Rion Brown je proti Nanterru dokazal, česa je sposoben. Foto: www.alesfevzer.com
Rion Brown je proti Nanterru dokazal, česa je sposoben. Foto: www.alesfevzer.com

Koronavirus je začel krojiti spored košarkarskih tekmovanj po Evropi, saj je pošteno zarezal v nekatera moštva. Zmaji so tako zaradi pozitivnega primera v svojih vrstah pred časom deset dni že preživeli v karanteni, v prejšnjem tednu pa zaradi okužb nasprotnikov dvakrat zaman čakali na srečanje v Ljubljani. "Ob teh odpovedih je težko ostajati osredotočen. To se nam je v tem tednu zgodilo dvakrat, a moramo ostati zbrani. Še vedno smo naredili dobre treninge, saj moramo delati na določenih stvareh, časa za trening pa sicer ni veliko. Seveda pa je neugodno, ko se pripravljaš na tekmo, ki je potem ni, toda to je naše delo in to moramo storiti," je dejal Rion Brown.

Dimec je imel nekaj težav, zaradi tega ni bil v kadru. Zdaj prihaja nazaj in čakamo, da oddela nekaj treningov in pride v tekmovalno formo. Potrebujemo to moč pod obročem in čvrste bloke.

Jurica Golemac o odsotnosti Žige Dimca

Ameriški krilni košarkar je bil najboljši posameznik dvoboja z Nanterrom. Pariški klub je v Stožice prišel kljub številnim težavam z okužbami, zaradi katerih je zadnji dvoboj odigral pred dvema tednoma, in posledično močno oslabljen. Čeprav se glede na izrečeno Le Goffa, ki je namesto glavnega trenerja Pascala Donnadiea vodil gostujočo zasedo, zdi, kot da so v Ljubljano prišli z belo zastavo, a glede na sestavo ekipe je bilo jasno, da pravih možnosti vendarle nimajo. Vseeno so se dostojno upirali favoriziranim zmajem, a dejansko so korak držali le v prvi četrtini. Čeprav Olimpija, ko je enkrat povedla z dvomestno razliko, tega ni še oplemenitila in dokončno strla nasprotnika, pa vseeno visoka domača prednost in posledično zmaga nista bili nikoli zares ogroženi.

Dvojni dvojček je dosegel tudi Kendrick Perry, ki je dal po deset točk in podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Dvojni dvojček je dosegel tudi Kendrick Perry, ki je dal po deset točk in podaj. Foto: www.alesfevzer.com

"Ko smo izvedeli, da nekaj igralcev ne bo prišlo, smo ves čas poudarjali, da jih ne smemo podcenjevati, saj imajo še vedno dovolj kakovosti na igrišču. In če jih bomo podcenjevali, lahko tudi izgubimo. Igra se le 40 minut, saj veste, da so igralci, ki nimajo menjave, samozavestnejši. Poudarjali smo, da moramo biti čim bolj konstantni v skoku in s tem izničiti to samozavest ter tudi morebitno svojo zakrčenost," je dejal Jurica Golemac. Ljubljanski trener je izpostavil skok, ki je bil velika težava zmajev na prvem medsebojnem obračunu v Parizu (in še nekajkrat v tej sezoni), ko so kar pošteno razočarali, klonili z 80:76, v skoku pa so bili gostitelji boljši s 46:28.

V Stožicah se je predstavil tudi Victor Wembanyama, eno najzanimivejših evropskih košarkarskih imen za prihodnost. 16-letni francoski mladenič je visok kar 218 centimetrov, že zdaj je zelo zanimiv za oglednike NBA-ja in ga nekateri celo označujejo za številko ena nabora leta 2023. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah se je predstavil tudi Victor Wembanyama, eno najzanimivejših evropskih košarkarskih imen za prihodnost. 16-letni francoski mladenič je visok kar 218 centimetrov, že zdaj je zelo zanimiv za oglednike NBA-ja in ga nekateri celo označujejo za številko ena nabora leta 2023. Foto: www.alesfevzer.com

