V Ligi NBA Luka Dončić trenutno dosega 19,9 točke, 6,8 skoka in 5,3 podaje na tekmo. Foto: AP
V Ligi NBA Luka Dončić trenutno dosega 19,9 točke, 6,8 skoka in 5,3 podaje na tekmo. Foto: AP

V domovini je Dončić že pri 19 letih postal najbolj priljubljen športnik. Od evropskega prvenstva leta 2017, ko je navduševal v reprezentančni majici, prek bleščečih predstav z Real Madridom v Evroligi in močnem španskem prvenstvu do največjega košarkarskega odra – Lige NBA. V dobrem letu dni se je Luka iz izjemno nadarjenega igralca že prelevil v superzvezdnika najmočnejše lige na svetu. Postal je deseti Slovenec, ki je zaigral v NBA-ju, a kot to dela že vso kariero, je tudi pred novim izzivom postavil številne mejnike, predvsem pa se je odlično znašel v novem moštvu in hitro postal ključni mož Dallasa.

Le Goran Dragić je od deveterice rojakov pred tem postal nosilec igre svoje zasedbe, a je tudi potreboval čas, da si je izboril tak status. 19-letnemu Ljubljančanu je to uspelo po le nekaj tekmah, hitro pa je postal tudi obraz franšize. Za njim je sijajno leto 2018, ko je v dresu kraljevega kluba dobival nagrade za najkoristnejšega posameznika Evrolige, Final Foura in španske lige, do dveh nazivov novinca meseca na Zahodu v NBA-ju, leto pa je sklenil s priznanjem športnik leta Slovenije. V intervjuju za MMC je spregovoril o začetku v najmočnejši ligi na svetu.


Dončić je najboljši novinec letošnje generacije in je na dobri poti, da po Pauu Gasolu postane drugi Evropejec z nazivom novinec leta. Foto: AP
Dončić je najboljši novinec letošnje generacije in je na dobri poti, da po Pauu Gasolu postane drugi Evropejec z nazivom novinec leta. Foto: AP

Večkrat ste dobili vprašanje, kako ste se navadili na igro v Ligi NBA. Kot pravite, niste imeli težav, pa ste vseeno pričakovali, da bo šlo vse tako hitro in si boste že tako zgodaj izborili tak položaj?
Pričakoval sem, da se bom hitro navadil. Res je, da zdaj vse bolj spoznavam ligo in se vse bolje prilagajam. Kot pravim, sem vedel, da ne bom imel težav. Konec koncev je to košarka. Če jo igraš v Evropi ali v ZDA, je to košarka. Če znaš igrati košarko, si dober tako v Evropi kot v NBA. Povsod. Če pa ne, pa nisi dober nikjer.

Verjetno je bil preskok lažji, kot je bil tedaj, ko ste s 16 leti priši v prvo ekipo madridskega Reala?
Seveda. Tisto je bilo tedaj precej težje. Zdaj sem že vedel, da sem sposoben igrati na tej ravni. Glavno pa je, da sem bil takrat res še zelo mlad. Zdaj imam že veliko tega za sabo.

Vendarle ste naredili korak naprej in prišli v novo okolje. Kaj je tisto, kar vas je v NBA najbolj presenetilo oziroma najbolj prevzelo? Vas je presenetil ritem tekem? Čeprav je bilo naporno že v Evropi, je tu vseeno več tekem in potovanj.
Nič kaj takega me ni presenetilo. Že prej, ko sem še igral v Evropi, sem kar podrobno spremljal Ligo NBA in sem pričakoval, kaj me tu čaka. Res je, da je tu manj treningov. Zagotovo smo v Madridu trenirali več. V Ligi NBA imaš ves čas tekme. Sledijo si v zgoščenem ritmu in če enkrat slabo odigraš, imaš čez dva dni ali največ tri že tekmo, da popraviš. Tu ni prestanka. Tu je treba odigrati 82 tekem in jasno je, da pridejo slabe, ko ti ne gre. Treba je potem le trdo delati naprej in misli usmeriti k novi tekmi, ki hitro sledi.

Sorodna novica Čigav dres se najbolje prodaja? Jasno, da Luke Dončića.

Katera ekipa vas je najbolj navdušila do zdaj oziroma kdo izmed igralcev je na vas pustil največji vtis? Je dodaten motiv igrati proti takšnim zvezdnikom?
Tukaj je res ogromno dobrih ekip in praktično res vsak lahko premaga vsakogar. Moja naloga je le, da igram vsako tekmo enako, da dam vse od sebe in preprosto igram košarko, ne glede na to, kdo je nasprotnik. Kar se tiče posameznikov, pa sta me ofenzivno navdušila Kevin Durant in James Harden, ki sta v napadu res izjemna.

