Dvoboj Jake Blažiča in Eda Murića. Blažiča so Novomeščani kar dobro ustavili, na koncu je sicer zadel nekaj pomembnih metov, ko je Olimpija lovila zaostanek, a tudi zgrešil met za zmago. Foto: Aleš Fevžer
Dvoboj Jake Blažiča in Eda Murića. Blažiča so Novomeščani kar dobro ustavili, na koncu je sicer zadel nekaj pomembnih metov, ko je Olimpija lovila zaostanek, a tudi zgrešil met za zmago. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš, Dražen Bubnić
Matjaž Smodiš, ki je kapetan Krke in na dresu znova nosi "svojo" 8, je vodja izkušene novomeške vrste, ki proti mladim zmajem zna unovčiti svoje prednosti. Foto: Aleš Fevžer
Sasu Salin, Domen Lorbek
Sasu Salin je sicer od nižjih igralcev Olimpije nedvomno najboljši v obrambi, a znova so manjkali njegovi koši. Tokrat je zbral pet točk, na drugi strani pa jih je Domen Lorbek dal 17. Foto: Aleš Fevžer
Serija se zdaj seli v Novo mesto, kjer bo Krka imela priložnost, da še četrtič zapored osvoji državno prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer
Krka še zmago oddaljena od naslova
Maljković: Krka se mi zdi bolj sveža

šesti in kar četrti zaporedni naslov državnega prvaka.

Ljubljančani so tako kot na prvi tekmi naredili preveč napak, imeli premalo razpoloženih igralcev in bili neprepričljivi v skoku, ki so ga gostje dobili z 42:34, Krka pa je s potrpežljivo igro držala vajeti tekme vse do zadnjih minut trdno v rokah. Po zaslugi Jake Blažiča je zmajem skoraj uspel preobrat, a je na koncu Blejec celo postal tragični junak, saj je po izgubljeni žogi Jakova Vladovića približno 15 sekund pred koncem v zadnjem napadu ob zvoku sirene nekoliko posiljeno metal izza črte in zgrešil.

Gašper Potočnik, ki bo imel v petek priložnost, da prvič v trenerski karieri postane državni prvak, se zaveda, da je na koncu Krka imela tudi nekaj sreče. "Mislim, da smo večji del tekme igrali dobro in nadzorovali potek srečanja. Na koncu smo ob nekoliko bolj agresivni obrambi Olimpije in ob naših nespametnih odločitvah ter izgubljenih žogah tekmo celo pripeljali do izenačene končnice. Igrali smo se s srečo. Na srečo je bila tokrat na naši strani. Na koncu šteje le nova zmaga. Čestital bi fantom za vodstvo z 2:0. Se pa zavedamo, da finale še zdaleč ni odločen. Potrebni bosta velika angažiranost in osredotočenost na igro tudi v prihodnje. Naredili bomo vse, da že v petek doma osvojimo tako želeni naslov."

Olimpija na koncu na vse ali nič
Gostitelji so v zadnjih minutah s trdo obrambo prisilili Novomeščane, ki so res nekoliko hitro začeli zavlačevati, v nekaj nepotrebnih napak, kar je tudi pripeljalo do številnih izgubljenih žog. Zmaji so jih izgubili šest, Krka pa 12: "Predvsem smo izgubili osredotočenost na igro. Odstopili smo od dogovorjenega, da napadamo predvsem po globini. Mogoče smo prehitro začeli igrati daljše napade, da bi pridobili nekaj časa. To so napake, ki jih na naslednjih tekmah ne smemo ponoviti."

Po besedah Eda Murića je bilo v zadnjem delu tekme težko igrati proti hitri igri Olimpije: "Skozi vso tekmo smo pokazali boljšo igro od Olimpije. Na koncu so šli na vse ali nič. Bili so zelo blizu. Zelo težko je braniti ekipo, ki ve, da nima več kaj izgubiti in igra hitro košarko. Zadeli so nekaj težkih metov in so se razigrali. Tu mislim predvsem Blažiča, ki je izsilil nekaj osebnih napak, ki so bile na meji. Vsa čast mu, a vseeno mislim, da smo bili tokrat boljši."

