Jaka Blažič v Ligi ABA letos dosega dobrih 14 točk na tekmo, v Evropskem pokalu pa še točko več. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič v Ligi ABA letos dosega dobrih 14 točk na tekmo, v Evropskem pokalu pa še točko več. Foto: www.alesfevzer.com

Po zmagi nad Türk Telekomom prejšnji teden je pred zmaji nov turški izzivalec. Na dvoboju z Bursasporjem (srečanje bo v sredo ob 20.00), s katerim so se v tej sezoni srečali že dvakrat, bodo Stožice polne, kar navdušuje Jako Blažiča, ki je bil v osmini finala z 20 točkami najboljši strelec tekme. 31-letni Blejec, ki je kapetan in obraz Cedevite Olimpije, v zadnjem obdobju igra odlično in je prvi strelec ljubljanske zasedbe tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA, v kateri se končnica začenja konec tedna.

Izbran je bil v idealno peterko Lige ABA. Družbo mu delajo košarkar Crvene zvezde Nikola Kalinić, Kevin Punter in Zach LeDay iz Partizana in Kenan Kamenjaš iz Studentskog centra.
V glasovanju trenerjev, novinarjev in navijačev je največ glasov dobil Kalinić (13,9 odstotka), sledijo pa Blažić (12,1), Punter (10,7), LeDay (9,1) in Kamenjaš (7,4).

Zmaji so ujeli izvrstno formo in bodo v sredo naskakovali že deseto zaporedno zmago v drugem najprestižnejšem tekmovanju stare celine. Na krilih imenitnega vzdušja si bodo skušali zagotoviti polfinale Evropskega pokala, kar bi bil največji uspeh ljubljanskega kluba v več kot desetih letih.


Po seriji dobrih rezultatov se je prebudilo ljubljansko občinstvo. Je ta obisk tudi svojevrstna zmaga?
Takoj ko smo se pridružili temu projektu, z Edom Murićem sva bila prva, smo na začetku v izjavah dostikrat povedali, da je glavni cilj vrnitev ljudi v Stožice. Da se vrne ta evforija in ljudje znova začutijo košarko, ta utrip, in mislim, da se v zadnjih tednih to tudi dogaja. Začelo se je s tekmo proti Partizanu. Na zadnji tekmi proti Türk Telekomu, ko je cela dvorana zapela Na vrhu nebotičnika, je bil poseben občutek tudi za nas, igralce. Ravno zato je potem veliko lažje priti tudi na trening in dati dodatne atome, da postaneš še boljši in da na naslednjo tekmo prideš še bolje pripravljen.

V vašem prvem obdobju v Stožicah ste igrali tudi v Evroligi, a tedaj vzdušje ni bilo takšno, kot je bilo proti Türk Telekomu. Ste mogoče na tej tekmi najbolj uživali v dresu Olimpije do zdaj?
Seveda, ker nam je dejansko prinesla uvrstitev v četrtfinale, med osem najboljših ekip v drugem najmočnejšem tekmovanju v Evropi. V moji prvi epizodi pri Olimpiji smo imeli dobro ekipo, a vseeno nismo bili konkurenčni evroligaškim moštvom. Igrali smo proti Fenerbahčeju, Panathinaikosu in vsem tem ekipam, ki so bile tedaj na višji ravni od nas. Nismo imeli možnosti, da bi prišli v drugi del. Ko pa igraš v končnici, se boriš za neki uspeh, je čisto drugače.

Lani ste bili blizu preboja v četrtfinale, na koncu pa ste za las ostali brez napredovanja v izločilne boje. Je zato letos, sploh ob taki kulisi, še toliko slajše?
Ja, zagotovo. Lani je bila drugačna situacija tudi zaradi covida-19. Bile so prazne dvorane. Verjetno ne bi občutili vsega v takšni meri kot letos. V življenju je tudi tako, da moraš veliko slabega najprej doživeti, da potem lahko toliko bolj uživaš v nekih dobrih stvareh.

Je bil prvi polčas proti Türk Telekomu vaš najboljši v sezoni?
Mislim, da smo že imeli nekaj takih polčasov, a bi lahko rekli, da kar zadeva energetski vidik in fokus samih igralcev, bi se strinjal, da je bil ta proti Türk Telekomu res najboljši.

