Tanja Žakelj je letos že postala evropska prvakinja. Foto: Grega Stopar/Unior Tools Team
Tanja Žakelj je letos že postala evropska prvakinja. Foto: Grega Stopar/Unior Tools Team

Pietermaritzburg ali po zulujsko Umgungundlovu, ki je, denimo, večji kot naše prestolno mesto, je prav za preizkušnje svetovnega prvenstva dodobra posegel v svoje proge. Prav zato se bo slovenska odprava v domovino ljudstva Zulu podala že v petek in si dobro ogledala vse spremembe, da ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj.

Visoki apetiti Tanje Žakelj ...
Vse to pa seveda tudi zato, ker se slovenska sedmerica na prvenstvo podaja z velikimi željami, ki so povsem na mestu. Konec koncev je v odpravi tudi Tanja Žakelj, ki je v največji meri od svojega prvega nastopa na najvišji ravni opozarjala nase, prav v tej poolimpijski sezoni pa je dokončno eksplodirala in bo, denimo, najbolj pomembno preizkušnjo leta začela v vlogi ene izmed favoritinj. In to povsem upravičeno, saj je Primorka iz Ledin nad Idrijo letošnja evropska prvakinja in vodilna v seštevku svetovnega pokala. Zmago v celoletnem tekmovanju pa bo Žakljeva potrjevala le nekaj dni po nastopu na jugu afriške celine.

... in Mihe Halzerja
Ob Tanji Žakelj je v sedmerici, ki bo odšla na prvenstvo in gre za zares najboljše med najboljšimi, kar premore slovensko gorsko kolesarstvo in kar dopuščajo sredstva Kolesarske zveze Slovenije, še nekaj imen, ki lahko merijo tudi med najboljše. To pomeni vsaj v najboljšo deseterico. Tu je na prvem mestu treba omeniti Miho Halzerja, ki je znal izkoristiti novo disciplino, ki jo gorski kolesarji slengovsko imenujejo eliminator. Gre pa za precej podoben način tekmovanja, kot sta denimo smučarski ali deskarski kros, ali pa sprint v smučarskem teku.

Bo šprint kdaj prišel na OI?
Hrastničan je zablestel že lani, ko se je s prvenstva v Avstriji vrnil s srebrnim odličjem. Na zmagovalnem odru je bil tudi letos na evropskem prvenstvu v Švici, kjer bi z nekaj več taktične premetenosti lahko tudi zmagal. Ampak očitno na to še ni pripravljen. Dosežki svetovnega pokala pa kažejo, da bo zagotovo enkrat posegel tudi na vrh. Obenem si neizmerno želi, da bi gorskokolesarski sprint čim prej sprejeli tudi v olimpijsko družino. Toda to bo v največji meri stvar dogovora znotraj mednarodne kolesarske zveze, ki bi se v tem primeru morala odpovedati kateri izmed disciplin, ki je že v olimpijskem programu.

Koliko so se razmere za gorsko kolesarstvo pri nas po uspehih v zadnjih letih spremenile, je težko reči. Seveda gledano z vidika večje podpore pokroviteljev. Da Tanja Žakelj še vedno čaka na sprejem v športno četo Slovenske vojske, pa je golo dejstvo, mimo katerega ne moremo.