Vlatko Čančar je igral za Union Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Vlatko Čančar je igral za Union Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Vlatko Čančar se je odločil, da se predstavi na košarkarski tržnici že pri 20 letih, dve leti pred zadnjim rokom, očitno je imel zagotovilo, da bo dobil klub.

49. izbor ni spodbuden za minutažo na začetku NBA-kariere, ni pa nemogoče slej ko prej zablesteti – Goran Dragić je bil izbran le štiri mesta višje.

Čančar lahko igra na krilu ali mestu krilnega centra, pri svoji višini prek dveh metrov je zelo gibljiv, ima mehko strelsko roko, dobro spremlja igro, čaka pa ga Kukočeva pot nabiranja kilogramov.

Vlatko Čančar je vzgojen v Kopru, ki je v zadnjih letih dal največ slovenskih košarkarjev, v Olimpiji je bil v čakalni vrsti, v senci privilegiranega Blaža Mesička, ki je po operaciji zdaj v slepi ulici v Italiji. Čančar je v Olimpiji hkrati igral še za Škofjo Loko, imel je zagotovljeno mesto nosilca v Olimpijinem moštvu pretekle sezone, a je raje lani poleti zamenjal menedžerja in pod pritiskom novega - Miška Ražnatovića – odšel v srbski Mega Leks, od tam pa v NBA. Tako je brez lepega zaslužka ob prestopu v obljubljeno deželo ostala tudi Olimpija.

Čančar še ni dobil priložnosti v slovenski članski reprezentanci, pa je že dobil poziv iz NBA – tam zdaj igrajo trije Slovenci, najmlajši ima 31 let, Goran Dragić. Čas je, da v naše košarkarske vrste onstran luže pride sveža kri.

Franci Pavšer, Val 202