Blaž Jarc je bil po prihodu v cilj nad 18. mestom močno razočaran. Foto: Marjan Kelner
Blaž Jarc je bil po prihodu v cilj nad 18. mestom močno razočaran. Foto: Marjan Kelner
Taylor Phinney
Taylor Phinney je upravičil visoka pričakovanja in z odličnim zadnjim delom Avstralcem speljal zlato. Foto: EPA
Phinney slavil, Jarc 18.

Po skromnem 18. mestu na kronometru mlajših članov do 23 let je bil najbolj razočaran prav Jarc, saj si je po številnih težavah s poškodbami v prvem delu sezone od svetovnega prvenstva, njegovega zadnjega v tej starostni kategoriji, obetal najmanj deseterico. Po tihem pa je pričakoval celo izboljšavo lanskega 8. mesta iz Švice.

Počasen začetek napovedal končno uvrstitev
Enostavno pa to ni bil Jarčev dan. Nekateri tekmovalci, ki so šli na progo pred njim, so se zelo dobro znašli v vetrovnih razmerah, ki pa so bile le boljše kot v nekaterih predhodnih dnevih. Žal že po prvem merjenju niti v deseterici ni bilo edinega slovenskega predstavnika, ki je poskušal vse, da bi dosegel deseterico, a se na koncu ni izšlo. Zaostanek dveh minut in pol je bil dovolj le za 18. mesto, kar je orosilo oči skoraj dva metra visokega fanta iz Mirne Peči.

87 kg preveč za avstralske vzpone
"Šport je pač takšen in takega je treba tudi vzeti. Nihče mi ne more reči, da nisem poskusil vsega, da nisem vložil vsega svojega znanja in tudi moči. Ampak končalo se je, kot se je, fantje pred mano so stvari opravili precej bolje. Kronometer je bil težak, vedel sem to in v trenutku, ko sem na vzponu že na začetku izgubil ritem, sem se zavedal, da tokrat ne bo šlo. Mojih 87 kilogramov je bilo za tako zahtevno progo preveč. Dal sem vse od sebe, vendar fantje znajo bolj porazdeliti moči, iti boljše na vzpone, na kar kažejo rezultati. Z 18. mestom se moram sprijazniti, čeprav sem pričakoval več," je po prihodu v cilj pripovedoval Jarc.

Na vrhu samo sekunda in pol razlike
Za zlato medaljo sta se borila komaj 19-letni domači tekmovalec Luke Durbridge in leto starejši Američan Taylor Phinney. Zadnji, sicer tudi svetovni prvak na stezi, je pri prvem vmesnem času za Avstralcem zaostajal že za 33 sekund, a ga je nato v cilju prehitel za pičlo sekundo in pol! Novi svetovni prvak bo drugo leto vozil za moštvo BMC, s katero je pred dnevi sklenil štiriletno pogodbo v višini štirih milijonov dolarjev. Bron je osvojil Nemec Marcel Kittel.

 
Vožnja na čas U-23 (31,8 km):         
1. T. PHINNEY ZDA 42:50,29
2. L. DURBRIDGE AVS +1,50
3. M. KITTEL NEM 24,01
...
18. B. JARC SLO 2:30,13

Vožnja na čas, ženske (22,9 km):
1. E. POOLEY VB 32:48,44
2. J. ARNDT NEM +15,17
3. L. VILLUMSEN NZL 15,80
Phinney slavil, Jarc 18.