Vlatko Čančar okreva po težki poškodbi kolena, zaradi katere je izpustil celotno sezono in lansko svetovno prvenstvo, tudi Luka Dončić pa ima v naporni sezoni in zdaj v končnici kar nekaj zdravstvenih težav. Foto: www.alesfevzer.com
Vlatko Čančar okreva po težki poškodbi kolena, zaradi katere je izpustil celotno sezono in lansko svetovno prvenstvo, tudi Luka Dončić pa ima v naporni sezoni in zdaj v končnici kar nekaj zdravstvenih težav. Foto: www.alesfevzer.com

Med 2. in 7. julijem bo Slovenija lovila drugi zaporedni nastop pod petimi krogi. Vozovnico za Pariz si bo skušala zagotoviti na turnirju v Grčiji, kjer se bo na olimpijske igre uvrstila le ena izbrana vrsta. V dvorani Miru in prijateljstva se bo v skupinskem delu pomerila s Hrvaško in Novo Zelandijo, v drugi skupini pa so Grčija, Dominikanska republika in Egipt.

Sorodna novica Pojavila se je možnost nove naturalizacije – glavni kandidat center Josh Nebo

Erjavec je v Portorožu posredoval nekaj informacij v povezavi z reprezentanco. Potrdil je, da potekajo postopki naturalizacije igralca, a imena ni želel potrditi. Po neuradnih informacijah bo to Josh Nebo, med željami pa je bil, kot pravijo viri, tudi Daniel Gafford. Po Erjavčevih besedah gre za odločitev strokovnega štaba, s ciljem, da bo imel selektor na razpolago več naturaliziranih igralcev in bo lahko izbiral, kdo bo igral.

Glede Vlatka Čančarja je dejal, da njegova rehabilitacija po poškodbi za zdaj poteka odlično. Če bo stoodstotno pripravljen, bo pomagal reprezentanci v kvalifikacijah, saj si to želita tako zveza kot igralec. O težavah Luke Dončića s kolenom je predsednik KZS-ja dejal, da prihodnosti ne zna napovedati, a superzvezdnika Dallasa pozna in ve, da če bo lahko igral, bo igral.

Dogovor z Evroligo že prinesel rezultate

Medtem je predsednik Fiba Europe Jorge Garbajosa po skupščini izjavil, da ne bi mogel biti bolj vesel in bolj optimist. Med drugim je izrazil upanje na dolgoročen dogovor z Evroligo glede datumov za reprezentančne tekme. Priznal pa je, da strategiji obeh strani še nista usklajeni. Na letni generalni skupščini niso sprejeli odločitve o dramatičnih spremembah v evropski košarki, je povedal izvršni direktor FIBA Europe Kamil Novak. Kot je pojasnil, sta s predsednikom Garbajoso prikazala delegatom nacionalnih zvez vse izpeljane dejavnosti, skupščina pa je potrdila finančna poročila za leto 2023.

Seveda je bilo med predstavljenimi poročili tudi tisto o poteku pogovorov s podjetjem Euroleague Commercial Assets, ki upravlja Evroligo, je potrdil Novak. Poudaril je, da je že lanski dogovor, na podlagi katerega so lahko februarja za reprezentance igrali tudi igralci iz Evrolige, prinesel veliko dobrega, saj je bilo zanimanje za tekme bistveno večje, kot bi bilo v nasprotnem primeru. Cilj Fiba Europe je zagotoviti prihodnost reprezentančnim tekmovanjem, pa tudi klubskim, je še dodal.

Fiba želi zaščititi reprezentance

Matej Erjavec, predsednik KZS-ja, je tudi član izvršnega odbora Fiba Europe. Foto: BoBo
Matej Erjavec, predsednik KZS-ja, je tudi član izvršnega odbora Fiba Europe. Foto: BoBo

V povezavi s ponovno združitvijo evropske košarke pod eno streho je Garbajosa dejal, da si prizadevajo za to, vendar ni lahko, saj gre za vprašanja, ki so se kopičila skozi leta. Izrazil je prepričanje, da je lani dosežen kratkoročni dogovor pokazal igralcem in občinstvu v Evropi, da je sodelovanje vedno pozitivno: "V tem primeru je ena in ena veliko več kot dve." Po besedah Španca iščejo skupno točko, ki bi ustrezala vsem. Fiba Europe želi zaščititi reprezentance in tudi klubska tekmovanja. Ključno pa je, da so ta tekmovanja popolnoma usklajena z državnimi prvenstvi, ki jih je treba zaščititi, saj so temelj košarkarske piramide v Evropi, je poudaril.

Tudi Erjavec, ki je član izvršnega odbora Fiba Europe, je zasedanje v Portorožu označil za "zelo uspešno". Po njegovih besedah se Garbajosi pozna, da je bil vrhunski igralec: "Zadeve rešuje hitro in učinkovito, predvsem pa kooperativno." Letos bo za Fiba Europe ključna stabilizacija financ. Dodatne prihodke si obetajo od ženske Evrolige. Ob tem želijo izboljšati prepoznavnost klubskih tekmovanj. O približevanju Fibinih tekmovanj in Evrolige s tekmovalnega vidika sicer govorijo, ampak je to v ozadju, ker je treba najprej urediti najbolj pereče teme, kot je koledar, je še dejal Erjavec.