Ob predzadnjem prečkanju vzpona Povo na vzhodu Trenta je Pogačar dobro vedel, da mora pokriti napad trojke Evenepoel, Colbrelli, Cosnefroy, a zmanjkalo je nekaj metrov. Foto: Organizator/Tornanti.cc
Ob predzadnjem prečkanju vzpona Povo na vzhodu Trenta je Pogačar dobro vedel, da mora pokriti napad trojke Evenepoel, Colbrelli, Cosnefroy, a zmanjkalo je nekaj metrov. Foto: Organizator/Tornanti.cc

Peto in trinajsto mesto je izplen Slovencev na dirki elite na EP-ju v Trentinu 2021.

"Mislim, da je to super dosežek. Ne moremo kar pričakovati, da bo na vsaki dirki medalja. Malo smo se mogoče že razvadili. Fantje so bili na nivoju, mogoče je kanček sreče zmanjkal Tadeju, da je malenkost zamudil beg. Sicer pa, peto in 13. mesto je perfektno v tej konkurenci," je poudaril Marko Polanc, ki je v Trentu vodil elitno moško kolesarsko reprezentanco. In jo bo vodil tudi na 94. svetovnemu prvenstvu, ki se bo v Flandriji začelo že prihajajočo nedeljo.

Čakajo na Rogličevo odločitev

Kolesarski praznik ob stoletnici prvega svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu odpira kronometer, na štartu katerega pa ne bo olimpijskega prvaka. Primož Roglič bo v ponedeljek tudi sporočil, ali bo sploh na voljo za cestno dirko, ki bo v nedeljo, 28. septembra. Zaradi tega osmerica Slovencev za SP še ni znana, potrjena in objavljena pa mora biti najpozneje v torek.

Mohorič: "Nismo nabrali 8 ustreznih kolesarjev"

Sorodna novica Colbrelli nadaljeval prevlado Italije, Pogačar peti: "Vodilni imeli en naboj več"

A v Trentu je namesto osmih kolesarjev Slovenijo zastopala samo peterica, kar je pritegnilo pozornost in sprožalo vprašanja. Ne nazadnje je druga reprezentanca UCI-lestvice zasedala prestižno mesto v prvi vrsti, ki je ni izkoristila.

"Moramo tudi razumeti, zakaj nas je bilo samo pet. To ni bila čudna odločitev Kolesarske zveze Slovenije. Dejansko nimamo ... V svetovni seriji imamo samo 7 kolesarjev, Žiga Jerman kot edini vozi v Pro Touru. Potem imamo še nekaj dobrih kolesarjev v celinskih ekipah, a je toliko dirk. Nekateri so utrujeni po Vuelti ‒ tudi če bi sam bil v Španiji, ne bi nastopil v Trentu. Popolnoma razumljivo, da nismo nabrali osem primernih kolesarjev, ki bi nastopili na primerni ravni in dejansko kaj prispevali k ekipi. Na SP-ju bo zgodba drugačna ‒ vseh osem bo opravilo svoj delež. Tudi tokrat so Domen Novak, Žiga Jerman in David Per opravili svoje delo. V Belgiji bo drugače, dirka ne bo tako težka že od samega začetka, bo pa dolga," je Matej Mohorič pred avtobusom UAE Emirates, ki so ga posodili slovenski reprezentanci, pojasnil realnost glede plitvega bazena tekmovalcev.

Ko glavnina razpade že na prvem vzponu

Ravno eksploziven razvoj dirke je pokazal, da je polovica od 150 kolesarjev iz 36 držav na startu dejansko dirko končala že po 15 km, ko se je karavana iz doline Adiže povzpela v dolino Dei Laghi na krog, dolg 73 km.

