Zoran Dragić je bil skupaj z Yogijem Ferrellom in Alenom Omićem najbolj razigran pri Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je bil skupaj z Yogijem Ferrellom in Alenom Omićem najbolj razigran pri Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Prednost domačega terena imajo Domžalčani, saj so se Ljubljančani državnemu prvenstvu priključili šele v končnici. Seveda so zmaji nesporni favoriti obračuna, v katerem naskakujejo že 20. tovrstni naslov, vendar pa so imeli v prvem dejanju serije veliko težav s Heliosom, ki je še tri minute pred koncem vodil. V končnici so vendarle tehtnico prevesile izkušnje in kakovost Olimpijinih posameznikov (84:88).

Sorodna novica 48 ur po veličastni zmagi nad Partizanom se je Olimpija namučila s Heliosom

"Ključna je bila obramba v končnici, zadeli pa smo tudi dva odločilna meta. Lahko bi se obrnilo v njihovo korist, če bi ju zgrešili, in bi se tekma drugače odvila. Vedeli smo, kako igra Helios. Mi smo bili zelo motivirani, ampak smo imeli pred dvema dnevoma težko tekmo in smo bili malce utrujeni. Seveda to ni izgovor. Vemo, kaj moramo popraviti. Dobili smo preveč točk iz protinapadov po naših izgubljenih žogah. To je bil pomemben dejavnik. Zdaj se moramo čim bolj spočiti, analizirati to tekmo in se pripraviti na soboto, ko prav tako ne bo lahko," je dejal Zoran Dragić, ki je prispeval 15 točk. Pet jih je dosegel v odločilnih trenutkih, ko je zadel ključno trojko, s črte prostih metov pa dokončno razblinil domžalske upe.

Posebna čast za tri generacije Olimpije, vstop na tekmo brezplačen

Druga tekma finalnega niza državnega prvenstva z ekipo Helios Suns bo imela poseben nostalgičen pridih, saj bo Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram slovenskih športnih junakov častno sprejelo kar tri generacije igralcev ljubljanskega kluba. Vstop na sobotno tekmo, ki se bo začela ob 20.00, bo brezplačen.

Zmaji sicer niso imeli strelskega dne. Izza črte so metali 6/22 – tri trojke je iz šestih poskusov zadel Dragić –, kot je poudaril izkušeni slovenski reprezentant, so izgubili preveč žog (14:8), gostitelji pa so iz protinapadov dali osem točk več od ljubljanske zasedbe. Izid je bil 15-krat izenačen, najvišjo prednost na tekmi pa so si priigrali aktualni prvaki, ko so povedli za šest. "Nismo vedeli, kako bodo odreagirali po zmagi nad Partizanom. Verjetno bolje, kot če bi izgubili in izpadli. Odločno so začeli tekmo. Nisem videl, da bi se, po domače rečeno, vlekli po igrišču. Dobro smo se držali, dokler je bila koncentracija prava. Moram čestitati Olimpiji za zasluženo zmago, ne bi pa bilo nezasluženo tudi, če bi slavili mi. Na koncu smo naredili nekaj neumnosti, dobili so dva napadalna skoka in dali koš. Enostavno bi morali tiste žoge pobrati mi in mogoče bi se rezultat prevesil v našo korist. Vseeno mislim, da smo igrali eno dobro tekmo," je bil upravičeno z dobrim odporom svojih varovancev lahko zadovoljen Dejan Jakara.

