Tanja Žakelj je bila po nastopu zadovoljna. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je bila po nastopu zadovoljna. Foto: Grega Stopar

Edina slovenska kolesarka Tanja Žakelj je z zaostankom šestih minut in 12 sekund zasedla deveto mesto. S tem se je približala lanski uvrstitvi na SP-ju, ko je bila v Mont-Sainte-Anne v Kanadi osma.

Njena najboljša uvrstitev na SP-ju ostaja četrto mesto iz Lillehammerja leta 2014, Blaža Pintarič je bila na istem prvenstvu tik za Žakljevo peta.

32-letnica z Ledin je bila po treh od petih krogov na 12. mestu, v četrtem pa je napredovala na 11. V zadnjem je pridobila še dve mesti.

"Vsako leto si želim imeti najboljšo dirko na svetovnem prvenstvu in največkrat mi to tudi uspe. Letošnja sezona je zelo strnjena, ampak sem nekako slutila, da bodo dirke za svetovni pokal na Češkem zame zelo dobre za tempiranje tekmovalnega ritma za prvenstvo. Celotno sezono, kolikor je je sploh bilo, sem imela v mislih današnjo dirko," je povedala Žakljeva, ki v tej sezoni svetovnega pokala ni bila višje od 20. mesta.

"Napredovala sem, ker so druge popuščale. Sem specifičen tip tekmovalke na tempo in mi ne ustrezajo proge, kjer je treba pospeševati, in prav ta je takšna. Tiste bolj eksplozivne so morda moč porabile v prvi polovici in so imele potem bolj zgolj boj za preživetje. Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta, in res se je vse krasno izteklo," je še povedala Žakljeva.

Ferrand-Prevotova, leta 2014 tudi svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu, je že v prvem krogu zlomila tekmice, ves čas povečevala prednost ter zanesljivo prišla do tretjega naslova svetovne prvakinje (2015, 2019). Drugo Lechnerjevo in tretjo McConnellovo, ki sta se pomerili v napetem ciljnem šprintu, je ugnala za tri minute in sekundo.

V moški konkurenci je slavil Francoz Jordan Sarrou pred Švicarjem Mathiasom Flückigerjem in rojakom iz Francije Titouanom Carodom. Edini slovenski predstavnik Rok Naglič je bil 50.
S tem se je najboljši slovenski gorski kolesar v krosu uvrstil v prvo polovico udeležencev.

V olimpijskem krosu so nastopile tudi mlajše članice, med katerimi je najboljša Slovenka Vita Movrin med 40 tekmovalkami zasedla 25. mesto s 14 minutami in 57 sekundami zaostanka. Svetovna prvakinja je postala Francozinja Loana Lecomte.