Na prvem nastopu po predaji po Touru in Tokiu je na enodnevni dirki po Bretanji ostal
Na prvem nastopu po predaji po Touru in Tokiu je na enodnevni dirki po Bretanji ostal "celo" (Pogačarjev poudarek) brez uvrstitve in sploh ni bil 60. (zmeda pri izidih), zdaj v Trentu je bil že peti. Obakrat je bil pri oblikovanju zmagovitih skupin. V Flandriji bo pomočnik, nato pa se vrne v ekipne barve za zaključne italijanske klasike. Foto: Organizator/Bettini photo

"Že od starta je šlo na nož. Res smo se na vsak klanec dajali in je šlo na polno vse do krogov. Že v prvem krogu je ostala ena skupinica. Nato so se vsak krog vrstili napadi. Če ne na klanec, pa spodaj. Bil sem spredaj zadnjih 5, 6 krogov, a predzadnji krog mi je malo zmanjkalo, čisto na koncu. Dal sem vse od sebe, da bi se pregrizel, da bi ostali skupaj. A so imeli en metek več. Prvi trije so šli z brzino čez, mene je pa res zabilo," je razlagal eno najbolj razburljivih enodnevnih dirk sezone Tadej Pogačar. S petim mestom je gorenjski volk izenačil najboljši dosedanjo slovensko uvrstitev na evropskih prvenstvih ‒ Luka Mezgec je bil peti v Herningu 2017.

V zadnjem krogu upal na boj za bron

"Potem sem se sestavil s Hirschijem in Sivakovom v skupino ter smo se izmenjavali, tudi Norvežan je dal nekaj menjav, a ni šlo bližje. Na zadnji klanec sem skušal biti čim več spredaj, narekoval tempo, saj sem še imel nekaj v nogah. Boj za tretje mesto je bil še odprt, ker je Cosnefroy izpustil. Imel sem željo, da bi ga ujeli. Na koncu sem s petim mestom kar zadovoljen, a lahko bi bilo kaj več," je dvakratni prvak Dirke po Franciji obžaloval priložnost za nov uspeh na enodnevnih dirkah, in to v reprezentančnem dresu.

Meni je reprezentanca res nekaj posebnega, posebno vzdušje. Res mi je "zakon" voziti za Slovenijo. Vedno bom poskušal odpeljati vsa možna prvenstva.

Tadej Pogačar

"A super dirka, super vzdušje v reprezentanci. Sam sem se imel zares "fajn" ta teden tukaj in upam, da bomo na SP-ju še boljši. Meni je reprezentanca res nekaj posebnega, posebno vzdušje. Res mi je "zakon" voziti za Slovenijo. Vedno bom poskušal odpeljati vsa možna prvenstva," 22-letnik s Klanca pri Komendi napoveduje, da se zlepa ne bo naveličal reprezentančnih tekmovanj, zlasti po bronasti medalji na cestni dirki v Tokiu.

Maraton po Flandriji, kjer med člani še ni dirkal

Pogačar grizel do konca, a ostal brez medalje

Naslednja dva nastopa za slovenski grb bo imel naslednji dve nedelji. "Dirka je bila tokrat takšna, da je šlo od samega začetka na klanec na polno. V svoje roke so stvari vzeli Belgijci, Francozi in Italijani, zato smo na koncu samo odbijali napade drugih. Ne bi kaj veliko spremenilo, če bi nas bilo osem. Na svetovnem prvenstvu bo zagotovo drugače, saj bo dirka dolga 270 km. Tam bo druga pesem. Predvsem drugačna trasa. 270 km po Belgiji, levo, desno, kocke, veter, dež. Bog vedi, kaj še. Gremo tja z močno ekipo in verjamem, da bomo kar konkurenčni," je prepričan Pogačar, ki sicer od prestopa med člane sploh še ni dirkal na flamskih cestah in tlakovcih, ima pa z njimi kar nekaj izkušenj iz mladinskih let (Roubaix, Gent in Flandrija).

Mohorič načrtno ustvaril luknjo

Zaradi izjemne poletne forme se od Pogačarja med kolesarskimi strokovnjaki v Trentu niti ni pričakoval boj za medalje. Matej Mohorič je bil za mnoge novinarje vroč kandidat tudi za zmago, seveda skupaj s svojim ekipnim sotekmovalcem Sonnyjem Colbrellijem, ki je na koncu res tudi nadaljeval italijanski niz zmag na EP-jih.

