Primož Roglič je takole leta 2018 slavil zmago na Dirki po Baskiji. Foto: EPA
Primož Roglič je takole leta 2018 slavil zmago na Dirki po Baskiji. Foto: EPA

Oba sta sezono začela odlično, saj sta prevladovala na tekmah, ki sta se jih udeležila. Malce več nejasnosti je pri Primožu Rogliču, ki je na dirki Pariz–Nica dobil kar tri etape in prepričljivo vodil, nato pa zaradi padca izgubil majico vodilnega.

Prvo soočenje slovenskih šampionov - Itzulia z Rogličem in Pogačarjem

Roglič moral improvizirati
Padec ni bil popolnoma nedolžen. "Nekaj časa sem potreboval, da sem saniral vse poškodbe. Nekatere stvari potrebujejo več časa, ampak zdaj je vse v redu. Bomo videli, v kakšni formi sem. Ni šlo tako, kot smo načrtovali, morali smo malo improvizirati. Bomo videli, dirka je dirka, treba bo dati vse od sebe, videli bomo, kje sem, to bo dobro priprava na poznejše dirke," je Roglič povedal novinarju TV Slovenija Davidu Črmelju.

Pogačar se rad vrača v Baskijo
Na drugi strani je Tadej Pogačar brez težav dobil tako dirko po Združenih arabskih emiratih kot dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. V pogovoru z novinarjem Vala 202 Igorjem Tomincem pa je razložil, zakaj se še prav posebej veseli Baskije: "Pred dvema letoma je bila to moja prva evropska dirka v svetovni seriji, zato imam res lepe spomine. Vedno sem imel željo, da se vrnem sem, lani zaradi odpovedi nisem mogel, a zdaj sem nazaj. Tukaj uživam, tako na progi kot med navijači, res je super vzdušje."

Krvava postaja do obljubljenega raja

Zadovoljen s prvim kronometrom
Uvodni kronometer je kratek, a precej specifičen, saj se začne in konča s klancem. "To je pomembna etapa za generalno razvrstitev. Komaj čakam, da startam, traso si bom pogledal pred startom, na dirki pa gas! S kronometrom na dirki Pariz–Nica sem bil zelo zadovoljen. Vedno sem optimističen, danes bo dober kazalnik tudi za poznejše kronometre, ki letos še prihajajo," napoveduje Roglič.

Morda bo nagajal veter
Pogačar meni, da je trasa kronometra zelo dobra: "To je zakompliciran kronometer s startnim vzponom, nato sledi hiter spust v dolino, kjer bo morda nevarnost vetra, zato bo treba biti pazljiv. V mestu sledi malo ravnine, za konec pa še strma špica. Kronometer je zelo zanimiv, tu vedno pripravijo kaj spektakularnega. Dobra proga!"

Trasa uvodnega kronometra. Foto: Organizator
Trasa uvodnega kronometra. Foto: Organizator
Pogačar po novem s kvantnim računalnikom

Spektakel za slovenske navijače
Zmagovalec lanske Dirke po Franciji se zaveda, da sta s kapetanom Jumba Visme med glavnimi favoriti, a opozarja: "Tu je veliko tekmovalcev, ki so dobro pripravljeni. Za vse slovenske navijače, ki bodo gledali doma po televiziji, bo dober spektakel. Mislim, da bo res zanimivo spremljati. Na dirki bova videla, kdo je kje. Oba s Primožem sva letos že dirkala, vidi se, da sva oba dobra, a že nekaj časa je minilo od dirk, bomo videli, ali je forma še prava, to bo pravi test." Roglič pa je o slovenski moči le še dodal: "Več kot nas je, vedno boljše, če pa smo dobri, pa še toliko boljše."

Kronometer bo ob 14.03 odprl Mikel Bizkarra, Roglič bo štartal med prvimi, Pogačar pa prav zadnji.

Štartni časi prve etape

14:12 – Primož Roglič
14:47 – Jakob Fuglsang
14:48 – Esteban Chaves
14:49 – Maximilian Schachmann
14:50 – Jan Polanc
15:51 – Richard Carapaz
16:15 – Tao Geoghegan Hart
16:27 – Brando McNulty
16:33 – Pierre Latour
16:39 – Mikel Landa
16:51 – Adam Yates
17:01 – Hugh Carthy
17:03 – Alejandro Valverde
17:07 – Ion Izagirre
17:13 – Tadej Pogačar

Prav vse etape se bodo končale okrog 17.30. Zadnja, kraljevska, bo na sporedu v soboto.

Rogla in Pogi nestrpno pričakujeta medsebojni obračun v Baskiji