Tadej Pogačar sezono začenja februarja. Foto: EPA
Tadej Pogačar sezono začenja februarja. Foto: EPA

Privržencev in navdušencev kolesarstva je v zadnjem času pri nas vse več. Še tiste, ki največkrat ob kolesarstvu pomislijo na nedovoljena sredstva, zdaj kar čez noč zanima, kaj počenja Primož Roglič.

Pa tudi Tadej Pogačar, ki ga denimo v tem času še pred letom niso zares poznali niti nekateri, ki bi danes prisegli, da vse vedo o kolesarskem športu. Med teniškimi igralci v Melbournu, kjer je prvi od štirih viškov vsake sezone, je Slovenija zastopana s štirimi igralci. V Adelajdi s tremi kolesarji. Bolje rečeno dvema med moškimi in eno med ženskami, ki so z uvodom v sezono na najvišji ravni že končale.

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Urši Pintar, ki je članica zdaj združene ekipe Ale BTC Ljubljana, pa je pripadla ta čast, da je prva Slovenka, ki je doslej kolesarila na avstralskih cestah. Seveda na dirki najvišjega ranga. Od danes do nedelje bosta v pelotonu dirke v deželi tam spodaj Luka Pibernik in slovenski državni prvak Domen Novak. Oba sta seveda člana slovensko obarvanega Bahraina, ki zdaj ob imenu ne nosi več naziva kitajskega izdelovalca koles Meride, pač pa slovito ime iz sveta avtomobilizma, kjer se tudi želijo ubadati z vse bolj priljubljeno e-mobilnostjo. Pa ne na štirih, pač pa na dveh kolesih. Tudi dresi so zdaj drugačni – in skoraj celotna oprema.

Slovenskega pridiha v moštvu Mahrain McLaren pa še naprej ne manjka. In tudi uveljavljene Angleže naj bi k bahrajnskim vladarjem pripeljal naš Milan Eržen. O tem zadnji noče nič slišati, ampak kot nam je prišlo na ušesa, tamkajšnji kronski princ na športnem področju ne naredi prav nič več, če mu tega ne potrdi tudi najvplivnejši dolenjski glas v svetu športa.

Sorodna novica Prvo etapo po Avstraliji dobil Bennett

V zadnjih letih je bila dirka v Avstraliji zelo pomembna tudi s slovenskega vidika. Oba naša trenutno najboljša sta se s svetom poklicnega kolesarstva prvič srečala prav v Avstraliji. Tadej Pogačar je lani na prvi dirki med elito presegel dosežek, ki je nekaj prej na tej dirki uspel zdaj prvemu kolesarju svetovne lestvice Primožu Rogliču. Ob lanskem preboju v deseterico o fantu iz Komende skorajda nihče ni vedel veliko. Tisti, ki pa so vedeli vse, pa so se dobesedno bali, da ga bo treba nekoliko držati nazaj. To so v nadaljevanju sezone poskušali, pa ni bilo najbolj smiselno. Le malo je namreč kolesarjev, ki že v prvi sezoni vozijo tritedensko dirko. Še manj pa takih, ki takoj vzamejo tri etapne zmage in v skupnem seštevku končajo na 3. mestu. Tudi 14. položaj na svetovni lestvici za novinca je nekaj nepojmljivega za tako mladega tekmovalca v vzdržljivostnem športu.

Ob vseh lanskih dosežkih so, kot smo vajeni, tudi apetiti slovenske športne javnosti zrasli, in kot sem že omenil, skorajda ni več nikogar, ki ne bi o kolesarstvu vedel več kot denimo naš selektor Andrej Hauptman, ki je zdaj tudi uradno med športnimi direktorji svetovne serije.

Tokrat niti Rogliča niti Pogačarja v Avstraliji ni. In številni bodo rekli, da jih potem ta dirka ne zanima, pa čeprav sta sestavni del naše domače elite tudi Pibernik in Novak. Taki pač smo. Pogačar bo začel pedale na dirkah obračati na začetku februarja v Valencii, Roglič šele mesec dni pozneje v Franciji. Oba imata svoja programa, oba v klubskem dresu merita na Dirko po Franciji. Še raje pa ju vidimo v dresu slovenske reprezentance, kjer bo glavni izziv olimpijski nastop v razbeljenem in vlažnem Tokiu, le šest dni po cilju Toura na Elizejskih poljanah.