Jan Polanc bo tudi na zahtevni sobotni etapi nosil rožnato majico. Foto: EPA

Ilnur Zakarin je imel največ moči med ubežniki. 35 sekund je zaostal Mikel Nieve. Znova je blestel Mikel Landa, ki je silovito napadel 15,7 km pred koncem in si nabral nekaj prednosti pred drugimi favoriti za skupno zmago. Španec je na tretjem mestu zaostal minuto in 20 sekund. Nibali je ves čas sledil Rogliču, ki je skušal pospešiti 2,4 km pred koncem, a se mu ni uspelo otresti Italijana. Ciljno črto sta prečkala skupaj, zaostala sta dve minuti in 57 sekund.

Primož Roglič in Vincenzo Nibali sta prišla v cilj skupaj. Zasavec ima še vedno minuto in 44 sekund naskoka pred Italijanom. Foto: EPA

Zelo pametna taktika Polanca
Polanc, ki je rožnato majico prevzel po četrtkovi etapi, je prišel na cilj minuto in 42 sekund za Rogličem in Nibalijem. Obdržal je dve minuti in 25 sekund naskoka pred Rogličem, Zakarin se je prebil na tretje mesto.

"Zavedal sem se, da bo to zelo zahtevna etapa. Z najboljšimi hribolazci sem želel ostati dolgo, nato pa sem nadaljeval v svojem ritmu. V zadnjih kilometrih so ostali le še najboljši, pomočnikov ni bilo več. Ostajam realen, tokrat sta Roglič in Nibali dokazala, da sta zelo močna. Giro je še zelo dolg," je pojasnil Polanc.

Smola Lopeza, nov slab dan Yatesa
Miguel Angel Lopez je imel okvaro kolesa na ciljnem vzponu in mu ni uspelo ujeti priključka. Kapetan Astane je zaostal kar štiri minute in 19 sekund. Simon Yates je popolnoma popustil in nima več možnosti za skupno zmago. Britanec, ki je septembra dobil Vuelto, je izgubil kar pet minut.

Že na prvem vzponu napadlo 27 kolesarjev
Po 40 km razgibane vožnje, ko se je glavnina pretrgala na tri dele, je sledil prvi vzpon prve kategorije Colle del Lys (14,9 km s 6,4-odstotnim naklonom za 957 višinskih metrov), s tem pa tudi napadi. V klanec se je odpeljala močna ubežniška skupina 27 kolesarjev, ki so si do vrha priborili točno tri minute prednosti pred glavnino.

Med ubežniki je bil najvišje uvrščeni kapetan Trek-Segafreda Bauke Mollema, ki je skupno zaostajal šest minut in dve sekundi za Polancem. Na Colle del Lys je bil prvi Gulio Ciccione, ki se bori za majico najboljšega hribolazca. Občutni zaostanek je nizozemsko moštvo okoli kapetana Rogliča prisilil, da so začeli narekovati ritem glavnini, pri čemer so združili moči z UAE Team Emiratesom, za katerega vozi Polanc.

Polanc ujel priključek na spustu
Sledil je krajši, a strmejši vzpon druge kategorije Pian Del Lupo (9,4 km z 8,7-odstotnim naklonom za 815 višinskih metrov), kjer je napadla ekipa Astane. Polanc se je znašel v težavah, a mu je na spustu uspelo ujeti skupino s favoriti.

Mikel Landa je izgubil veliko časa na obeh kronometrih v Bologni in San Marinu. Kapetan ekipe Movistar je pokazal zobe na uvodnih dveh gorskih etapah. V skupnem seštevku se je prebil že na osmo mesto. Foto: EPA

Zakarin želi končati med peterico
Do cilja je vodilo skupno kar 20 km vzpenjanja na Ceresole Reale. Vse skupaj se je pri še vedno zasneženem Lago Serru končalo na kar 2247 metrih. Za konec je bil na vrsti dolg vzpon do Lago Serra (20,3 km s 5,9-odstotnim naklonom za 1196 metrov), ki je sestavljen iz treh delov, dveh strmih in vmesnega položnega.

Zakarin je bil del velike ubežne skupine, ki se je na zadnjem vzponu zelo razredčila. 29-letni Rus je napadel pet kilometrov pred ciljem in se rešil Mikela Nieveja.

"Vedeli smo, da je zadnji vzpon zelo težek. Nisem imel izdelanega načrta. Poskusil sem dati vse od sebe in tu je uspeh. Moj cilj je, da končam v prvi peterici, in zdaj je to dosegljivo," je poudaril Zakarin.

V soboto šprint po klancih Aoste, v nedeljo po Lombardiji
V soboto sledi kratka, eksplozivna gorska etapa po dolini Aoste s kar petimi gorskimi cilji in novim ciljnim vzponom (najbolj zahteven bo prelaz San Carlo - 10,5 km z 9,8 odstotnim naklonom), nato je v nedeljo na sporedu še priredba klasičnega spomenika po Lombardiji.

Polanc veličastno ubranil rožnato majico na dolgem vzponu
13. etapa, Pinerolo-Ceresole Reale, 196 km:    
 1. I. ZAKARIN    RUS   5:34:40 
 2. M. NIEVE     ŠPA    +0:35 
 3. M. LANDA     ŠPA    1:20 
 4. R. CARAPAZ    EKV    1:38 
 5. B. MOLLEMA    NIZ    1:45 
 6. R. MAJKA     POL    2:07 
 7. P. ROGLIČ     SLO    2:57 
 8. V. NIBALI     ITA    2:57 
 9. P. SIVAKOV    RUS    3:34 
 10. D. FORMOLO    ITA    3:50 
 11. M. A. LOPEZ    ŠPA    4:19 
 ...                  
 15. J. POLANC     SLO    4:39 
 17. S. YATES      VB    5:00 
 87. G. BOLE      SLO    33:26 

Skupni vrstni red po 13. etapi:    
 1. J. POLANC     SLO  54:28:59
 2. P. ROGLIČ     SLO    +2:25
 3. I. ZAKARIN    RUS    2:56
 4. B. MOLLEMA    NIZ    3:06
 5. V. NIBALI     ITA    4:09
 6. R. CARAPAZ    EKV    4:22
 7. R. MAJKA     POL    4:28
 8. M. LANDA     ŠPA    5:08
 9. P. SIVAKOV    RUS    7:13
 10. M. A. LOPEZ    KOL    7:48
 11. T. KANGERT    EST    7:52
 12. S. YATES      VB    8:14
 ...                 
113. G. BOLE      SLO   1:36:28


13. etapa: Pinerolo-Ceresole Reale, 196 km

13. etapa Gira je v celoti potekala po provinci Torino, kjer je šlo samo gor in dol, končala pa se je z dolgim ciljnim vzponom, pri čemer je bilo najstrmejših zadnjih 6 km, ko so se kolesarji povzpeli nad 2000 m v še pošteno zasneženi okolici. Foto: EPA