Košarkarji Heliosa so ob odlični zadnji četrtini, ki so jo dobili s 24:16, slavili v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Heliosa so ob odlični zadnji četrtini, ki so jo dobili s 24:16, slavili v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

V seriji na tri zmage je uvodni obračun v Domžalah dobila Olimpija z 88:84, tokrat Domžalčani. Ljubljančani se potegujejo za jubilejni 20. naslov državnega prvaka, Domžalčani pa za svojega tretjega.

Koliko je bilo na kocki na drugi finalni tekmi, kaže podatek, da so bile v prvem polčasu storjene dve športni in ena tehnična napaka (ob zaključku druge četrtine je bil izključen Yogi Ferrell), igra je bila na trenutke precej groba, rezultatsko pa precej izenačena.

Kljub slabšemu uvodu v tekmo, ko gostitelji v Stožicah tri minute niso zadeli koša, se Domžalčanom ni uspelo vsaj za silo odlepiti. Ekipi sta se ves polčas izmenjavali v vodstvu, šele v samem zaključku je uspelo zmajem uiti na štiri točke prednosti z dvema zaporednima trojkama Marka Jeremića (42:38).

Met za tri Ljubljančanom sicer ni stekel, reševali so se predvsem z metom za dve točki (13/17; Helios 9/20).

Ljubljančani v 3. četrtini zaigrali precej bolje
Jeremić je bil očitno najbolj vroč posameznik na tekmi, drugi polčas je začel, kot je končal prvega – s trojko. Kmalu zatem je zadel še eno, a se Domžalčani niso dali. Austin Luke je razigraval soigralce, Tibor Mirtič je izkoriščal dokaj medlo pokrivanje tekmeca, prihajal do lahkih metov in Helios držal v igri. A tudi Olimpija je začela igrati bolje v napadu, v obrambi pa Heliosu ni dovolila razviti tranzicijske igre. Matic Rebec je z zadeto trojko poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (62:53).

Matic Rebec je po izključitvi Yogija Ferrella dobro izkoristil priložnost na paretu, postal je tretji strelec Ljubljančanov. Foto: www.alesfevzer.com
Matic Rebec je po izključitvi Yogija Ferrella dobro izkoristil priložnost na paretu, postal je tretji strelec Ljubljančanov. Foto: www.alesfevzer.com

Veliki preobrat Heliosa
V zadnji četrtini pa velika vrnitev Heliosa: potem ko je Rebec zadel s polrazdalje, so Dennis Tunstall, Urban Oman in Blaž Mahkovic s trojko izenačili na 68:68, nekaj minut zatem je svojo ekipo iz protinapada s polaganjem povedel v vodstvo prvič po končnici druge četrtine (71:73). Sledil je izenačen dvoboj, minuto pred koncem sta bili ekipi rezultatsko poravnani na 79. Alen Omić je nato z dvema zadetima prostima metoma dosegel sploh prvi točki na tekmi, na drugi strani je s trojko odgovoril Niko Bačvić za 81:82. V zadnjem napadu Olimpije je Omić izgubil žogo, Helios pa je izid v zmagah izenačil na 1:1. Prvo ime srečanja je bil Jeremić, ki je zadel sedem od devetih poskusov za tri, zbral je 25 točk. Najboljši strelec pri Heliosu je bil Mahkovic (20).

Helios po dramatični končnici izenačil na 1:1

Liga Nova KBM, finale

Druga tekma:
CEDEVITA OLIMPIJA - HELIOS SUNS
81:82 (19:18, 23:20, 23:20, 24:16)
Jeremić 25 (7/9 za tri), Murić 14, Rebec 13, Dragić 9, Ferrell 8, Matković 5, Radovič 3, Alibegović in Omić po 2; Mahkovic 20, Bačvić 15, Tunstall 13, Mirtič 10, Buljević 7, Ferme in Luke po 6, Oman 5.

Prosti meti: 11/14; 8/12
Met za dve: 20/33; 22/39
Met za tri: 10/27; 10/26
Skoki: 29; 35
Podaje: 19; 19

Tretja tekma, četrtek ob 20.30:
HELIOS SUNS - CEDEVITA OLIMPIJA