Jan Polanc je upošteval moštveni ukaz, se pridružil ubežnikom (na koncu so bili med njimi večinoma italijanski kolesarji) in v cilj prišel šesti. Postal je novi vodilni v skupnem seštevku Dirke po Italiji in je po Primožu Rogliču drugi Slovenec, ki je oblekel rožnato majico. Foto: EPA

Vedno je sanjsko obleči rožnato majico. Danes so mi pri moštvu naročili, naj grem v beg. Razmišljal sem tudi o etapni zmagi, toda moral sem vleči preostale. Na dirko nismo prišli po visoke uvrstitve v skupnem seštevku, toda nekaj dni je bil v rožnatem Conti in zdaj sem še jaz.

Jan Polanc

Pogled na skupno razvrstitev je za Slovence prečudovit: vodi Polanc, drugi je Primož Roglič, ki zaostaja štiri minute in sedem sekund. Etapo s ciljem v Pinerolu je dobil Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Polanc pa je s 25 sekundami zaostanka osvojil 6. mesto. Za svojo tretjo etapno zmago na Giru je imel premalo moči na kratkem vzponu tik pred ciljem. A nič zato, nadaljeval je izjemno slovensko zgodbo letošnje dirke in prvič v karieri oblekel "maglio roso", saj je prej vodilni Valerio Conti zaostal več kot 10 minut. Skupina favoritov z Rogličem in Nibalijem na čelu je dopustila uspešen beg in v cilj prišla z osmimi minutami "zamude", prav tako se ni preveč ozirala na napad Mikela Lande in Miguela Lopeza, ki sta jim ušla za okoli pol minute.

Zadnja dva kilometra in pol sta se začela s 500-metrskim vzponom, na katerem je bil naklon tudi 20-odstoten, cesta pa tlakovana. Na fotografiji Vincenzo Nibali, s katerim je večji del dneva kolesaril tudi Roglič, ki je tako precej suvereno nadziral glavnega tekmeca. Razlika v skupnem seštevku ostaja 1:44. Foto: EPA

Roglič ostal brez pomočnikov
102. Dirka po Italiji se je z današnjim dnem pravzaprav šele zares začela, etapa s prvim resnim klancem pa je prinesla še več vznemirjenja, kot bi pričakovali. Morda še bolj kot dogajanje v ubežni skupini je bilo zanimivo spremljati "tipanje" favoritov za končno zmago. Razpoložena sta bila zlasti Landa in Lopez, medtem ko je bil Primož Roglič v najtežjih trenutkih, ob vzponu na Montoso, brez pomočnikov in nekajkrat osamljen. Ni mu bilo lahko, kljub temu pa je brez prask preživel neugodno etapo. Ostajajo pa skrbi, kako bo na preostanku dirke, če sta Sepp Kuss in Antwan Tolhoek odpadla že na začetku klanca. Že v petek in soboto karavano rožnate dirke čakata dve alpski etapi, nato pa zadnji teden in prelazi nad 2000 metri ... Za spletno stran svoje ekipe je Roglič povedal: "Po nekaj mirnih dneh se je bilo treba navaditi na drugačen tip dirkanja, a danes je bil dober dan zame in za ekipo. Giro bo še dolg, pred nami je še veliko težkih dni."

Polanc po pobegu na Giru uživa v rožnati majici
Profil 12. etape – največ težav je kolesarjem delal vzpon na 1248 metrov visoki Montoso. Foto: Giro

Ubežniki že 15 minut pred glavnino
Kmalu po štartu se je izoblikovala skupina 25 ubežnikov, med katerimi je bil tudi Polanc, ki je v celotni skupini zaostajal najmanj za "rožnatim" Contijem, pet minut in 24 sekund. Po 90 kilometrih si je skupina prikolesarila že 15 minut in pol prednosti. Ob vzponu na 1248 metrov visoki Montoso (klanec, podoben Vršiču; povprečni naklon 9,5 odstotka) je spredaj ostala šesterica, v kateri je bil tudi Polanc. Resda je 27-letni Kranjčan malo pod vrhom (od tam je bilo do cilja še dobrih 30 km) zaostal, vendar v spustu (s še nekaj kolesarji) ujel priključek in se pripravljal, da si rožnato majico obleče na idealen način: z etapno zmago.

Benedetti dočakal veliki dan
Polanc, zmagovalec dveh etap na Dirki po Italiji (2015, 2017), je na ravnini pred Pinerolom vlekel skupino, toda tik pred ciljem je kolesarje čakal še 500-metrski vzpon, na katerem je bil naklon tudi do 20-odstoten. Polancu je zmanjkalo moči, Gianluca Brambilla je tempo navil do maksimuma, na koncu je o etapni zmagi odločala peterica. Dolg šprint rahlo navkreber je najbolje izpeljal Italijan Benedetti, ki je tako kot Polanc na Montosu malce zaostal. Pri 31 letih je slavil svojo prvo etapno zmago na Grand Touru. V petek spet ne bo manjkalo akcije, vrhunec bo 20-kilometrski ciljni vzpon na 2247 metrov visoki Ceresole Reale. V soboto sledi 131-kilometrska alpska etapa, sestavljena tako rekoč iz samih vzponov in spustov.

Polanc: Rožnata majica je bil eden od ciljev v moji karieri
12. ETAPA, Cuneo-Pinerolo, 158 km:  
 1. D. BENEDETTI   ITA   3:41:49
 2. D. CARUSO     ITA    isti
 3. E. DUNBAR     IRS     čas
 4. G. BRAMBILLA   ITA    +0:02
 5. E. CAPECCHI    ITA    0:06
 6. J. POLANC     SLO    0:25
 7. M. MONTAGUTI   ITA    0:34
 8. T. DE GENDT    BEL    2:36
 9. F. GAVAZZI    ITA    2:36
 10. M. SENNI     ITA    2:38
 ...                 
 18. M. LOPEZ     KOL    7:35
 19. M. LANDA     ŠPA  isti čas
 24. P. ROGLIČ     SLO    8:03
 25. V. NIBALI     ITA    isti
 28. S. YATES      VB     čas
159. G. BOLE      SLO    21:38
Skupni vrstni red po 12. etapi:    
 1. J. POLANC     SLO  48:49:40
 2. P. ROGLIČ     SLO    +4:07
 3. V. CONTI     ITA    4:51
 4. E. CAPECCHI    ITA    5:02
 5. V. NIBALI     ITA    5:51
 6. B. MOLLEMA    NIZ    6:02
 7. R. MAJKA     POL    7:00
 8. R. CARAPAZ    EKV    7:23
 9. A. AMADOR     KOS    7:30
 10. H. J. CARTHY    VB    7:33
 ...                 
 13. S. YATES      VB    7:35
 16. M. LOPEZ     KOL    8:08
 21. M. LANDA     ŠPA    8:31
128. G. BOLE      SLO   1:07:41
Po Sloveniji tudi z Ackermannom
Prireditelji kolesarske Dirke po Sloveniji so sporočili, da je nastop potrdil nemški prvak Pascal Ackermann, član nemške ekipe Bora-Hansgrohe, ki je v zadnjih dneh dosegel dve etapni zmagi na Dirki po Italiji.