"Tam, kjer sem izpadel iz boja za medalje, sem to naredil načrtno, saj je bil spredaj Pogačar. To je bila za nas ugodna situacija, saj se sam nisem tako vrhunsko počutil, da bi lahko z gotovostjo zmagal, on pa je bil videti kar dobro in za nas je bilo to čisto v redu," je bil odkrit 26-letnik iz Podblice pod Jelovico.

Na koncu lovil zaradi treninga za SP

"Ko se je naredila dirka, smo v skupini predahnili. Sam sem vrhunsko pripravljen in na zaključku sem se počutil odlično, dirka se je sicer odpeljala, a zaradi SP-ja se nisem predal in sem šel res samo za trening, 13. mesto gor ali dol. Pripravljenost je vrhunska in se nimam česa bati. Vedel sem, da tvegamo. Včasih je to tudi treba. Tudi poteza ni bila ravno elegantna," je Mohorič pojasnil, kaj ga je gnalo, da je v drugi polovici krogov začel juriš iz zadnje še obstoječe skupine vse do prve zasledovalne skupine, pri čemer je bil pa zaostanek ogromen.

Španci napadli v trenutku "odmora za naravo"

Da se ni več počutil vrhunsko, je bil kriv dogodek iz prvega dela dirke. "Napako smo naredili čisto na začetku, ko je ušel prvi pobeg. Bil je trenutek predaha, s Tadejem sva se ustavila na mali potrebi, v tistem trenutku pa so Španci na vso moč napadli. Takrat je bil zadaj tudi Sonny Colbrelli. Za vrnitev smo potrošili precej energije, sam pa, ker nisem imel najboljšega dne, nisem več prišel k sebi. Pred krogi sem ves čas dirkal na polno, da bi ujel priključek. Ko se je zgodil odločilen napad, mi je kar odleglo, da je šel Tadej zraven in sem lahko naredil luknjo."

Sonny je v vrhunski formi. V Livignu je bil skoraj en mesec in pol na višini. Na Beneluksu je pokazal svojo moč in tudi tokrat se je izjemno počutil. Tudi na SP-ju spada v najožji krog favoritov.

Mohorič o Colbrelliju

Po napadu Špancev Mohorič ni prišel popolnoma k sebi, a zagotavlja, da ve, kaj je bilo narobe, tako da na SP-ju ne bo tako. Predvsem je proga Antwerpen-Leuven precej drugačna. "Tukaj je bila pisana na kožo tistim, ki se dobro vozijo na vzpone ‒ Sonnyja ne štejemo zraven, saj je dokazal, da se zadnje čase bolje pelje navkreber kot v sprintih. Nimam si česa očitati, z veseljem pričakujem SP. Popotnica je. Dober izid, ni pa vrhunski. Delali smo napake, nekaj smo se naučili. Na svetovnem prvenstvu bomo v najmočnejši zasedbi, ki jo premoremo, in se bomo potrudili," je analiziral s pogledom proti Flandriji kolesar ekipe Bahrain Victorious.

Kot kapetan tudi odločevalec med dirko

Že pozimi je zdaj nekdanji selektor Andrej Hauptman, ki je bil te dni tudi zasebno v Trentinu, zastavil načrt, po katerem bo na maratonski dirki elite (v nedeljo, 28. septembra) kot kapetan predviden ravno Mohorič, ki je po osvojitvi drugega državnega naslova eksplodiral tudi v mednarodni konkurenci: nanizal dve etapni zmagi na Touru, skupni bil drugi Po Poljski in Po Beneluksu, kjer je dobil tudi zadnjo etapo, ki je potekala ravno po flamskih kockah in terenu SP-ja.

