Helios se je v finalu pridružil Cedeviti Olimpiji, Krka pa odhaja na dopust. V letošnji sezoni se tako sploh ni pomerila z zmaji. Foto: www.alesfevzer.com
Helios se je v finalu pridružil Cedeviti Olimpiji, Krka pa odhaja na dopust. V letošnji sezoni se tako sploh ni pomerila z zmaji. Foto: www.alesfevzer.com

Njegovi varovanci so polfinalno serijo dobili z 2:0, finalno vstopnico pa so si priigrali na domačem parketu, kjer so Krko ugnali z 92:86. Za vrsto Gašperja Okorna zadnja preizkušnja sezone je bil še en razburljiv obračun domžalsko-novomeških dvobojev te sezone. Kluba sta se borila za prvo mesto v državnem prvenstvu, v četrtfinalu pokala je bil uspešnejši Helios, pred dobrim mesecem dni pa prav tako na domžalskem parketu v tekmi sezone za vstopnico med jadransko elito Krka.

Sorodna novica Helios z 32 točkami Mahkovica izločil Krko

"Čestital bi fantom za fantastično zmago. Mogoče smo bili z mislimi že v finalu, glede na to, da je Krka pred začetkom tekme ostala še brez enega igralca. Vucić se medtem vrača po bolezni. Vedeli smo, kako bodo vstopili v tekmo, če bodo želeli zmagati. To se je tudi zgodilo. V prvem polčasu podobno kot na tisti tekmi v ABA 2 nismo zadevali odprtih metov. Drugi polčas so tisti, ki smo jih morali zadeti, šli notri. Ogromen obliž na ravno, ki smo jo dobili v ABA 2. Čestitke tudi Krki in trenerju Okornu. Ko so že padali in so jih odpisali, so se vedno vračali. Zadnji del ABA 2 so odigrali izvrstno. Imajo izkušene igralce, ki čakajo, če bo treba igrati zares, kot je bilo tokrat. Zelo težko je igrati proti branilcem, ki so tako dobri napadalci. Še enkrat pa se je pokazalo, da mogoče pravica nekje mora zmagati. Mogoče se nam je zdaj vrnilo, kar so nam oni vzeli v ABA 2," je dejal Jakara.

Na finalu Lige ABA 2 je bil ključen boj za odbite žoge. Krka jih je v ključnih trenutkih pobirala v napadu, na obeh srečanjih polfinala državnega prvenstva pa je skok pripadel Helios. "Individualna obramba v prvem polčasu je bila slaba. Ko dobiš take koše, je potem tudi težko zadevati na drugi strani odprte mete, saj nimaš samozavesti. Potem smo popolnoma obrnili v drugem polčasu. Fizično smo bili zelo dobri. Tako smo že celo sezono. Zdaj smo spet v vzponu, potem ko smo bili po ABA 2 malce izpraznjeni. Drugi polčas je bil najboljši od vseh teh tekem proti Krki," je bil zadovoljen domžalski trener. Tudi na večkrat omenjenem obračunu za uvrstitev v prvi rang regije so si Novomeščani priigrali lepo prednost, ki so jo nato hitro zapravili. Takrat so vendarle potem slavili po podaljšku, tokrat pa so Domžalčani uspešno zrežirali preobrat, potem ko so zaostajali že za 14 točk.

32 točk Mahkovica, Mirtič najbolj zaslužen za preobrat

Igralec tekme je bil domači kapetan Blaž Mahkovic z 32 točkami, 20 jih je dodal pa Tibor Mirtič, ki je odigral ključno vlogo pri preobratu. Tedaj je pod obročem predstavljal nerešljivo uganko za dolenjsko vrsto. Lepo je izkoriščal podaje soigralcev, nekajkrat pa tudi popravljal njihove zgrešene mete. "Res je letos naredil korak naprej. Tako smo se tudi pripravili, da bi z njim igrali na "low postu", kadar imajo oni nižjo peterko. Fizično je zelo napredoval. Celo sezono je trdo delal in je res priden. Na najbolj pomembni tekmi je tako odreagiral. Ima te kapetanske sposobnosti. V prihodnosti ga vidim kot kapetana določene ekipe. Sam ve, kje mora še delati, za zdaj pa smo z njegovim razvojem zelo zadovoljni," je o 20-letnemu krilnemu centru povedal Jakara, ki je zdaj za krmilom Heliosa dobre štiri leta.

