Kakšno minutažo bo imel Goran Dragič v Ligi NBA? Foto: Drago Perko
Kakšno minutažo bo imel Goran Dragič v Ligi NBA? Foto: Drago Perko
Boštjan Nachbar in Steve Nash
Steve Nash (v tej akciji ga krije Boštjan Nachbar) bo v tej sezoni nekakšen mentor Gorana Dragiča. Foto: Reuters
Terry Porter
Terry Porter je bil nekoč odličen igralec Portlanda, na trenerski klopi pa ima do zdaj le dveletne izkušnje z Milwaukeejem. Foto: EPA
Goran Dragič
Dragič je bil zadnji dve sezoni član Tau Ceramice, za katero pa ni odigral niti ene tekme. V lanski sezoni je nosil dres Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Dragič na oddihu v Sloveniji

Dragič bo osmi Slovenec, ki bo igral v Ligi NBA. Tako kot prvi, ki se je odpravil čez lužo - Marko Milič - bo tudi Dragič srečo poskusil pri Phoenixu. Deset milijonov dolarjev za štiriletno zvestobo se zdi dovoljšnje zagotovilo, da bo nadarjeni slovenski "play" v klubu dobil pomembno vlogo. Pred sobotnim odhodom v Phoenix, kjer bo na začetku živel v enosobnem stanovanju, je Dragič za MMC pojasnil nekaj podrobnosti.

Kaj je vodstvo kluba prepričalo, da so si vas zaželeli?
Spremljali so me že, ko sem bil pri Geoplinu Slovanu, videli so lansko evropsko prvensto in igre pri Unionu Olimpiji. Skratka, spremljajo ves moj razvoj. Poleg tega sem na Eurocampu, kjer se zberejo najbolj perspektivni evropski igralci, pred dvema mesecema v Trevisu odigral dobro tekmo.

Koliko odškodnine ste morali plačati Tau Ceramici?
Španci so prosili, da ta podatek ostane skrivnost. Phoenix je lahko po pravilih plačal 500 tisoč dolarjev, ostalo sem prispeval sam. V ZDA sem vzel posojilo za nekaj dni, da smo lahko podpisali pogodbo. Denar za prvo leto igranja pri Phoenixu je že na mojem računu.

Vrednost štiriletne pogodbe je kar 10 milijonov dolarjev. Verjetno bi se v Arizono preselili tudi za manj denarja. Ste imeli določeno kakšno mejo, pod katero ne bi šli?
S tem se nisem obremenjeval. Zanimalo me je le, kako si predstavljajo mojo prihodnost. Jasno pa, da ne bi podpisal, če bi dobil manj, kot bi moral plačati Tau Ceramici.

Mislite, da boste lahko na mestu organizatorja igre nadomestili Steva Nasha?
Ta trenutek bolj težko. Pri njem se bom kalil dve leti in dobival izkušnje.

V klubu so zdaj polni obljub. Menite, da boste res dobili primerno minutažo?
Že to, da imam od vseh novincev najboljšo pogodbo, veliko pomeni. Na draftu me je izbral San Antonio, v menjavi igralcev pa me poslali v Arizono in še doplačali. Že s tem, da so se tako "skeširali", vidim, da res računajo name.

Ampak recimo, da prvo sezono skoraj ne boste igrali, kaj boste naredili?
Saj sem vajen. Tudi pri Slovanu in Tau Ceramici v prvi sezoni nisem veliko igral, sem se pa učil. Govoril sem s trenerjem. Nash bo v dveh letih končal kariero in potrebujejo zamenjavo zanj, tako da računajo name.

Ekipa v zadnjih letih ni izpolnila ciljev, saj v velikem finalu ni bila že 15 let. Menite, da lahko trener Terry Porter z relativno malo trenerskimi izkušnjami prinese tisto potrebno dodano vrednost?
Težko rečem, saj Porterja kot trenerja ne poznam. Glede na sestavo ekipe bi letos lahko naredili nekaj. Vsi mediji v Phoenixu namigujejo na lov na prvaka. Javnost pričakuje, da bo šampionski prstan naš.

Kako so vas sprejeli zvezniki O'Neal, Nash in Stoudemire?
Fenomenalno. Na začetku sem imel kar tremo, nisem vedel, če se bom vklopil. Čeprav so zvezde, so prijazni. Vse novince so peljali na večerjo. Z Nashom sva šla tudi sama na večerjo. Govoril mi je o svojih izkušnjah, me podučil, kako je na začetku v NBA-ju. Da se moram paziti, da je veliko ljudi, ki ti ne želijo dobro in te hočejo izkoristiti.

Ste bili poleti veliko v fitnesu? Ste okrepili mišično maso?
Ne. Tam so rekli, da se mi ni potrebno okrepiti, saj sem že dovolj žilav. Morda mi manjkata dva kilograma mišične mase, več ne.

Kaj menite, da je trenutno vaša največja hiba, da bi bili res na ravni najboljših organizatorjev igre?
Rad bi kar vse popravil, da bi bil še bolj vsestranski.

Met?
Smo dobro natrenirali! Predvsem s pomočnikom glavnega trenerja Danom Majerlom. Potrebno je bilo nekaj popravkov pri sprejemu žoge, nisem dobro sprejemal in se je to poznalo pri metu. Pomaga samo trening, 300 do 400 metov na dan. Pa seveda samozaupanje.

Se lahko vživite v svojo prvo tekmo? Ko bo treba prvič zadeti koš ...
Celo življenje sem treniral, da sem tu. Vem, da bo trema, ne bo me pa strah!

Vam je mesto Phoenix všeč?
Je, ampak zdaj je zelo vroče, 40 stopinj. Ljudje so prijazni, mesto niti ni tako ogromno kot druga ameriška mesta. Ogledal sem si središče s številnimi šopingcentri in restavracijami.

T. O.

Dragič na oddihu v Sloveniji