Matej Mohorič se veseli drugega naslova državnega prvaka v cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Mohorič se veseli drugega naslova državnega prvaka v cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com

Že v prvem krogu (17,2 km) od desetih se je odlepila peterica, v kateri so bili poleg Mohoriča in Polanca še Tadej Pogačar, Jan Tratnik in Kristijan Koren. Skupinica si je hitro prikolesarila več kot štiri minute prednosti. V sedmem krogu je na vzponu na Markovec silovito potegnil Pogačar, ki sta mu lahko sledila le Polanc in Tratnik. Trojica si je prikolesarila nekaj prednosti, vendar sta Mohorič in Koren hitro priključila.

Mohorič, ki bo dirkal tudi na prihajajoči dirki po Franciji, je uspeha še bolj vesel, saj bo imel na Touru na ta način zagotovljeno posebno slovensko majico. "S Polancem sva se nato udarila na moč, sam sem imel nekaj več moči v nogah in sem zelo vesel tako zmage kot tega, da bom nosil majico državnega prvaka na Touru, kjer bom ponosno zastopal našo državo," je povedal kolesar Bahrain Victoriousa in razkril, da bodo v Franciji z ekipo lovili etapne zmage.

V osmem krogu sta napadla Mohorič in Polanc, kar se je izkazalo za odločilno potezo dirke. Na vhodu v deveti krog sta imela minuto in 20 sekund prednosti. V ozadju je Pogačarja, Tratnika in Korena ujela manjša skupina, v kateri je bil med drugimi tudi Luka Mezgec. A razlika ni več padla pod minuto, tako da je bilo jasno, da bosta v zadnjem krogu o zmagovalcu odločala Mohorič in Polanc.

Mohorič drugič državni prvak v cestni dirki

Mohorič ubrani napad Polanca in ušel
Polanc je napadel na vzponu na Markovec, vendar se Mohoriča ni uspel otresti. Na položnejšem delu je pospešil Mohorič, ki je počasi meter za meter uhajal Polancu in ga dokončno zlomil. Na koncu ga je ugnal za 15 sekund. V šprintu za tretje mesto je Mezgec premagal Tratnika. Oba sta zaostala za minuto in 38 sekund. Še šest sekund več je zaostal Pogačar. Šesto mesto je zasedel Matevž Govekar, ki je osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji do 23 let.

Mohorič je po letu 2018 drugič osvojil naslov državnega prvaka in na prestolu nasledil Primoža Rogliča, ki ga letos ni bilo na štartu.

Podkast Številke - Primož Roglič

"Cilj je bil poskusiti zmagati. Vsi smo se spraševali, kaj naj naredimo, ker je bila trasa zelo odprta. Že od začetka se je naredila selekcija, kjer sva bila z Janom zraven. Pozneje je skušal priključiti še Domen Novak, skušali smo ga počakati, a ni ujel priključka. Je pa Tadej že navil tam v klanec, ostal sem zadaj, zapletel sem se z motoristom in nekaj časa lovil priključek, mi je pa takoj potem uspel protinapad," je o poteku dirke povedal 26-letni Mohorič.

"S Polancem sva se nato udarila na moč, sam sem imel nekaj več moči v nogah in sem zelo vesel tako zmage kot tega, da bom nosil majico državnega prvaka na Touru, kjer bom ponosno zastopal našo državo," je še povedal Mohorič.

Eugenia Bujak se je takole veselila zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Eugenia Bujak se je takole veselila zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Bujakova združila oba naslova
Zgodaj popoldne se je končala ženska dirka, 103 km dolgo preizkušnjo je dobila Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana), ki je tako po letu 2019 spet združila oba naslova. V četrtek je bila namreč najboljša v kronometru. Drugo mesto je v zaključnem sprintu osvojila lanska prvakinja Urša Pintar, klubska kolegica Eugenie Bujak, tretje pa Špela Kern (Massi-Tactic Women Team). V sprintu, kjer jim je družbo delalo tudi nekaj starejših mladincev, ki so se na progo podali sočasno kot ženske, je najkrajšo potegnila Urška Žigart (Team Bikeexchange), ki je bila četrta. Vse preostale so zaostale za najmanj dva kroga.

Med mlajšimi mladinci se je naslova državnega prvaka razveselil Žak Eržen, med starejšimi mladinkami je slavila Nuša Moroz, med starejšimi mladinci pa Jaka Špoljar. V kategoriji do 23 let sta državna prvaka postala Tjaša Sušnik in Govekar.

Mohorič drugič državni prvak v cestni dirki
Cestna dirka, moški:
 1. M. Mohorič (Bahrain Victorious)         4:00:35
 2. J. Polanc (UAE Team Emirates)          +   0:15
 3. L. Mezgec (Team Bikeexchange)              1:38
 4. J. Tratnik (Bahrain Victorious)        isti čas
 5. T. Pogačar (UAE Team Emirates)             1:44
 6. M. Govekar (Tirol KTM)                     2:15
 7. K. Hočevar (Adria Mobil)               isti čas
 8. K. Koren (ŠD Vitalgo.si)                    ...
 9. A. Bajc (Team Felbermayer Simplon Wels)    3:38
10. D. Novak (Bahrain Victorious)              3:41

Cestna dirka, ženske:
 1. E. Bujak (Ale BTC Ljubljana)             2:41:34
 2. U. Pintar (Ale BTC Ljubljana)          + isti čas
 3. Š. Kern (Massi - Tactic Women Team)           ...
 4. U. Žigart (Team Bikeexchange)                 ...
 5. U. Bravec (BTC City Ljubljana)          - 2 kroga
 6. T. Sušnik (BTC City Ljubljana)          - 3 krogi
 7. L. Maretič (BTC City Ljubljana)               ...
 8. N. Pugelj (BTC City Ljubljana)
 9. E. Jesenko (Top Girls Fassa Bortolo)
10. L. Rajterič (BTC City Ljubljana)