Drugič zapored ga je popeljal v finale državnega prvenstva, kjer bo znova nasproti stala Cedevita Olimpija, absolutni favorit dvoboja. Serija se bo začela prihodnji četrtek, predtem pa zmaje čakata še dva obračuna polfinala Lige ABA s Partizanom: "Neka nagrada, in če citiram Okorna, kot je dejal tedaj po finalu ABA 2, gremo tudi mi zdaj samo še uživat. Fantom motivacije ne bo manjkalo. Dvakrat smo že igrali z njimi. Enkrat smo visoko izgubili, na finalu pokala pa smo bili precej bolj konkurenčni. Olimpija bo verjetno tudi utrujena po tekmah s Partizanom in tudi njej ne bo lahko. Dali bomo vse od sebe. Imamo prednost domačega igrišča in gremo presenetit ter vsaj eno tekmo zmagat. So pa oni veliki favoriti. Tudi zanje ima finale svoj čar in motiv."

Velike zdravstvene težave Novomeščanov

Tako kot lani bo tudi v tej Helios tako v državnem prvenstvu kot v pokalu zaigral v finalu. Foto: www.alesfevzer.com
Tako kot lani bo tudi v tej Helios tako v državnem prvenstvu kot v pokalu zaigral v finalu. Foto: www.alesfevzer.com

Krka nekoliko prej končuje sezono, kot je upala, še drugič zapored pa je ostala brez katerega koli finala v domačih tekmovanjih. Kljub napetostim na parketu – zanje je poskrbela tudi sodniška trojka, ki je bila, kot se to v državnem prvenstvu vse prevečkrat dogaja, ves čas v središču pozornosti – so v novomeškem taboru športno čestitali Heliosu. "Realnost je, da zadnji mesec igramo s še bolj okrnjeno ekipo, kot smo ABA 2. Rotacija je še manjša. Vsako tekmo manjka nov igralec, če se pa kdo vrne, pa nov izpade. Ne iščem alibijev ali kar koli, ampak ob koncu smo imeli res tako omejeno rotacijo. Res nam je malce zmanjkalo, morda en igralec, če bi bil vsaj Škedelj ali Spasojević, bi mogoče bilo drugače. Iz tega poraza ne bi delal drame. Čestitke Heliosu, ki je zasluženo v finalu. V teh dveh tekmah je bil boljši ravno za to malenkost. Lepo je bilo letos to rivalstvo. Ko bomo potegnili črto pod sezono, bomo še vedno zadovoljni. Kar smo si najbolj želeli, smo izpolnili. Strinjam se, da bi vsaj v enem domačem tekmovanju lahko prišli dlje, a mislim, da bo čas za to v naslednji sezoni. Zaradi tega se ne bi več razburjal," je dejal Okorn.

16. aprila je v Domžalah dosegel, za kar je bil, kot je izjavil tedaj, tudi pripeljan v Novo mesto. Krko je že v prvi sezoni po izpadu vrnil v Ligo ABA, s čimer je narejena glavna kljukica sezona, čeprav so v domačih tekmovanjih zaostali za pričakovanji: "Kot pravim, smo glavno stvar, ki smo si jo želeli, dobili. Po tem si bomo tudi v večini zapomnili sezono, potem ko bo časovni stroj vse skupaj odmaknil. Po drugi strani smo imeli nenormalno smolo celo sezono. Zato ima ta zmaga v Ligi ABA 2 še večji pomen. Res smo šli čez strašansko težko odboje. Nerad jokam, ampak od februarja dalje smo konstantno ostajali brez visokih igralcev. Mi ne želimo igrati "small balla", pa smo ga preprosto bili prisiljeni tudi po 30 minut. Zdaj bomo obrnili nov list papirja."

