Jaka Blažič ima za sabo odlično sezono. Bil je med najboljšimi strelci in posamezniki tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič ima za sabo odlično sezono. Bil je med najboljšimi strelci in posamezniki tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com

"Priprave smo začeli že pred dobrimi 14 dnevi. V prvi vrsti smo uvodne treninge namenili mladim košarkarjem in tistim, za katere smo mislili, da je treba preveriti, v kakšnem stanju so. To je bilo namenjeno predvsem Mathiangu. Veseli me, da smo uspelo sestaviti po mojem mnenju zelo kakovostno ekipo, ki bi lahko letos posegla po tisti stopnički višje oziroma po tistem, kar se nam je lani izmuznilo iz rok. Še posebej v Evropskem pokalu smo imeli res izjemno priložnost, da naredimo ta korak naprej in pridemo med najboljših osem. To je nekaj, kar se v Ljubljani že dolgo ni zgodilo, a vemo, kako se je odvila tekma z Virtusom. Tudi v Ligi ABA smo bili do zadnjega v boju za končnico. Na nek način osebno mislim, da smo si jo z igrami, ki so jih igralci pokazali čez celotno sezono, in pristopom v tej težki in komplicirani sezoni, polni improvizacij in adaptacij, zaslužili, toda na parketu si je nismo priborili. Po analizah, ki smo jih naredili, vemo, kaj nam je lani manjkalo, kaj so bile tiste točke, na katerih so bile potrebne zamenjave in jih je treba dvigniti na višjo raven. Mislim, da nam je ne glede na težave, ki smo jih imeli poleti, to tudi uspelo," je dejal Bečirović.

Sorodna novica Menjava za nesrečnega Mathianga že blizu zmajevega gnezda

Igralski mozaik stoženskega moštva sicer še ni končan. Iščejo namreč še menjavo za Mangoka Mathianga, v katerega so polagali veliko upov, toda lanska poškodba avstralskega centra še ni dokončno sanirana, tako da so sporazumno prekinili sodelovanje. Prav tako so prekinili pogodbo, ki so jo po minuli sezoni podpisali z Američanom Haydnom Daltonom, ki ima tudi zdravstvene težave. Za nekdanjega košarkarja Nymburka slovenski prvaki menjave ne bodo iskali, ampak bodo več priložnosti namenili Luki Ščuki, ki je lani predvsem v državnem prvenstvu nekajkrat potrdil, da gre za zelo nadarjenega košarkarja: "Luka je lansko sezono in to poletje pokazal izjemen napredek. Zelo dobro je igral tudi v dresu mlade reprezentance. Mislim, da si zasluži priložnost, da vidimo, iz kakšnega testa je."

19-letni Luka Ščuka bo v prihajajoči sezoni dobil konkretno priložnost. Foto: www.alesfevzer.com
19-letni Luka Ščuka bo v prihajajoči sezoni dobil konkretno priložnost. Foto: www.alesfevzer.com

Ščuka je eden izmed treh mladih košarkarjev, ki so bili lani praktično celo sezono del prve ekipe Olimpije. Roka Radovića, ki je pred leti iz Heliosa odšel na kaljenje k Cedeviti, so zmaji že posodili v Zagreb Cedeviti Junior, ob veliki konkurenci na položaju organizatorja igre pa bo verjetno posojen tudi Dan Duščak, a namesto na Hrvaško v Ljubljano k Iliriji, s katero stoženski klub še naprej sodeluje. Trojici so letos dodali še dva mlada košarkarja, Blaža Habota, ki je v zadnji sezoni naredil velik napredek, in Sašo Cianija, ki že nekaj časa velja za enega najbolj nadarjenih slovenskih košarkarjev: "Duščak ostaja v Ljubljani, bomo pa se še odločili, kakšna je njegova prihodnost. Če ga bomo posodili Iliriji, se bo vrnil v drugem delu sezone. Enako velja za Habota, za Cianija pa je še prezgodaj govoriti, saj je v četrtek šele prvič treniral z ekipo."

Športni direktor je prepričan, da bodo zmaji nadgradili rezultate lanske sezone, ko so izpolnili cilj z uvrstitvijo v drugi del Evropskega pokala, toda ostalo je malce pelina, saj je bil četrtfinale na dosegu roke, podobno pa velja za končnico Lige ABA, ki se jim je za las izmuznila. V Ljubljani so zadržali jedro domačih igralcev, nove pa so tuje okrepitve: "Pri tujcih smo videli priložnost za korak naprej. Vsi vemo, da smo si želeli zadržati Perryja. Intenzivno smo delali na tem, toda njegova želja je bila od začetka jasna. Na vsak način je želel v Evroligo in na koncu se je tudi srečno izšlo. Zaigral bo za Panathinaikos, zaradi česar smo tudi mi zadovoljni. Z ostalimi tujci smo se razšli. Hopkins je sicer še imel veljavno pogodbo. Želeli smo ga v naših vrstah, toda izrazil je željo, da se preizkusi v novi ligi in na koncu smo se sporazumno razšli."

Cedevita Olimpija je letos dobila odškodnino po odhodu Marka Simonovića v Ligo NBA. Črnogorski center, ki je podpisal za Chicago, je bil zadnji dve sezoni posojen Megi. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je letos dobila odškodnino po odhodu Marka Simonovića v Ligo NBA. Črnogorski center, ki je podpisal za Chicago, je bil zadnji dve sezoni posojen Megi. Foto: www.alesfevzer.com

Vsi se zavedamo, kakšna je bila lanska sezona. Precej časa smo porabili za to temo. Zdaj je za nami. Vem, da bodo fantje naredili vse, da izboljšamo lanski rezultat. Porazi so sestavni del športa. Pomembno je, da se naučiš lekcije in, ko se ponudi nova priložnost, ne ponoviš, ampak izkoristiš, kar ti je dano in greš stopničko višje.

Sani Bečirović

"Z izjemno centra so ostali položaji za zdaj zapolnjeni. Če gremo po položajih – Keena smo pripeljali kot zamenjavo za Perryja. Prišel je Pullen, za katerega mislim, da je po talentu eden najboljših igralcev v Ligi ABA, če ne celo najboljši. To dokazuje vrsto let, ne le nazadnje v dresu Mornarja, ampak tudi že prej v mnogih evropskih klubih. Dodali smo Ejima, ki je bil nosilec Budućnosti, za katero je izredna sezona, ko je imela možnost celo za preboj v finale Evropskega pokala. Carmichael je bil nosilec Igokee. To so vsa imena, ki so navajena težkih tekem, prenašanja pritiska in so z izjemo Keena seznanjena z Ligo ABA. Mislim, da bodo dodana vrednost pred letošnjo sezono," je povedal Bečirović, glede vrednosti moštva pa dodal: "Recimo, da smo imeli letos več časa za pripravo. Za nami je zaradi menjav Mathianga in Daltona težko poletje, a vseeno, če potegnemo črto, gre za mogoče deset do 15 odstotkov višji proračun glede na lanskega."

V Ligi ABA bo imela Slovenija znova dva predstavnika. Ob Cedeviti Olimpiji bo to še Krka, zmaji pa bodo edini, ki bodo zaigrali v evropskih tekmovanjih. Tudi letos jih čaka zahtevno delo v Evropskem pokalu, kjer se je spremenil sistem tekmovanja. Zdaj sodeluje 20 ekip, ki so razdeljene v dve skupini, kar torej zagotavlja več domačih tekem: "Mislim, da je ta sistem boljši za vse klube. V prvi vrsti imaš garancijo, da boš odigral 18 močnih tekem. Upamo, da bodo lahko gledalci torej uživali v devetih fantastičnih obračunih. Vemo, kdo so naši nasprotniki. Gre za same močne ekipe in velika imena evropske košarke. Osebno sem res podpornik tega sistema, saj menim, da ne moreta ena ali dve slabi tekmi odločati o tem, ali se boš uvrstil v nadaljnji del tekmovanja."

Bečirović: Veliko ponudb za Blažiča, ki pa ostaja obraz Olimpije

Kot že zapisano, v Stožicah ostajajo domači košarkarji, tudi četverica, ki je zaigrala v polfinalu olimpijskih iger, na čelu s kapetanom Olimpije Jako Blažičem, za katerega je tudi to poletje vladalo veliko zanimanja: "Na začetku projekta smo neštetokrat poudarili, da želimo zgraditi trdne temelje. Vsi vemo, da se jih zgradi z domačimi igralci. Letos smo dodali še dva nova mlada igralca. S kadrovanjem dokazujemo, da si res želimo imeti čvrsto domače jedro. Od teh mladih pričakujem, da bodo letos svojo igro še dvignili na višjo raven. Kar se tiče Jake Blažiča – zanj je vsako leto precej zanimanja. Od leta 2019 nas redno kličejo in kontaktirajo veliki klubi. Toda Jaka je obraz tega kluba, kapetan in naš najboljši igralec. Še vedno ima veljavno pogodbo, ostaja v Ljubljani in upam, da ga bomo še dolga leta gledali v našem dresu."