Slovenija bo tudi na štartu cestne dirke za SP v nedeljo, 28. septembra v Antwerpnu, stala v prvi štartni vrsti, saj zaseda drugo mesto na UCI-lestvici, kar določa kvote za nastope. Foto: Organizator/Bettini photo
Slovenija bo tudi na štartu cestne dirke za SP v nedeljo, 28. septembra v Antwerpnu, stala v prvi štartni vrsti, saj zaseda drugo mesto na UCI-lestvici, kar določa kvote za nastope. Foto: Organizator/Bettini photo

"Kapetan? Ker sem najizkušenejši na teh dirkah, bom jaz kakšno stvar povedal. A tudi Tadej je vrhunsko pripravljen. Tudi Primož, če bo nastopil, je vrhunski. Zagotovo ne bom rekel, da bo treba delati samo zame. V Belgiji je vedno dobro, da imaš pripravljenih več opcij. Primer je dober teden nazaj z mano in Colbrellijem. Tudi Luka Mezgec in Jan Tratnik se znata dobro peljati na belgijskih dirkah. Upam, da bomo pokazali novo vrhunsko predstavo," je Mohorič izpostavil svojo vlogo na reprezentančnih dirkah.

Polanc: Držali se dogovorov s sestanka

OI, EP in SP so tako izjema, kar dela dirke težje za nadzorovanje in nepredvidljive, s tem pa se glavnina taktičnega dogajanja iz avtomobilov seli v karavano. Posledično je tudi vloga selektorjev zmanjšana ‒ vsaj na cestni dirki. Po zgodovinskem uspehu v Tokiu se Hauptman posveča le še UAE Emiratas, kjer se mu povečuje obseg odgovornosti ‒ ne samo zaradi Pogačarjevih uspehov, temveč tudi bolezni vodilnega športnega direktorja Allana Peiperja.

V Trentu je člane vodil Marko Polanc, dolgoletni trener v Kranju in Ljubljani. "Fantje so se držali tistih stvari, ki smo se jih dogovorili na sestanku. Res nismo imeli stoodstotne zasedbe, a vsi, ki so bili tu, so dali optimum," je dejal sicer tudi oče Jana Polanca, ki je kot celotna četverica z Dirke po Španiji dobil prosto za EP, so pa uvrščeni v postavo za SP.

Ker so se evropska prvenstva ustalila pri dolžini 180 km, medtem ko cestne dirke na SP-jih presegajo 250 km, je Polanc podčrtal pomen specifičnega začetka nedeljske dirke, ki je že po 5 km imel prvi resnejši vzpon. Velike reprezentance so se postavile na čelo in narekovale tempo in v 15 km že razpolovile peloton, med žrtvami je bil tudi irski šprinter Sam Bennett. Slovenija je na čelo poslala Žigo Jermana, ki je nato kot prvi odpadel in se ravno s slovitim Ircem na koncu daleč za dirko prebijal nazaj v mesto med rekreativci in prezgodaj sproščenim prometom.

Uradni seznam do torka

Na koncu je dirko v poletni vročini in v resnici z
Na koncu je dirko v poletni vročini in v resnici z "le" 3160 višinskimi metri končalo le 31 kolesarjev. Vse dni dirkanja po 13-km mestnem krogu v Trentu se je pokazalo, da je na tehnično zahtevni trasi izgubljen vsak, ki izgubi stik s kakšno izmed vodilnih skupin. Foto: Organizator/Tornanti.cc

"Pri sestavljanju ekipe za SP imajo prednost kolesarji iz svetovne serije, saj vemo, da imajo močne, težke dirke za sabo, posledično tudi boljšo formo od drugih. Čakamo še neke potrditve. Kdo bo tam nastopil, je že jasno, v torek moramo zaključiti seznam," je dejal Polanc, ki je potrdil, da bosta na nedeljskem kronometru Slovenijo zastopala Tadej Pogačar in Jan Tratnik.

Sestava osmerice za cestno dirko pa je odvisna od Rogliča, ki v svoji bogati karieri prav tako ni veliko nastopal na flamskih kockah. V bistvu samo na Dirki po Beneluksu leta 2016 in če v isto kategorijo prištevamo še etapno dirko Zvezdo ZLM-ja na Nizozemskem leta 2017. Po drugi strani pa se naslednje leto na Dirko po Franciji po vseh govoricah v 4. etapi vračajo zloglasne kocke iz okolice Roubaixa.