Stipčević morda že odigral zadnjo tekmo v karieri

Z vrnitvijo v Ligo ABA je Krka izpolnila glavni cilj sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Z vrnitvijo v Ligo ABA je Krka izpolnila glavni cilj sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je napovedal po vrnitvi med jadransko elito, je hitro zavihal rokava in z vodilnimi v klubu že spregovoril o sestavi moštva. "Zdaj je mogoče prisotnega malce grenkega priokusa, a že naslednji dan, ko se bom zbudil, bom več kot zadovoljen, ko potegnem črto glede na situacijo, v kakršni smo bili. Pogovori so zdaj že stekli. Rešujemo najprej ta slovenski del. Nekatere stvari so se že precej premaknile, oziroma se že zapirajo. Počasi se bomo začeli obračati tudi po drugih. Kljub vsemu smo dobro izkoristili ta čas. Želje so zapisane, vemo, kako in kaj bi moralo biti. Zdaj je treba realizirati. Sem zadovoljen s potjo, po kateri gremo," je zaključil Okorn.

Jedro moštva bo sestavljeno iz domačih igralcev, v večini še zelo mladih, ki so letos dobili konkretnejšo priložnost. Vsaj polovica moštva bo takšnih košarkarjev. V kratkem bo odločitev glede svoje kariere sprejel tudi kapetan Krke, Rok Stipčević, ki je verjetno že odigral zadnjo tekmo svoje kariere. "Žal je sezona končana. Nimamo kaj. Praktično na vsaki tekmi s Heliosom sta odločali žoga ali dve. ABA 2 se je obrnila na našo stran, tokrat na njihovo. Zasluženo so v finalu. Mi smo imeli celo sezono težave s poškodbami. Ves čas so bili odsotni igralci. Dobro smo se s tem spopadli. Sezona je bila uspešna, saj smo naredili, kar smo želeli. Naš največji cilj je bila vrnitev v Ligo ABA, kar smo izpolnili," je pristavil nekdanji hrvaški reprezentant, ki pa ima tudi slovenski potni list.


Na seznamu so slovenski reprezentanti, reprezentančni kandidati in košarkarji, ki igrajo v najmočnejših tujih prvenstvih oz. ligah.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Jaka Blažič (Bahčešehir Koleji/TUR)

DP: Tofaš - Bahčešehir 92:79

/

/

/

/

Saša Ciani (Cedevita Junior/HRV)

poškodovan

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

LA Lakers - Denver 111:113

LA Lakers - Denver 108:119

Denver - LA Lakers 108:103

Denver - LA LAkers 132:126

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Jakob Čebašek (Athletic Constanta/ROM)

konec sezone



Žiga Dimec (Nišinomija Storks/JAP, 2. liga)

Čiba - Nišinomija 76:91

Čiba - Nišinomija 88:91

Saga - Nišinomija 76:69

23

31

18

12 (6/8 za dve)

6 (2/7 za dve)

12 (0/2 za dve, 0/1 za tri)

4

12

7

2

1

1

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

konec sezone


Goran Dragić (Milawukee Bucks/ZDA)konec sezone

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

DP: Olimpija - Šenčur 91:70

DP: Šenčur - Olimpija 64:72

DP: Olimpija - Šentjur 91:65

16

22

24

9 (3/5 za dve, 1/2 za tri)

12 (3/4 za dve, 1/3 za tri)

15 (3/5 za dve, 3/8 za tri)

5

1

4

3

0

3

Gregor Glas
(Mornar Bar/ČG)

konec sezone

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Bourg - Dijon 92:90

DP: Dijon - Bourg 73:79

DP: Le Portel - Dijon 89:75

35

28

20

10 (1/3 za dve, 2/3 za tri)

14 (3/4 za dve, 2/7 za tri)

5 (1/3 za dve)

5

5

9

2

2

4

Robert Jurković (Krka)

DP: Helios - Krka 92:86

DP: Krka - Helios 75:81

DP: Krka - Podčetrtek 97:82

DP: Podčetrtek - Krka 92:81

19

27

20

17

5 (1/2 za dve, 1/1 za tri)

9 (4/6 za dve)

18 (6/7 za dve, 2/3 za tri)

14 (7/7 za dve, 0/1 za tri)

3

2

2

4

0

1

0

1

Urban Klavžar (UCAM Murcia/ŠPA)