Cedevita Olimpija je v tej sezoni klonila v Bursi, na domačem parketu pa je prav proti Bursasporju 2. februarja začela serijo zmag, ki v Evropskem pokalu traja že devet obračunov. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v tej sezoni klonila v Bursi, na domačem parketu pa je prav proti Bursasporju 2. februarja začela serijo zmag, ki v Evropskem pokalu traja že devet obračunov. Foto: www.alesfevzer.com

Pred tekmo osmine finala ste poudarjali agresivno igro v obrambi od samega začetka. Verjetno bo zdaj proti Bursasporju želja podobna, saj gre tudi za ekipo, ki igra počasneje kot vi?
Oni imajo bistveno več karakterja kot Türk Telekom. Imajo izkušene igralce, ki so že veliko preigrali. Vidi se, da so lačni zmag in uspehov. Proti Partizanu smo lahko videli, da je to res kakovostna ekipa. Naš načrt za tekmo bo približno isti, kot je bil v osmini. Torej, agresivno od začetka, omejiti njihove zunanje igralce, ki so v res dobri formi, in s skokom v obrambi razviti našo tranzicijsko igro, ki jo gojimo, odkar smo začeli to zmagovito serijo. To je tudi naš ključ do uspeha.

Bursaspor ste letos spoznali na dveh tekmah, a na prvi ste bili vi v precej drugačnem položaju, na drugi so imeli oni veliko težav z odsotnostmi. Poleg tega je zdaj na tem obračunu veliko v igri. Pričakujete popolnoma svojo zgodbo?
Tako je, to bo povsem nova zgodba. Obe ekipi sta kompletni, situacija pa popolnoma drugačna – igra se za polfinale Evropskega pokala. Emocije bodo večje, igralci bodo dali še veliko več od sebe kot na drugih tekmah. Mislim, da se v Stožicah obeta pravi spektakel.

Omenili ste dobro formo zunanje linije Bursasporja. Ima tudi boljše strelce kot Türk Telekom, kajne.
Res moramo biti osredotočeni celo tekmo. Proti Türk Telekomu je naš fokus v drugem polčasu zelo padel. Tega si proti Bursasporju ne bomo smeli dovoliti. Tudi če bomo imeli 15 ali več točk prednosti, bomo preprosto morali garati od prve do zadnje sekunde in vztrajati pri svojem slogu. Ne smemo se podrediti njihovemu načinu igre. Kot ste omenili, radi igrajo pet na pet. Imajo tudi manjšo rotacijo kot mi, tako da jih moramo utrujati celo tekmo, da na koncu ne bodo vedeli, kje so.

V prvi polovici sezone ste imeli večkrat težave s skokom. Odkar ste ujeli odlično formo, po navadi dobivate boj za odbite žoge, s tem pa lahko razvijate tranzicijsko igro. Če pogledamo stanje na parketu, je prav izboljšani skok eden glavnih razlogov za boljše rezultate?
Seveda. Alen Omić je s svojim prihodom prinesel dodano vrednost, suverenost pod košem in je veliko lažje. Imamo take igralce, ki radi igramo hitro košarko, ampak če ne dobiš skoka, to ne pomeni nič. Dobra obramba in skok sta začetek te tranzicijske igre.

Sorodna novica Dragić: V napadu imamo veliko orožij, a ključna je naša dobra obramba

Kako težko vam je bilo, še posebej kot kapetanu, konec novembra, ko so se nabrali slabši rezultati in je bilo jasno, da tudi stanje v moštvu ni bilo rožnato?
Težko je bilo, ker delaš dobro, ampak na tekmi enostavno ne steče. Kemija v ekipi se ne poklopi. Vsak ima neka svoja prepričanja, neke svoje ideje in enostavno v tistem trenutku nisem videl izhoda. Žal mi je, ker smo zaradi tega žrtvovali nekaj igralcev, ki si mogoče tega niso zaslužili ali pa se preprosto v tisti situaciji niso znašli. Res pa je, da smo dobili te adicije v Zoranu Dragiću, Yogiju Ferrellu in Omiću, ki so v svojih karierah pokazali že odlične igre in igrali v vrhunskih klubih. Z njimi smo dobili res veliko. Bilo je težko, ampak smo šli čez to, verjeli smo v vse skupaj in zdaj uživamo v teh tekmah.