Veliko bo odvisno od želje in volje Ljubljančanov

Cedevita Olimpija je Helios visoko premagala na začetku sezone v superpokalu. V finalu pokala Spar je bila razlika že manjša, zdaj pa so Domžalčanom malenkosti zmanjkale do prestižne zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je Helios visoko premagala na začetku sezone v superpokalu. V finalu pokala Spar je bila razlika že manjša, zdaj pa so Domžalčanom malenkosti zmanjkale do prestižne zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija ima izjemno naporen razpored, saj je še v nedeljo v polfinalu Lige ABA gostovala v Beogradu, nato v torek s Partizanom igrala še doma in odvzela prestižen skalp. Na obeh obračunih je izvrstno opravila svoje delo v skoku. Tudi v Domžalah je dobila boj za odbite žoge (33:40), dva od 13 napadalnih skokov, pa sta bila po besedah domačega trenerja odločilnega pomena: "Očitno so do izraza prišle izkušnje. Večkrat sem moral poseči v naše ideje nekih osnovnih stvari. Sploh proti koncu. Ni vsakič priložnost premagati ekipe, kot je Olimpija. Nismo naredili svojega. Dobro smo ubranili, a potem so dobili tista dva skoka. V napadu smo naredili dve napaki, izgubili žoge, ko smo prehitro hoteli na koš. Oni so stekli v tranzicijo in dali lahke točke. Na koncu tisti dve žogi ... Ne morem pa reči, da je bila Olimpija toliko boljša, da je ne bi mogli premagati. Jasno je, da imajo kakovost. Lahko spustijo žogo pod koš in so tam nevarni. Yogi Ferrell lahko igra ena na ena in je zelo nevaren. Če imaš odgovor, super, če zgreši, prav tako, če pa ima dan, pa težko računaš na zmago."

Druga tekma je na sporedu že v soboto v Stožicah, tretja pa bo v četrtek v Domžalah, ko je lahko že konec prvenstva. Vmes zmaje čaka pot v Beograd, kjer se bo v torek na odločilnem srečanju za preboj v finale jadranskega tekmovanja pomerila s Partizanom. "Veliko bo odvisno od njihove volje in želje. Videli smo lani zadnjo tekmo, ko so bili maksimalno odločeni, da bodo zaključili. Če bo zdaj tudi tako, bomo imeli velike težave, ampak imamo izkušnje iz lanske sezone in bomo poskušali odgovoriti na to njihovo agresivnost in željo. Ne vem, kako bodo pristopili k drugi tekmi. Čez tri dni jih čaka še pomembnejša tekma. Niti ne vemo, kdo bo v ekipi. Mogoče je zato en dan priprave premalo. Mi smo se zdaj pripravljali tudi na Kosija in Gnjidića. Seveda je bolje, da si tekme sledijo v ritmu, ne kot zdaj, ko smo jo čakali šest ali sedem dni. Vseeno je nam lažje kot njim. Ne igraš vsakič finala in ne igraš vsakič proti Olimpiji. Fantje, sploh tisti, ki želijo še naprej v karieri uspeti in iti na višjo raven, vedo, da so take tekme zanje pravi pokazatelj in nekaj, kar jih bo pripeljalo višje," je dodal Jakara.

Alilović: Je 1:0 in samo to šteje

Cedevita Olimpija v končnici dobila uvodno finalno tekmo v Domžalah

V 12 dneh bodo torej Ljubljančani odigrali šest tekem, vse izjemno pomembne. Tako je ključna regeneracija zmajev, za kar so skupaj z videoanalizo izkoristili "prost" petek. "Finale je maraton na tri zmage. Vidimo, da se tudi v NBA-ju dogaja v končnici vse mogoče. Ritem je naporen, vsaka tekma pa je zgodba zase. Zmagaš ali izgubiš, takoj sledi naslednja, h kateri je treba pristopiti, kot da ni nič," je povedal trener Olimpije Miro Alilović in nadaljeval: "Čestitke fantom za zmago, ki je velika v tem ritmu. Borbenost in želja sta bili prisotni vso tekmo. Morali bi nekoliko pametneje igrati. Zlasti ne bi smeli dopustiti toliko lahkih košev iz protinapadov. Preveč je bilo situacij, ko bi morali narediti te male osebne napake in jih ustaviti. Ob tem bi morali biti malce mirnejši in potrpežljivi v napadu, kjer smo izgubili nekoliko preveč žog. Nimam jim sicer ničesar očitati. Jutri je nov dan. Je 1:0 in samo to šteje. Mislim, da bo vsaka tekma taka."