Lance Armstrong se bo moral še boriti za priznanje vseh sedmih naslovov na dirki vseh dirk Tour de France. Foto: EPA
Lance Armstrong se bo moral še boriti za priznanje vseh sedmih naslovov na dirki vseh dirk Tour de France. Foto: EPA

Usada (ameriška protidopinška agencija) je Armstronga pred kratkim pozvala, naj preneha nastopati na triatlonih, in sporočila, da je med profesionalno kolesarsko kariero uporabljal nedovoljena sredstva. Usada trdi, da ima vzorce krvi, ki to dokazujejo, prav tako pa tudi najmanj deset prič (Armstrongovih nekdanjih moštvenih kolegov), ki lahko potrdijo, da si je Armstrong med letoma 1999 in 2005 pomagal z dopingom. Usada je dala slovitemu ameriškemu športniku do sobote, 14. julija, rok, do katerega mora odgovoriti na obtožbe ali pa sprejeti sankcije.

Sodišče hitro zavrnilo Armstronga
Lance Armstrong
in njegovi odvetniki so prepričani, da Usada nima trdnih dokazov in ponavljajo zgodbo, da je imel Armstrong v karieri več kot 500 dopinških testov, največ od vseh športnikov na svetu. Vsi testi so bili negativni.

Zvezno sodišče je še isti dan zavrnilo Armstrongovo tožbo proti Usadi kot neosnovano. "To sodišče nima namena ustreči Armstrongovi želji po publiciteti, njegovemu samopoveličevanju ali lažnivemu obrekovanju tožene stranke [USADA] in se ne bo prebijalo skozi 80 večinoma odvečnih strani tožbe, da bi v njej našlo nekaj drobtin, ki so dejansko relevantne za tožbo," je v obrazložitvi zapisal zvezni sodnik.

Ogroženi vsi uspehi iz bogate kariere
Če bo Usada uradno sprožila obtožbo, da je Armstrong jemal prepovedana sredstva, bo tričlanska komisija njegov primer začela obravnavati novembra. V skrajnem primeru pa bi se lahko primer znašel tudi na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani. Če bi bil obsojen, bi mu lahko črtali vse dosežke v karieri.