V Dallasu v Luki vidijo košarkarja, okoli katerega lahko zgradijo ekipo za svetlo prihodnost franšize. Foto: AP
V Dallasu v Luki vidijo košarkarja, okoli katerega lahko zgradijo ekipo za svetlo prihodnost franšize. Foto: AP

Če ste omenili dva, ki sta ofenzivno naredila na vas največji vtis, kdo pa defenzivno, kdo vam je povzročal največ težav? Sicer čutite, da vas nasprotniki že trše 'držijo'? Na zadnjih tekmah ste prejeli tudi kar nekaj udarcev.
Bi rekel, da Paul George in Jrue Holiday iz New Orleansa. Teh udarcev je bilo sicer že tudi prej kar nekaj, tako da ni to nič novega. Tudi ni nič posebnega in sem tega navajen že od prej. Mislim pa, da ja, vse ekipe imajo dobre obrambne igralce, ki ves čas vršijo visok pritisk.

Številni zvezdniki so vam namenili same pohvalne besede. Polnite naslovnice košarkarskih in športnih strani v Sloveniji in v ZDA. Spremljate, kaj vse se dogaja?

Ne spremljam in ne berem veliko medijev. Skušam biti tudi čim bolj oddaljen od družbenih omrežij. Imam le Instagram, kjer objavljam fotografije. Glede drugih košarkarjev pa sem nekaj zaznal, kaj so vse rekli. Seveda je lepo slišati te besede, ko o tebi na tak način govorijo tako velika košarkarska imena.

Sorodna novica "Dončićeve številke kot Jordanove ali Robertsonove v prvi sezoni"

Izborili ste si vodilno vlogo in veliko zaupanje trenerja ter soigralcev. V odločilnih trenutkih ste vi tisti, ki prevzemate odgovornost in v teh napetih končnicah imate odstotek meta med boljšimi v ligi.
Trenerjevo zaupanje mi seveda veliko pomeni. Enako je tudi s soigralci in upam, da bo tako še naprej. Z dobrimi igrami moram to zaupanje upravičiti. Glede teh odločilnih metov je to tisto, kar imam rad. Ne bom okleval, ampak se bom odločal za te mete. Ni me strah prevzeti odgovornosti, imamo pa v ekipi veliko kakovostnih igralcev, ki lahko zaključujejo uspešno napade v teh odločilnih trenutkih.

Liga NBA ni le košarka, ampak šport spremlja tudi velik šov. Že medijska pozornost je neverjetna. Sploh do vas, vedno vas v garderobi čaka množica novinarjev. Kako se na to navajate?
Podobno je bilo že v Madridu, tako da sem že nekoliko navajen na vse skupaj. Sicer ni bilo tako veliko novinarjev, kot jih je tukaj, ampak tako pač je. Po vsaki tekmi je treba odgovoriti na nekaj vprašanj in to je to.

V ligi se je v zadnjem času veliko govorilo tudi o vaši izključitvi in kazni. Kako ste doživeli vse skupaj?
Seveda mi ni bilo všeč, kar se je zgodilo. Ne bi se smelo. To je slabo za ekipo, za igralca in za vse. Vesel sem, da je zdaj vsega konec in je za mano. Taka so pravila Lige NBA in jih spoštujem. Vem, da tega ne bi smel narediti.

Veste, kakšna evforija zaradi vaših iger vlada v Sloveniji?
Ja, to pa vem in so mi tudi povedali. Res sem hvaležen vsem Slovencem za vse, kar delajo zame, in da me tako podpirajo. Zelo sem vesel, da je tako. Vem, da jih veliko ponoči vstaja in gleda tekme. Res neverjetno.

Na naboru je bil najvišje uvrščeni Slovenec do zdaj. Kot tretjega ga je izbrala Atlanta, ki ga je nemudoma menjala v Dallas. Foto: AP
Na naboru je bil najvišje uvrščeni Slovenec do zdaj. Kot tretjega ga je izbrala Atlanta, ki ga je nemudoma menjala v Dallas. Foto: AP

Že zelo mladi ste zapustili Ljubljano in odšli v Madrid. Zdaj je sledila nova selitev. Kako ste se navadili na življenje v ZDA?
Dobro. Mislim, da sem se kar privadil. Ni nič takega posebnega. Zdaj je to kot nekakšen moj dom, a bom zelo vesel, ko bom šel nazaj v Slovenijo.

Kakšen se vam zdi Dallas? Ste si ga utegnili kaj ogledati?
Dallas mi je všeč. Nekaj sem ga, a ne veliko, saj sem večinoma doma, utrujen od tekem, tako da praktično nič ne hodim okoli.

Če se ozrete nazaj, ko ste dobili številne nagrade, osvojili toliko naslovov, bili izbrani na naboru in se uveljavili v NBA-ju, lahko leto 2018 poimenujemo kar Lukovo leto?
Hm (smeh, op. a.). Ja, res je za mano neverjetno leto in zagotovo bi si želel, da bi bilo v prihodnosti čim več takih. Leto 2018 je bilo nedvomno leto, ki ga ne bom nikoli pozabil.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik