Se bo Luki Dončiću in Kristapsu Porzingisu v Dallasu pridružil še Nikola Vučević? Foto: Reuters
Se bo Luki Dončiću in Kristapsu Porzingisu v Dallasu pridružil še Nikola Vučević? Foto: Reuters
Sorodna novica Z Luko Dončićem postavljeni temelji za svetlo prihodnost Dallasa

Medtem ko je Dončić z novo bravurozno predstavo, ko je Clevelandu nasul 35 točk, presegel mejo 1.000 točk v Ligi NBA in pri tem znova svoje ime vpisal v zgodovinske knjige, je teksaška franšiza že začela s projektom izgradnje moštva za prihodnost. Temeljni kamen svetle prihodnosti so postavili z menjavo na lanskem naboru, ko je Donnieju Nelsonu uspelo pripeljati košarkarja, ki ga je tako dolgo in podrobno spremljal v Evropi. Četudi sprva Luka ni imel vajeti igre v svojih rokah, pa je kmalu postalo vsem jasno, da Dončić mora biti prva violina kreacije Dallasovega napada. Zmaga nad Clevelandom je bila 24. v tej sezoni, s čimer so že izenačili lanski dosežek.

Za Mavericksi je najslabša sezona, odkar je klub v lasti Marka Cubana. Pred sezono 2016/17 so sicer v 16 letih kar 15-krat zaigrali v končnici.

Osnovo za košarkarski uspeh je Mavsom uspelo dopolniti s poslom z New Yorkom. Odličnemu in izjemno nadarjenemu "playmakerju" so dodali še izvrstnega visokega košarkarja. Teksaška čreda je močnejša za latvijskega "košarkarskega samoroga" Porzingisa. Newyorška javnost je bila glede njegovega izbora leta 2015 skeptična, a sijajni 221 centimetrov visoki Porz je hitro navdušil in dvomljivcem zaprl usta. Podobno kot jih je ekspresno tudi Dončić.

Sorodna novica Dončić: Če znaš igrati košarko, si dober tako v Evropi kot v NBA

Kot nekoč Nowitzki in Nash
Obe ekipi sta z menjavo dobili, kar sta želeli. New York je zapustil nezadovoljni Porzingis. Enako velja za Dennisa Smitha Jr. na drugi strani. Hkrati so Knicksi dobili dva košarkarja, ki se jima iztečeta pogodbi in bodo imeli dovolj prostora, da pripeljejo kakšnega izmed superzvezdnikov, ob tem pa sta odšla tudi Tim Hardaway Jr. in Courtney Lee. Na Dallasovi plačilni listi sta zasedla drugo in tretje mesto, naslednje leto pa bosta skupaj v žep pospravila dobrih 30 milijonov dolarjev. Dallas je ob Porzu dobil torej še Hardawaya Jr., ki je bil ob odsotnosti Latvijca prvi strelec New Yorka. Lee bo s svojimi izkušnjami pomemben s klopi, poleg pa je prišel še Trey Burke, ki se mu izteka pogodba.

Porzingis je največji fenomen. Jaz česa takega še nisem videl v življenju. To, kar on lahko naredi, kaj dela in kaj bo šele postal … Ljudje se sploh ne zavedajo. Mislim, da je prišel kot iz pravljice.

Saša Vujačić pred leti v intervjuju za MMC

"Je izjemen igralec. Res sem vesel, da je prišel k nam. Gre za izvrstnega košarkarja, ki je visok, dober skakalec in zna marsikaj. Mislim, da lahko postane eden najboljših igralcev v ligi," je o novem soigralcu dejal Dončić. Navdušen je bil tudi trener Rick Carlisle, ki je navezo LD77–KP6 primerjal z nekdanjim dvojcem Mavsov Dirk Nowitzki–Steve Nash, le da sta zdajšnja zvezdnika višja, je dodal strokovnjak na klopi Dallasa. Ko je leta 2011 popeljal Teksašane do šampionskega prstana, je imel Nowitzki ob sebi tudi sijajnega "playa", Jasona Kidda.

Po menjavi DeAndreja Jordana in Kristapsa Porzingisa ima Dallas novo številko 6. Foto: EPA
Po menjavi DeAndreja Jordana in Kristapsa Porzingisa ima Dallas novo številko 6. Foto: EPA

Porzingisa od prihoda v ligo primerjajo z Nowitzkim, ki je najboljši košarkar Dallasa vseh časov. "Če imate priložnost, da pripeljete igralca takega kalibra, to morate storiti. On lahko postane obraz franšize. On je popoln igralec za današnji NBA," je povedal legendarni Nemec, ki je z Latvijcem med drugim med poletjem že skupaj treniral. Zaradi tega, ker je Nowitzki eden izmed Porzingisovih idolov in je Kristaps tako navdušen nad Luko, kar je večkrat javno povedal ali zapisal prek družbenih omrežij, ko je pospremil kakšno izjemno potezo slovenskega mladeniča v Evroligi ali ko je pred naborom dejal, da bi rad videl, da bi bila skupaj v New Yorku, so v Dallasu prepričani, da bo Latvijec, ko bo prost igralec, podpisal pogodbo z njimi.