DP: Murcia - Bilbao 67:55

10

3 (0/1 za dve, 1/2 za tri)

0

2

Martin Krampelj (Givova Scafati/ITA)

konec sezone


Miha Lapornik (Levice/SVK)

DP: Levice - Komarno 104:75

DP: Komarno - Levice 80:69

20

32

13 (1/6 za dve, 3/5 za tri)

20 (3/5 za dve, 2/6 za tri)

1

5

4

1

Jurij Macura (Krka)

poškodovan

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

DP: Helios - Krka 92:86

DP: Krka - Helios 75:81

DP: Rogaška - Helios 56:94

36

33

29

32 (4/8 za dve, 3/11 za tri)

11 (2/7 za dve, 2/5 za tri)

31 (5/7 za dve, 6/8 za tri)

9

4

3

2

4

3

Jordan Morgan (AYOS Konyaspor/TUR)

poškodovan

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

DP: Olimpija - Šenčur 91:70

DP: Šenčur - Olimpija 64:72

DP: Olimpija - Šentjur 91:65

18

19

16

7 (1/4 za tri)

2 (1/1 za dve, 0/3 za tri)

7 (2/3 za dve, 1/4 za tri)

3

2

2

1

1

0

Aleksej Nikolić (Gran Canaria/ŠPA)

DP: Gran Canaria - Real Madrid 67:95

16

0 (0/4 za tri)

0

0

Mitja Nikolić (Derthona Tortona/ITA)

DP: Trento - Tortona 81:82

DP: Trento - Tortona 79:76

DP: Tortona - Trento 84:81

DP: Tortona - Trenro 79:78

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Charleroi - Leeuwarden 86:65

BNXT: Leeuwarden - Charleroi 84:91

BNXT: Charleroi - Bruselj 85:83

19

19

20

9 (2/4 za dve, 1/2 za tri)

4 (2/3 za dve, 0/2 za tri)

10 (3/5 za dve, 0/1 za tri)

10

3

8

1

1

4

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

DP: Fuenlabrada - Valencia 75:93

23

5 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

2

5

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

DP: Olimpija - Šenčur 91:70

DP: Šenčur - Olimpija 64:72

DP: Olimpija - Šentjur 91:65

21

19

11

0 (0/2 za dve, 0/2 za tri)

2 (1/2 za dve, 0/2 za tri)

1

1

1

1

1

1

0

Luka Rupnik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Coruna 86:80

DP: Estiduiantes - Burgos 104:96

24

31

616 (1/2 za dve, 3/5 za tri)

8 (3/6 za dve, 0/5 za tri)

4

5

7

10

Matija Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

DP: Obradoiro - Fuenlabrada 102:72

DP: Fuenlabrada - Valencia 75:93

DP: Fuenlabrada - Gran Canaria 81:97

18

15

17

4 (2/4 za dve, 0/1 za tri)

7 (3/5 za dve, 0/3 za tri)

3 (0/1 za dve, 1/2 za tri)

1

0

0

2

0

1

Žiga Samar (Hamburg Towers/NEM)

konec sezone

Leon Stergar (Krka)

DP: Helios - Krka 92:86

DP: Krka - Helios 75:81

DP: Krka - Podčetrtek 97:82

DP: Podčetrtek - Krka 92:81

21

34

31

24

14 (3/7 za dve, 2/3 za tri)

12 (3/6 za dve, 1/5 za tri)

21 (6/7 za dve, 1/3 za tri)

4 (0/4 za dve, 0/1 za tri)

4

10

4

0

3

0

2

1

Leon Šantelj (Zadar)

DP: Zadar - Cibona 85:82

DP: Zadar - Dinamo 90:65

7

14

3 (1/4 za tri)

10 (3/4 za dve, 0/3 za tri)

0

2

0

1

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)poškodovan



Mike Tobey (Barcelona/ŠPA)

EL: Barcelona - Monaco 66:78

EL: Barcelona - Real Madrid 66:78

DP: Baskonia - Barcelona 84:91

12

/

11

2 (1/1 za dve, 0/5 za tri)

/

5 (1/2 za dve, 1/2 za tri)

3

/

4

1

/

0

Petar Vujačić (Mornar Bar/ČG)konec sezone