaviti etapne zmage, a vse se je povrnilo danes, ko je oblekel mavrično majico, Nizozemska pa je s tem dobila osmega svetovnega prvaka na cestnih dirkah članov. Foto: Reuters

Na Bettiolovo soliranje se niso ozirali
Štiri kroge pred koncem je ušel Italijan Alberto Bettiol in si priboril največ 40 sekund prednosti, pri čemer je po njegovem napadu dirko začinil še dež, potem ko je bilo prej sončno. V prvi zasledovalni skupini so bili le še štirje kolesarji, ob Pogačarju Mads Pedersen, Wout van Aert in Mathieu van der Poel. Branilec naslova Remco Evenepoel je odpadel.

Izjemen pospešek van der Poela
Sredi predzadnjega kroga so Bettiola ujeli, potem ko je Mathieu van der Poel nenadoma krenil na vso moč in si priboril kar lepo prednost pred trojico Pogačar, Pedersen, van Aert. Izkazalo se je, da je bil to ključen trenutek dirke. Kljub padcu v desnem ovinku je šel Nizozemec v zadnji krog s prednostjo 31 sekund, deset kilometrov pred ciljem pa je prednost znašala točno eno minuto. Jasno je bilo, da je mavrična majica oddana, trije kolesarji pa so bili v igri za srebro oziroma bron. V tej kombinaciji je bil Pogačar na papirju v najslabšem položaju, toda Pogi je znova pokazal svoj neverjeten talent in, potem ko se je van Aert kilometer pred ciljem odpeljal in ga ni bilo več mogoče ujeti, v sprintu opravil z Madsom Pedersenom.

Sorodna novica Trpel kot morda še nikoli, na koncu pa - sprint "živih mrtvecev"

Govekar najdlje ob kolesu Pogačarja
Slovensko reprezentanco so ob Pogačarju sestavljali še Anže Skok, Domen Novak, Jaka Primožič, Kristijan Koren, Luka Mezgec, Matevž Govekar in Tilen Finkšt. Najdlje je lahko Pogačarju pomagal Govekar, ki je odpadel slabih 70 km pred ciljem, a na koncu vendarle osvojil spodbudno 33. mesto. Proga je bila zelo dolga – 271 km –, kar je tradicija svetovnih prvenstev, na prvi pogled pa – zaradi ne toliko višinskih metrov (manj kot 3000) – ne tako ekstremno težka. A v resnici je bila to zaradi vsega, kar se je dogajalo v zadnjih stotih kilometrih, ena najtežjih dirk v zgodovini SP-jev, kar pa je vendarle ustrezalo Pogačarju, ki je vedel, da je lahko ob takšnem scenariju v igri za medaljo. Dobil je že nekaj ultradolgih dirk, letos med drugim Flandrijo (273 km).

Podelitev medalje Tadeju Pogačarju na SP-ju v Glasgowu

Po startu v beg deveterica
Kmalu po startu v Edinburgu se je izoblikovala deveterica kolesarjev (Britanec Owain Doull, Avstralec Matthew Dinham, Kolumbijec Harold Tejada, Američan Kevin Vermarke, Avstrijec Patrick Gamper, Irec Rory Townsend, Novozelandec Ryan Christensen, Latvijec Krists Neiland in Čeh Petr Kelemen), ki si je nabrala že osem minut prednosti. Ker nihče od omenjenih ni bil v krogu favoritov, se glavnina ni vznemirjala.

Skoraj enourna prekinitev zaradi okoljevarstvenikov
Na 80. kilometru je bila dirka zaradi protesta škotske okoljevarstvene skupine (poimenovane "This is Rigged), ki nasprotuje načrtom škotske vlade o odobritvi projektov za pridobivanje fosilnih goriv, prekinjena za skoraj eno uro. Ko se je dirka nadaljevala, je glavnina vidno dvignila ritem in do prihoda v Glasgow razliko zmanjšala na slabe štiri minute. Od tod do cilja je kolesarje čakalo še deset krogov po 14,3 km.

Pogačar po noro težki dirki do izjemnega uspeha - brona

Pogačar vedno na pravem mestu
Prednost deveterice kolesarjev je vztrajno kopnela, v skupini zasledovalcev pa je bila selekcija vse večja. Vse bolj je bilo očitno, da je Pogačar odlično razpoložen, imel je odgovor na vsak napad, ko so izmenično močno pospešili Evenepoel, Trentin in van der Poel. Dobrih 70 km pred ciljem se je spredaj izoblikovala skupina sedmih kolesarjev, lahko bi se zgodilo, da bi bila to že ključna selekcija na današnji dirki, vendar so zasledovalci ujeli priključek, pri čemer je bilo v vodilni skupini (v kateri je bilo nekaj manj kot 30 kolesarjev) kar pet Belgijcev.

Padec van der Poela na ulicah Glasgowa

Na izčrpavanje in do zadnjih atomov moči
Dirkanje je bilo v zadnjih stotih kilometrih res divje, napadi so se vrstili, prav tako odstopi oziroma trenutki, ko kdo od velikih kolesarjev ni mogel več slediti ritmu. Dolgo je bil v ospredju Alberto Bettiol, ki je ušel v trenutku, ko so nad Glasgow prišli še deževni oblaki. Več kot 30 kilometrov je vztrajal v ospredju, a favoriti (četverica van der Poel, Pogačar, Pedersen, van Aert + še ena večja skupina z Evenepoelom, ki pa ni ujela priključka) ga le niso spustili predaleč naprej. Nato pa – neverjeten pospešek van der Poela, ki je imel hitro nekaj deset sekund prednosti.

V Glasgowu je bilo zelo veliko gledalcev. Foto: Reuters
V Glasgowu je bilo zelo veliko gledalcev. Foto: Reuters

V zadnjih metrih boljši od elitnega sprinterja!
Trojica Pogačar, van Aert in Pedersen je spoznala, da je zlato oddano, predvsem Pogačar je poskušal z napadi, a odcepiti se je uspelo van Aertu, medtem ko je moral Slovenec v sprintu mož na moža premagati Pedersena, danskega kolesarja, ki je po sprintih slavil etapne zmage že na vseh treh največjih dirkah. A danes je bila po tako dolgi dirki to nova zgodba, Pedersen je prehitro začel sprint, Pogačar ga je rutinirano prehitel iz zavetrja in prišel v cilj s prednostjo dolžine kolesa.

Pogačar po letu 2001 ponovil uspeh Hauptmana
Edinburgh - Glasgow, 271,1 km:                     
  1. M. VAN DER POEL  NIZ      6:07:27 
  2. W. VAN AERT      BEL        +1:37 
  3. T. POGAČAR       SLO         1:45 
  4. M. PEDERSEN      DAN     isti čas 
  5. S. KÜNG          ŠVI         3:48 
  6. J. STUYVEN       BEL          vsi 
  7. M. DINHAM        AVS              
  8. T. SKUJINŠ       LAT         isti 
  9. T. BENOOT        BEL          čas 
 10. A. BETTIOL       ITA         4:03
 ...                                   
 33. M. GOVEKAR       SLO         13:59
                                       
Odstop: Mezgec, Novak, Skok, Finkšt,   
        Koren, Primožič ...            

Dirko smo spremljali v naši posebni aplikaciji MMCživo.

Fotoutrinki

90. svetovno prvenstvo, cestna dirka

Edinburgh−Glasgow, 271,1 km