V Stožicah, kjer sta manjkala tudi vsestranski prvi mož Nanterra Isaia Cordinier in Alpha Kaba, ki sta na prvem obračunu težave Olimpiji povzročala z dvojnima dvojčkoma, so v boju za odbite žoge dominirali domači košarkarji (52:39) in znova potrdili, da takrat, ko imajo kontrolo v skoku, po navadi zanesljivo zmagajo. Z igro v napadu vendarle znova ne morejo biti zadovoljni. Sploh v uvodnih minutah so kar nekajkrat zaključevali po neizdelanih akcijah, največkrat z meti izza črte. Ko so bili vendarle nekoliko potrpežljivejši in nasprotno obrambo izigrali ali s tem, ko so našli prostega igralca, ali se je odprla pot za prodor pod koš, so prevzeli pobudo in prišli do zadostne prednosti, ki je omogočala zanesljivo pot do druge zmage v Evropskem pokalu.

"Zagotovo ni lahko, ko se pripravljaš na tekmo, ko nimaš časa narediti nekaterih stvari, ki jih ekipa potrebuje. Ves čas se pripravljaš na nasprotnika, ki pa potem ne pride. To se nam je dvakrat zgodilo. Če bi vedeli, da ne bo dveh tekem, bi bolje izkoristili čas, toda takšna je situacija in moramo se prilagoditi. Po desetih dneh smo znova stopili na parket in najprej smo bili kar malce zmedeni. Žoga ni potovala, kot bi si želeli, nismo pokazali individualne kakovosti. To je bila tekma, ki smo jo morali dobiti. Nanterre je prišel oslabljen, a vedeli smo, da se ne bo predal. Še vedno je imel nekaj dobrih tujcev, hkrati je prišel tudi z nadarjenimi domačimi igralci. Določene stvari moramo popraviti v napadu, žoga mora hitreje krožiti in hitrejša mora biti izvedba nasploh," je dejal Golemac, ki pa je bil zadovoljen z obrambno predstavo varovancev: "Razlika ni bila visoka, a mislim, da smo v obrambi igrali kar solidno. V napadu so določene mete zgrešili igralci, ki jih sicer zadevajo. Zmagati ne moreš z metom, lahko pa s čvrsto igro, skokom in željo. Vse to je bilo prisotno."

Cedevita Olimpija do druge zmage v Evropskem pokalu

"Mislim, da smo s pravo energijo igrali v drugi in nekaj časa v tretji četrtini. Četudi nismo odigrali dobre tekme, je bilo to dovolj za zmago. Zavedamo se, da nas čaka še ogromno dela, a sem zadovoljen z zmago. Ne glede na igro je treba doma zmagovati," je dodal Brown, ki je srečanje končal s 17 točkami, 11 skoki in statističnim izračunom 28. To je bila njegova najboljša evropska tekma v dresu Olimpije, v Ligi ABA pa je s 15 točkami v povprečju celo prvi strelec zmajev. "Rion niha v igri, kar je normalno. V Ljubljano je prišel s preveč kilogrami. Potreboval je skoraj 40 dni, da je prišel na težo, s katero lahko izvaja to, za kar smo ga pripeljali. Tudi drugi igralci niso igrali sedem mesecev in ni lahko priti v tekmovalni ritem. Tudi če pogledate Evroligo, to še ni košarka, ki smo je vajeni. Da ujamejo igralni ritem, košarkarji potrebujejo tekme," je o Brownu povedal Golemac.

Ljubljančane zdaj čaka naporen niz treh tekem v gosteh. Najprej v Beogradu, kjer se bodo v soboto pomerili z FMP-jem, nato sledi pot v Turčijo in v ponedeljek najprej preložena tekma iz Stožic, ki bo odigrana kar v Bursi, zatem pa še redni dvoboj 7. kroga Eurocupa z Bursasporjem. Obračuna s turškim tekmecem bi lahko postavila zmaje, ki so zdaj pri polovičnem evropskem izkupičku, na dobro pot k izpolnitvi cilja in preboju v drugi del tekmovanja. "Skoraj dva tedna ne stopiš na parket, potem pa imaš v desetih dneh štiri tekme. Toda v rotaciji imamo dovolj igralcev in na srečo smo vsi zdravi. Poskusili bomo porazdeliti minutažo. Ne bo veliko časa za pripravo na tekmeca in morali bomo igrati po principih, ki smo jih naredili. Ne bo lahko, a tako je tudi za druge ekipe," je zaključil Golemac.