Tadej Valjavec je že napovedal konec kariere, pravi pa, da bo poskušal dokazati svojo nedolžnost. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec je že napovedal konec kariere, pravi pa, da bo poskušal dokazati svojo nedolžnost. Foto: MMC RTV SLO
Franco Pellizotti
Med osumljenimi je tudi Franco Pellizotti (na fotografiji med lanskim vzponom na Mont Ventoux na Dirki po Franciji). Foto: EPA
Afera Valjavec še vedno buri duhove

Komisija slovenskega kolesarja ne bo zaslišala prej kot v desetih dneh, saj pravila določajo, da mora imeti športnik čas, da se pripravi.

"Nacionalna antidopinška komisija (NAK) je na podlagi pobude Mednarodne kolesarske zveze sprejela sklep, da v skladu s protidopinškim pravilnikom NAK-a poziva predsednico neodvisne disciplinske komisije Ireno Ilešič Čujovič, da v skladu s pravilnikom oblikuje disciplinski senat, ki bo prevzel primer, in začne disciplinski postopek," je povedal vodja oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije Jani Dvoršak.

Sprejet je bil tudi sklep, da se Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) zaprosi za vso laboratorijsko dokumentacijo v primeru Valjavec.

Mednarodna kolesarska zveza je v ponedeljek sporočila, da je sprožila disciplinski postopek zoper Slovenca Tadeja Valjavca, Italijana Franca Pellizottija in Španca Jesusa Rosenda Prada, ki so osumljeni uporabe prepovedanih poživil.

Tudi Hvastija v bran Valjavcu
UCI se je za postopek odločil na podlagi krvnih vzorcev, odvzetih v okviru programa bioloških potnih listov. Pri Valjavcu naj bi bil sporen vzorec iz lanskega aprila, ko je imel zelo slabo krvno sliko. Besničan se brani, da je bil takrat bolan, v bran pa so mu stopili tudi številni vidni možje slovenskega kolesarstva na čelu s selektorjem Martinom Hvastijo. Skrajno nenavadno je namreč, da so kolesarja tako očrnili, ne da bi padel na dopinškem testu.

Bouvat: "Zgodba je na trhlih nogah"
Zdravnik Valjavčevega moštva Ag2r Eric Bouvat pa meni, da je Valjavčeva zgodba na trhlih nogah. Prepričan je, da potrdilo o zdravstvenih težavah, na katerega se sklicuje Valjavec, ne bi spremenilo izsledkov, ki kažejo na odstopanja v krvni sliki. Ne strinja se s trditvami, da je bil prenizek hematokrit v krvi posledica bolezni, ki jo je Valjavec prestal v lanski sezoni.

"Valjavec naj raje poišče druga pojasnila za anomalije v krvni sliki. Zdravniško potrdilo, o katerem govori, dejansko obstaja, vendar ni bila moja dolžnost, da ga posredujem UCI-ju. In tudi če bi to storil, to ne bi spremenilo ničesar v izsledkih iz biološkega potnega lista," je za kolesarski spletni portal Cyclingnews povedal Bouvat.

Znano je, da je Valjavec moštvenemu zdravniku očital, da zdravniškega potrdila o zdravstvenih težavah, ki naj bi bile vzrok za odstopanja v krvni sliki, ni posredoval Mednarodni kolesarski zvezi.

Afera Valjavec še vedno buri duhove