Luka Dončić je bil poleg Nowitzkega najbolj iskan pri predstavnikih sedme sile. Foto: Youtube
Luka Dončić je bil poleg Nowitzkega najbolj iskan pri predstavnikih sedme sile. Foto: Youtube
Trener Rick Carlisle ima velika pričakovanja od mladih upov. Poleg Dončića veliko obeta tudi Dennis Smith. Foto: EPA
Dirk Nowitzki je bil leta 1998 deveti izbor na naboru Lige NBA. Izbral ga je Milwaukee in ga poslal v Dallas. V 20 sezonah v dresu Mavericksov je pustil neizbrisen pečat. Foto: EPA

Junija 2011 je Nowitzki blestel v finalu proti Miamiju, ko se je Dallas po zaostanku z 1:2 v zmagah vrnil in dobil zadnje tri tekme. LeBron James je doživel veliko razočaranje in na prstan je moral počakati še leto dni. Od takrat Mavsi niso niti enkrat igrali v polfinalu Zahoda, štirikrat so izpadli v uvodnem krogu končnice. Najslabši sta bili zadnji dve sezoni. Predlani so zbrali 33 zmag, lani pa le še 24. MVP Evrolige Dončić je seveda v središču pozornosti, saj je Nowitzki 19. junija dopolnil že 40 let.

V Madridu izkoristil priložnost po poškodbi Llulla
"Spomnim se dne, ko me je izbral Dallas. To je bila neverjetna noč, še dan pred tem sem igral v Madridu. Zelo srečen sem v Dallasu. V Madridu smo imeli kar nekaj veteranov in veliko sem se naučil od njih. Tam sem se naučil profesionalnega življenja in spoštovanja do igre. Ko se je poškodoval Sergio Llull, sem stopil v ospredje. Trener mi je povedal, da je zdaj moj čas. Dobro sem izkoristil priložnost," je poudaril Dončić.

Kemija na EP-ju popolna
Najbolj ponosen je seveda na zlato medaljo v slovenskem dresu na lanskem evropskem prvenstvu: "Neverjetno je bilo, ko smo s Slovenijo osvojili zlato medaljo. Zelo smo bili povezani, ne le na igrišču, tudi zunaj njega. Kemija na parketu je bila popolna. To je težko opisati, vse se je poklopilo."

Hitro so ga sprejeli v moštvo
Najboljši Evropejec v zgodovini Lige NBA je seveda naredil vtis tudi na Dončića: "Z vsemi igralci sem se hitro ujel v Dallasu. Po navadi sem bolj sramežljiv, ne govorim veliko, če ne poznam ljudi. Vsi so me sprejeli, še posebej trenerska ekipa je res sijajna. Veselim se igranja z Dennisom Smithom, ki ima izjemen odriv. Zelo je izboljšal met in obrambe bodo imele z njim veliko težav. Ne morem verjeti, da bom v isti ekipi z legendarnim Dirkom. To je res prav posebna čast. Šele na skupnem treningu sem se zares zavedel, da sem v isti ekipi z njim."

Poiskal bo še restavracijo s čevapčiči
"Veliko stvari se mi je v zadnjih letih zgodilo prvič. S 13 leti sem zapustil domovino, prijatelje, šolo. Madrid je bil popolnoma nova izkušnja. Liga NBA je naslednji korak, vsak dan se moram izboljšati. Zaupam v svoje sposobnosti in mislim, da imamo močno ekipo," je še dodal Dončić, ki še ne pozna restavracij v Dallasu. "V mestu sem se hitro znašel, nisem pa še našel španske restavracije. Zelo rad imam tudi čevapčiče. Vsako leto grem na Hrvaško in tam je to specialiteta. Upam, da je tu tudi kakšna dobra balkanska restavracija. V Sloveniji sem po navadi le pet dni na leto, na Hrvaškem sem najbrž več dni. Poznam tudi Luko Modrića, ki je blestel na svetovnem prvenstvu."

Nowitzki: Nebo je meja za Luko
213 cm visoki Nowitzki bo naslednji 40-letnik, ki se se bo boril z 20 let mlajšimi igralci. Manu Ginobili in Vince Carter sta se že izkazala. "Mislim, da bo Luka odigral odlično sezono. Ko ga gledam na igrišču, takoj vidim, da ima že kar nekaj izkušenj. Imam občutek, da je star že 30 let. Šele ko igra playstation, mi je jasno, da je še najstnik. Zelo dobro govori angleško. Mislim, da se bo hitro prilagodil na Ligo NBA. Nebo je meja zanj, zares je vsestranski. Ima odličen pregled nad igro, takoj prebere obrambo, tudi met od daleč mu ne dela težav. Naši navijači ga bodo hitro vzeli za svojega," je o Dončiću govoril najboljši košarkar v zgodovini Mavericksov. Edini Evropejec, ki je presegel magično mejo 30.000 točk v Ligi NBA, bo v letošnji sezoni zaslužil pet milijonov ameriških dolarjev.

Zadnji dve sezoni želi hitro pozabiti
Nemec seveda ni bil navdušen nad zadnjima dvema sezonama, ko je bila končnica zelo oddaljena: "Zelo težko je bilo v zadnjih sezonah, ko smo izgubljali veliko tekem. Nikoli ni lahko v Ligi NBA, ko se porazi vrstijo. Trenerji so slabše volje, videoanalize so daljše, nezadovoljstvo se širi. Še zelo dobro se spomnim naslova pred sedmimi leti, ko je bilo vzdušje imenitno."
Trener Rick Carlisle je pojasnil, da bo veteran zelo verjetno začenjal tekme s klopi.

Dallas bo uvodno tekmo rednega dela Lige NBA igral 17. oktobra v Phoenixu, ki ga vodi Igor Kokoškov. Prvo tekmo v American Airlines Centru bodo odigrali tri dni zatem proti Minnesoti.