S Porzingisom dodatna širina v igri
Porz
se je prelevil v enega najbolj prepoznavnih igralcev v ligi, predvsem pa je velik up za prihodnost. Toda svoje Latvijec v New Yorku ni videl in je želel menjavo. Sklenili so dogovor z Dallasom, ki ima zdaj postavljen temelj za prihodnost, organizatorja igre, ki bo v kratkem dopolnil 20 let, in še ne štiri leta starejšega izjemno kakovostnega in predvsem vsestranskega velikana. Zdaj košarkarski navdušenci že težko pričakujejo, kako se bo naveza dveh evropskih vzhajajočih superzvezdnikov znašla na parketu.

Sorodna novica Porzingis in Dončić bosta združila moči v Dallasu

Za to bodo morali počakati verjetno do naslednje sezone. Po besedah lastnika Dallasa Marka Cubana, bo Porzingis verjetno izpustil kar celotno letošnjo sezono. Namreč okreva po težki poškodbi kolena, zaradi katere miruje že leto dni. Sicer že trenira, a tvegali s prehitro vrnitvijo ne bodo. Ko bosta vendarle mladeniča zaigrala skupaj, pa v Dallasu pričakujejo, da bosta postala eden najbolj navdušujočih dvojcev v ligi. Porz bo razširil igro Mavericksov. Ko je Luka igral 'pick and roll' z DeAndrejem Jordanom ali drugim centrom Dwightom Powllom, so sledile samostojne Dončićeve akcije, podaje odkritim soigralcem ali pa zaključevanja obeh centrov z zabijanji.

Vučević glavna poletna tarča
Zdaj bo takšna igra dobila novo dimenzijo. Čeprav Porzingis seveda ni tako močan kot Jordan, pa je sposoben zaključevati "alley oope" s silovitimi zabijanji, toda glavno njegovo orožje je – še posebej za njegovo višino – izvrsten met z razdalje. Tako bosta zagotovo lahko veliko igrala "pick and pop", ko bo Luka lahko podajal nekomu, ki bo z razdalje zadeval. S tem se mu bo hkrati odprlo več prostora za nadaljnje njegove akcije. Veliko je Porz treniral tudi igro s hrbtom proti košu, s čimer je dve desetletji v NBA-ju navduševal Nowitzki.

Evropski zvezdniški dvojec pa Dallasu ni dovolj. Želijo ustvariti veliko trojko stare celine, zato bo glavna poletna tarča, kot pišejo ameriški mediji, Vučević, ki v povprečju dosega več kot 20 točk in ducat skokov na tekmo. Orlandov center si je letos prvič priigral nastop na tekmi All Star, s prihodom Črnogorca pa bi Dallas dobil strah vzbujajočo navezo pod obročema. Vučević bo sicer poleti zagotovo iztržil zelo 'težko' pogodbo, a Mavericksi imajo na voljo dovolj denarja. Hkrati upajo še na izbor med prvimi petimi …

Serija nazivov novinec meseca
Medtem je bil Dončić še tretjič zapored izbran za novinca meseca na Zahodu. Drugič v sezoni je na Vzhodu nagrado prejel Trae Young, ki je bil na naboru iz Dallasa menjan v Atlanto v poslu za slovenskega čudežnega dečka. Že zdaj je jasno, da Luka trenutno prave konkurence pri boju za naziv novinca leta nima. Kljub dobrima sezonama predvsem Younga in DeAndreja Aytona je preprosto Dončić korak pred drugimi iz letošnje generacije. Luka je s povprečjem krepko več kot 20 točk prepričljivo najboljši strelec med novinci. Young in Ayton, ki sledita, dajeta nekaj več kot 16 točk na srečanje.

Sorodna novica Dončić tretjič zapored novinec meseca

S sedmimi skoki na tekmo Dončić zaostaja le za Phoenixovim centrom, ki zaradi ujetih odbitih žog v povprečju na dvoboj dosega dvojni dvojček. Prav tako je na drugem mestu med podajalci, kjer je pred njim le omenjeni Young. Če bo tako nadaljeval, bo težko kdo v katerem izmed preostalih mesecev premagal Luko. Odkar od leta 2001 podeljujejo nagrade za novinca meseca, ki jo je od Slovencev do zdaj za december 2004 prejel le Beno Udrih, so vse nazive v eni sezoni prejeli Karl-Anthony Towns, Damian Lillard, Blake Griffin, Chris Paul ter LeBron James in Carmelo Anthony, ki jima je to uspelo v isti sezoni.