Narediti vse, da se serija ne vrne v Ljubljano
Ljubljančan, ki je odigral eno ključnih vlog pri zadnjih dveh naslovih Krke, je tokrat dosegel devet točk: "Mislim, da je še prehitro govoriti o novem naslovu. Res je, da smo drugič zmagali. V petek bomo igrali, kot da je 0:0 v zmagah. Čaka nas težko delo vseh 40 minut, da bomo lahko na koncu slavili. Olimpija zagotovo v Novo mesto ne bo prišla z belo zastavo. Vemo, da finala še ni konec. Priča smo bili temu tudi lani, ko je Olimpija povedla z 1:0 in smo na koncu slavili s 3:1, ter predlani, ko je Olimpija že povedla z 2:1, pa smo na koncu prvaki postali mi. Stvari še niso končane. Dali bomo vse od sebe, da dokončamo že v petek doma, kar bi bilo najlepše."

Tudi tokrat se je pokazalo, da ima Krka enostavno na razpolago več igralcev. Ob tem je glavna moč Novomeščanov prav pod obema obročema, kjer pa so zmaji "najšibkejši". Jasmin Perković, Alen Omić in Dražen Bubnić, ki so odigrali večino tekme, v skoku enostavno niso bili kos višjim in močnejšim gostom. Tako je Smiljan Pavić na primer zbral kar 12 skokov, ob tem pa je dal še 13 točk. "Nedvomno moramo v obrambi bolje zapirati. Oni gredo štirje na napadalni skok in tako jih je težko zapirati. Tako so prišli do številnih napadalnih skokov. Tudi tokrat nam to ni dobro uspelo. Za naslednjo tekmo moramo to popraviti," je recept za boljši skok razkril zadnji izmed naštetih.

Preveč tudi samostojnih akcij zmajev
Bubnić je tokrat igral kar 36 minut, prispeval je 14 točk, a ujel v tem obdobju le štiri odbite žoge, kar nekajkrat pa so prav njega preskočili gostujoči visoki igralci: "Slabo smo začeli in Krka je hitro naredila razliko, ki jo je uspela zadržati do konca. Nekajkrat smo bili blizu, a smo zaradi naših napak dopustili, da se je znova odlepila. S tem smo potrošili veliko energije. Na koncu smo imeli ta met za zmago, a ga na žalost nismo zadeli."

Košarkarji Olimpije so znova (pre)hitro zaključevali napade in se prevečkrat odločali za samostojne akcije in neizdelane mete. Tako je bilo tudi ob zadnji akciji Blažiča, ki je bil s 16 točkami sicer prvi strelec Olimpije. Nerazpoloženi so bili tudi organizatorji ljubljanske igre, saj jim ni uspelo razigrati svojih soigralcev, vse prevečkrat pa se je zdelo, ko so dolgo zadrževali žogo in se odločali za brezglave prodore, da so enostavno brez prave ideje.

Zdaj odvisno od glav košarkarjev
Kljub vodstvu Krke z 2:0 pa Miro Alilović verjame, da finale še ni odločen: "Tekma je bila drugačna od prve, a znova nismo igrali dovolj dobro za zmago. Ob koncu druge četrtine, ko smo bili še izenačeni, je Krka naredila razliko. Na koncu nam je zmanjkalo kanček sreče oziroma z nekoliko bolj pametnimi odločitvami Blažiča bi se lahko razpletlo tudi drugače. Kar je, je. Za nas še ni konec. Konec bo, ko bo Krka zmagala tretjič."

"Ves čas se nam ponavljajo isti problemi. Glavni je skok, saj je Krka imela 13 skokov v napadu. Odloča, ali imaš srce in greš v boj ter v kontakt. Tega trenutno nimamo. Fantje tega ne morejo narediti. Ob tem katastrofalno mečemo proste mete. Pozna se predvsem pri teh, ki prvič igrajo finale. Ni prave koncentracije, nekoliko so nervozni in niso umirjeni. Ne vem, ali jih je tudi strah in tako slabo mečemo proste mete, kar se tudi pozna pri rezultatu," je dodal trener 15-kratnih prvakov, ki možnosti za preobrat v finalni seriji vidi le še v spremembi pristopa njegovih varovancev: "Kar se tiče košarke, ne moremo spremeniti nič. Samo, kar se tiče psihologije. Njihove glave so ključne in če verjamejo, da je še vse odprto ali ne. Jaz verjamem, da še ni konec. Odvisno je od igralcev, ali bodo z glavo še v finalu ali bodo z mislimi že na dopustu."

Krka še zmago oddaljena od naslova
Maljković: Krka se mi zdi bolj sveža