Luka Dončić je začel svojo NBA-kariero z 10 točkami, 8 skoki in 4 podajami. Foto: AP
Luka Dončić je začel svojo NBA-kariero z 10 točkami, 8 skoki in 4 podajami. Foto: AP
Luka Dončić
Deandre Ayton je dobil prvo tekmo novincev. Foto: AP
Luka Dončić
Dallas bo naslednjo tekmo igral doma proti Minnesoti. Foto: AP
Dončić prve tekme v Phoenixu ni odigral dobro

Dončić je takoj na uvodu pokazal, česa je zmožen. Svoji prvi točki v Ligi NBA je dosegel po dveh minutah in 11 sekundah po izvrstni akciji z Wesleyjem Matthewsom. Nekaj "pick and roll" akcij z DeAndrejem Jordanom je bilo navdušujočih, še posebej podaja izza hrbta, po kateri je novopečeni center Dallasa zabil. Šest točk Dončića v uvodnih sedmih minutah je kazalo na zelo ploden večer, a je nato prejel drugo osebno napako in trener Rick Carlisle ga je potegnil na klop.
Kot da bi sedenje Dončiću izsesalo energijo. Nadaljevanje je bilo skromno, le še štiri točke v tretji četrtini in kup zgrešenih metov. Dvakrat izza črte ni zadel niti obroča. Končna statistika: 10 točk (met 5/16, od tega 0/5 za tri točke, 0/2 prosti meti), 8 skokov, 4 podaje, 4 izgubljene žoge.

"Rekel bi, da sem igral slabo. Res sem igral slabo. V prvi četrtini sem začel dobro, toda nato sem moral iz igre zaradi osebnih napak. Nisem srečen zaradi poraza, ker sem zelo tekmovalen. Hočem zmagovati," je po debiju povedal Dončić. "Imamo še 81 tekem rednega dela, zato nisem zaskrbljen. Čeprav smo bili slabi, smo bili blizu. Izboljšati moramo predvsem obrambo," je dodal Dončić.

J. J. Barea, rezervni organizator igre Dallasa, je takole ocenil igro Dončića: "Igral je svojo igro. Imel je dobre in slabe trenutke, a zanj je pomembno, da izkusi take stvari. Zdaj je spoznal pravo Ligo NBA. Menim, da jo bo kmalu obvladal. Dobil bo izkušnje in bil boljši."

Dončić je izgubil tudi prvo bitko proti prvemu izboru nabora Deandreu Aytonu, ki je nakazal, da bo pravi stroj za polnjenje statističnih kolon. Že po dveh minutah je imel 5 točk in tri skoke. Prve točke je simbolično dosegel prav prek Dončića. Končal je z 18 točkami (met 8/11), 10 skoki, 6 podajami ter brez izgubljene žoge. Aytonova pregovorno slaba obramba tokrat ni pustila globljih sledi. Nekajkrat je zaplaval, toda na uvodu je zapustil izjemen vtis. Po tekmi se je objel z Dončićem in ga pohvalil.

Kljub visokemu končnemu porazu se je Dallas v zadnji četrtini približal na minus štiri, nato pa je stvari v svoje roke vzel Devin Booker in v zadnjih sedmih minutah Mavsom nasul 19 od svojih 35 točk.

Končnih 121:100 je drugi najvišji poraz Dallasa na uvodu po sezoni 1991/1992, ko so klonili 140:99 proti San Antoniu. Skrb vzbujajoča je predvsem luknjičasta obramba Mavsov. "Vsi moramo dati več od sebe. Druga in tretja četrtina sta bili kar v redu, saj smo prejeli 46 točk. To je celo zmagovita številka v današnji košarki, toda prejeti 75 točk v prvi in zadnji četrtini je naravnost grozljivo. Moramo popraviti nekaj stvari, tega smo zmožni. Je pa jasno, kje je naša največja težava," je povedal Carlisle. Z njim se je strinjal tudi Jordan: "Nekajkrat smo jih skoraj ujeli, toda naša obramba mora biti precej boljša. Na koncu so delali, kar so hoteli."

Navijači so predvsem razočarani nad predstavo Dončićevega branilskega kolega Dennisa Smitha jr., ki je v 28 minutah ob metu 6/19 prispeval 13 točk. "Delovali smo, kot da je še vedno predsezona," je povedal Smith, ki je tako kot lani nekaj akcij odigral popolnoma neracionalno, ob tem pa je "puščal" v obrambi. Smith, Matthews in Dončić so skupno iz igre metali 15/45, od tega 3/16 za tri točke.

Naslednjo tekmo bo Dallas igral v noči na nedeljo ob 2.30 v svoji dvorani proti Minnesoti. Morda se bo v vrste Teličkov vrnil eden izmed ključnih mož Harrison Barnes.

Dončić prve tekme v Phoenixu ni odigral dobro