Mangok Mathiang se je sporazumno razšel s Cedevito Olimpijo in se je že vrnil v Avstralijo. Foto: www.alesfevzer.com
Mangok Mathiang se je sporazumno razšel s Cedevito Olimpijo in se je že vrnil v Avstralijo. Foto: www.alesfevzer.com

Pred lansko sezono je Mathiang v zmajevo gnezdo prišel kot velika okrepitev. Trener Jurica Golemac je njegovo ime napisal na vrh seznama želja, Cedevita Olimpija pa je dobila bitko za centra, ki je navdušil v Turčiji, saj je za njegov podpis vladalo ogromno zanimanja, v igri so bili namreč tudi evroligaši. Za 208 centimetrov visokim košarkarjem je bila odlična sezona v turškem prvenstvu, kjer je v povprečju prispeval 12,7 točke in 10,6 skoka, s čimer je bil prvi skakalec močne lige. V Ljubljani so si obetali, da bo zagospodaril pod obročem zmajev, toda tik pred prvo uradno tekmo se je huje poškodoval.

Izgubil je celotno preteklo sezono, v zasedbi slovenskih prvakov pa so pričakovali, da bo okrevanje po zlomu golenice in mečnice desne noge uspešno, tako da bo 28-letni košarkar pripravljen za začetek prihajajoče. Toda po vrnitvi v Slovenijo stanje ni bilo spodbudno in sledila je sporazumna prekinitev pogodbe. "Zaradi Mathianga sestava ekipe še ni končana. V Avstralijo je odpotoval v dobrem stanju, ki nam je vlivalo ogromno upanja in pozitive, da se bo vrnil pripravljen za igro. Žal se ni izšlo po načrtih. Za njegovo popolno okrevanje bo potrebnih še od tri do štiri mesece. To ni bilo v našem načrtu, saj smo pričakovali, da bo pripravljen na igro na maksimalni ravni že septembra. Tako smo se sporazumno razšli. Želimo mu vse najboljše, v prvi vrsti pa uspešno okrevanje, da se vrne na sto odstotkov in potem na novo začne svojo košarkarsko pot," je dejal športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović.

"Škoda. Res mi je žal tega fanta, saj je bil prvi igralec, ki sem ga izbral ob prihodu sem. Zelo smo si ga želeli v naši ekipi. Žal mi je tudi zanj osebno, da ima takšno smolo. Želim mu vse najboljše, da čim prej okreva, se pobere in igra košarko na taki ravni, kot jo je, saj so poškodbe najhujše za vsakega športnika," je dodal Golemac. Kot zamenjavo zanj so lani v Ljubljani pripeljali Jarroda Jonesa, ki je bil drugačen tip igralca – krilni center z zelo dobrim metom z razdalje. Američan se je izkazal za pravo okrepitev, se je pa pod samim obročem poznala vrzel, ki bi jo sicer zapolnil Mathiang.

Sorodna novica Pullen pristal v zmajevem gnezdu, Mathiang ga zapušča

Letos imajo zmaji več časa za iskanje rešitve. Kot je razkrilo vodstvo kluba, naj bi bili že blizu dogovora z novim centrom, ki bo po besedah Bečirovića prav tako klasičen center, kot je v Južnem Sudanu rojeni avstralski košarkar: "Lani je bila situacija popolnoma drugačna, saj na trgu ni bilo menjave, ki bi bila podobna Mangoku. Zato smo se odločili za drugačno taktiko. Jones je upravičil zaupanje vseh nas in bil na marsikateri tekmi ključen dejavnik za zmago Cedevite Olimpije. Letos smo še vedno v nekem obdobju, ko je mogoče najti zamenjavo zanj. Iščemo igralca, ki ima podobne karakteristike kot Mathiang."

"Lahko rečem, da smo že blizu dogovora. Intenzivno se s tem ukvarjamo zadnjih 14 dni. Po vrnitvi Mathianga smo videli, da gre za resno težavo, ki ne bo zlahka odpravljena. Tako smo bili zelo dejavni pri iskanju novega centra. Če bo vse po sreči, bo v kratkem znanega kaj več," je pristavil športni direktor ljubljanskega kluba, ki je povedal, da Olimpijo zapušča še en center, Ivan Marinković, ki je dres zmajev nosil sezono in pol. S srbskim košarkarjem, ki ima tudi slovenski potni list, se še dogovarjajo za prekinitev pogodbe.

Bečirović: Veliko ponudb za Blažiča, ki pa ostaja obraz Olimpije