Bi verjeli, če bi vam nekdo takrat rekel, da boste čez pet mesecev najbolj vroča ekipa v Evropskem pokalu, edini ABA-ligaš, ki še igra v evropskih tekmovanjih in bodo Stožice razprodane?
Res je lep občutek. Po tej zmagi Bursasporjua v Beogradu sem dobil veliko sporočil od ljudi, ki želijo priti na tekmo. Je poseben občutek in upam, da bodo Stožice res polne in da naredimo še en korak naprej.

Kdaj je bil tisti prelomni trenutek, da je prišlo do velikega zasuka v igri in posledično rezultatih?
Mislim, da nam je zelo veliko dala prav tista zmaga nad Partizanom v Beogradu. Dobili smo samozavest in začeli verjeti v to, kar delamo. Potem se je samo stopnjevalo. Naslednja velika zmaga je bila Valencia v gosteh. Takrat smo dobili res pravo potrditev. Tudi sistem tekmovanja nam je šel na roko tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu. Veliko število ekip gre v končnico in smo nekako imeli v glavi, da sezona ni izgubljena in se lahko zelo hitro obrne. Imamo pa veliko talenta v ekipi že od začetka. Potem se je poklopilo. Ustvarila se je prava kemija. Vsak ve, kaj je njegova vloga. To se ves čas tudi poudarja, da nekako znova ne zaidemo s poti.

V teh treh sezonah pri Cedeviti Olimpiji so vaše dobre igre vzbudile kar nekaj zanimanja v tujini. Ste bili blizu odhoda iz Ljubljane?
Razmišljaš o tem, kaj je zate najboljša situacija. Enostavno mi ni dalo miru, da sem šel v ta projekt in da bi ekipo zapustil brez nekega uspeha. Da nekaj vrnem temu klubu, da tako rečem. Vesel sem, da se je tako poklopilo in sem ostal celotne tri sezone – upam, da cele, da bom ostal zdrav tudi do konca te. Bomo pa videli, kaj se bo potem zgodilo.

Omenili ste pomen Alena Omića za vaš skok. Yogi Ferrell je konkretna nadgradnja na položaju organizatorja igre, velika dodana vrednost tako v obrambi kot v napadu pa je tudi Zoran Dragić, ki je zadnji prišel v moštvo. Po njegovem prihodu se je kmalu začel zmagoviti pohod. Vidva se odlično ujameta. Kaj on pomeni za vašo ekipo?
Midva sva skupaj igrala že pri Slovanu, ko smo bili stari še 19, 20 let. Enostavno se po toliko letih igranja skupaj navadiš drug na drugega. Oba imava podoben način igre. Vse sloni na neki energiji. Če nisva stoodstotno "v tekmi", ne moreva pomagati ekipi. Se čutimo, na splošno se celotna prva peterka in tudi drugi. Kot pravim, vloge so razporejene in mislim, da vsak uživa v tej ekipi. To je tudi najbolj pomembno.

V Ljubljani raste košarkarska vročica

Omić, ki je že osvojil Evropski pokal, je po zmagi nad Türk Telekomom dejal, da se mu vrti film iz tiste sezone, ko je postal prvak z Malago. Tudi vi ste že osvajali lovorike. Se morda tudi vam vrti kakšen film?
Alen to tudi dostikrat pove (smeh, op. a.). Dobro je, da ima take občutke. Je podoben utrip. Tudi sam dobivam take občutke. Da poudarim mogoče, sem v Evropskem pokalu najdlje prišel z Zvezdo – do polfinala. Podobno so bile na tekmah takrat polne dvorane. Je lep občutek. Kaj se bo zgodilo, ne vem. Gremo tekmo po tekmo, smo pa vsi zelo samozavestni in verjamemo, da lahko naredimo en uspeh. Nismo se zadovoljili s četrtfinalom. Apetiti so verjetno še malce zrasli, verjamem pa, da smo na pravi poti.

Konec tedna se začenja še končnica Lige ABA. So se ambicije tudi v tem tekmovanju zdaj še povečale?
Zagotovo je tudi tu velika motivacija. Začenja se končnica in z Igokeo bomo igrali na dve dobljeni tekmi. Morali bomo pokazati enako energijo in zavzetost kot na tekmah Evropskega pokala. V glavah vseh nas je seveda najprej sreda in tekma z Bursasporjem. Po tem bo vse veliko bolj jasno.

Golemac: Bursaspor je najboljša ekipa v Evropskem pokalu